Hvad laver en bager og konditor i dag?

En bager og konditor bager brød og kager, men de lærer også at vurdere råvarer og planlægge, hvad der skal produceres. På uddannelsen undervises bl.a. i indkøb og salg, produktudvikling og kvalitetssikring samt betjening af maskiner. Der er stort fokus på at skabe noget, andre mennesker sætter pris på, så kreativitet og lysten til eksperimentere har høj prioritet. På bager- og konditoruddannelsen får dit barn praksiserfaring ud i at lave mange forskellige brød og kager ud fra gamle håndværkstraditioner og mere moderne teknikker. 

Uddannelsen tager mellem 3 år til 4 år og 6 måneder. Konditorfaget oplever disse år en større søgning, hvilket bl.a. skyldes populære TV-udsendelser som Den Store Bagedyst, men opmærksomheden er desværre gået lidt forbi brødet og bageren, som fortjener samme opmærksomhed.

Få mere viden

Fremtiden for en bager eller konditor?

Branchen har især brug for flere faglærte bagere, så der er gode udsigter til en praktikplads og et job bagefter, hvis man vælger at blive bager. Udover de mere kendte jobs i supermarkeder og bagerforretninger arbejder flere bagere og konditorer også i hotel- og restaurationsbranchen, hvor de typisk laver desserter og bagværk. Uddannelsen kan desuden føre til et job i eventindustrien eller på konferencecentre. Et større antal bagere vælger at blive selvstændige, og lige nu bliver flere faggrænser mere flydende, fordi gastronomer, chokolade- og konfektureassistenter også har indtaget en plads i branchen. Fagene henter på den måde en masse inspiration fra hinanden, som er med til at styrke fagets kreative udvikling og fornyelse. 

Som bager eller konditor kan man både tage korte efteruddannelser inden for branchen eller flere videregående uddannelser. Har dit barn mod på ledelse, er der flere oplagte akademi- og diplomuddannelser at vælge imellem, ligesom flere også vælger at videreuddanne sig til serviceøkonom

Lykke elsker bagerfaget og drømmer om at bruge det i udlandet

20-årige Lykke Jensen er ved at uddanne sig til bager på Kold College i Odense, men bor og er i lære i Aabenraa. Hun er vild med bagerfaget, hvor der aldrig er to dage, som er ens. Og så overvejer hun at bruge sin uddannelse i udlandet i fremtiden.

Praktikpladssituationen for en bager og konditor

Hvis dit barn har en drøm at om blive bager, er der rigtig gode nyheder, fordi branchen tørster efter bagerlærlinge. Det er lidt sværere at finde en praktikplads som konditor, hvorfor man rådes til at søge elevpladser i de større byer, hvis man vil være konditor. Tag gerne kontakt til en af de erhvervsskoler, som udbyder uddannelsen, for at få mere viden om uddannelsen og den aktuelle praktikpladssituation.

Kilde: www.praktikpladsen.dk (Februar 2017)

Tabellen skal betragtes med forbehold, da tallene løbende ændrer sig.

 

Se filmen, der viser, hvorfor det er en god idé at blive bager!