Hvad laver en gastronom i dag?

Som gastronom kan dit barn arbejde med alt fra traditionel madlavning til høj-gastronomisk kogekunst og madproduktion. Gastronomer lever af at glæde andre ved at tale til deres sanser og smagsløg gennem dygtigt håndværk og kreativitet. Gastronomer kan arbejde i hele verden fra små lokale restauranter til store internationale hotelkæder eller i industrien med produktudvikling.

På gastronomuddannelsen kan dit barn vælger specialerne gastronomsassistent, kok eller smørrebrød og catering. Uddannelserne tager 2-4 år afhængigt af specialeretning, og der er både gode muligheder for at få en praktikplads og et job efterfølgende. På skolen arbejdes der med talentudvikling for at udfordre de særligt dygtige elever, men også for at højne hele klassens niveau og begejstring for faget. De dygtigste elever får mulighed for at deltage i konkurrencer som Årets elev, Skills og World- og EuroSkills.

Talentplejen er et lokomotiv for hele uddannelsen, hvor dit barn også får mulighed for at snuse til molekylær gastronomi i udviklingen af nye retter. Hvis dit barn allerede er fascineret af smag, konsistens, farver og gode råvarer, er gastronomuddannelsen måske en af de muligheder, I skal kigge nærmere på sammen.

Få mere viden om gastronomuddannelsen

Fremtiden for en gastronom

Som gastronom har dit barn mulighed for at blive køkkenchef og stå for den daglige ledelse. Det er også køkkenchefen, der sammensætter menukortet og skaber restaurantens profil. En del gastronomer starter selvstændige virksomheder som restauratører, ligesom der også er gode jobmuligheder inden for industriel levnedsmiddelproduktion.

Som gastronom får dit barn en bred vifte af jobmuligheder, som kan bruges på en rejse ud i verden - både under og efter uddannelsen. Gastronomer har mange muligheder for at finde arbejde andre steder end i køkkenet. Det kan være med en ledelsesfunktion på hoteller og restauranter, men også i fødevareindustrien som produktudvikler. Nogle gastronomer vælger alternative veje og bliver smagsdommere eller måltidskonsulenter efter flere års solidt branchekendskab.

Søger dit barn endnu flere udfordringer, er der mange muligheder at vælge imellem. Her er blot et lille udpluk:

 

Kokkeeleven Niels: En vellykket aften i køkkenet er som at score mål i vigtig kamp

Det er suset. Det er fællesskabet. Og det er nørderiet med teknik og detaljer. Sådan beskriver 23-årige Niels Odgaard det at være kokkeelev. Han elsker at se de konkrete resultater af sit hårde arbejde, hver gang en tallerken sendes ud af køkkenet, og der kommer ros tilbage.

Praktikpladssituationen for gastronomer

Der er gode muligheder for at få en praktikplads som gastronom. Hotel- og restaurantbranchen efterspørger medarbejdere i hele landet, fordi der er kraftig vækst i branchen. Man kan altid kontakte en af de erhvervsskoler, som udbyder uddannelsen, for at få hjælp til at finde en praktikplads.

Kilde: www.praktikpladsen.dk (Februar 2017)

Tabellen skal betragtes med forbehold, da tallene løbende ændrer sig.

 

Se filmen og få et indtryk af, hvad dit barn kan komme til at lave som gastronom.

Har dit barn en passion for at skabe ekstraordinære madoplevelser for andre?