Ditbarnsfremtid er en forældreindsats, der bl.a. arbejder for at skabe reflekterede samtaler om uddannelse mellem de unge og deres forældre. Projektet er finansieret af de fem regioner med U/NORD som projektejer, men det slutter 1. marts 2021. De mest efterspurgte materialer er blevet overdraget til Børne- og Undervisningsministeriet, regionerne og EUK, hvorfor materialerne stadig vil være tilgængelige efter 1. marts. 
I samarbejde med uu-vejledere, forskere og hundredevis af elever fra de erhvervsrettede ungdomsuddannelser har Ditbarnsfremtid produceret en podcastserie, film, artikler og samtalehæfter. Projektet har også haft fokus på, hvordan elever fra de erhvervsrettede ungdomsuddannelser arbejder med FN´s verdensmål og bæredygtighed. Og selvom eleverne ikke mener, der er tilstrækkeligt fokus på bæredygtighed i undervisningen, håber de, at de kan inspirere andre elever (og ungdomsuddannelser) til at integrere FN´s verdensmål og bæredygtighed i alle fag, fordi de unge får en vigtig rolle i den grønne omstilling.

Hvis du vil vide mere eller gerne vil bruge podcast i din vejledning, have samtalehæfter med til et forældremøde eller bare er nysgerrig, kan du stadig finde det hele her på siden frem til 31. august 2021. Podcast, udvalgte film og samtalehæfter er også tilgængelige på emu.dk

Her kan du se en film om Ditbarnsfremtid

En podcast om uddannelse

Har du lyttet til podcastserien Samtaler om Uddannelse? Her har vi inviteret en masse unge mennesker, forskere og vejledere i studiet for at høre om deres oplevelser, tanker, gode råd og dilemmaer i forhold til uddannelse. Det kan nemlig være rigtig svært at vælge uddannelse - og hvornår ved man, om man har truffet det "rigtige" valg?

Hvornår er det ok at springe fra en uddannelse eller skifte klasse? Og hvad gør man, hvis førstevalget føles forkert? Hvad kan man gøre for at lære de forskellige uddannelser bedre at kende? Og skal man absolut lægge planer og have styr på det hele i stedet for at afprøve muligheder, der opstår? 

Det er nogle af de dilemmaer, vi taler om i denne podcastserie, der i øvrigt er oplagt at bruge i den kollektive og virtuelle vejledning. Lyt med her på siden eller abonner på Samtaler om Uddannelse i din foretrukne podcast app.

 

 

Stil de rigtige spørgsmål

Der er meget debat om uddannelser i Danmark og et stort fokus på, hvad de unge vælger og gør. Det er godt, at vi har den diskussion for den bidrager til, at uddannelserne hele tiden arbejder med at blive dygtigere - og at unge og forældre bliver opmærksomme på, at der er en verden af muligheder. Og at det er gode muligheder alle sammen. Men skal man vide, hvad man vil resten af livet, når man går i 9. klasse? Absolut ikke, men en stigende gruppe af unge føler det som et stort pres, når de skal vælge ungdomsuddannelse. Derfor skal vi lære de unge at møde mulighederne med mod og nysgerrighed. Ungdomsuddannelserne rummer en verden af muligheder og nye kommer hele tiden til. Som forældre har vi en enestående mulighed for at være nysgerrige og gå på opdagelse sammen med vores børn i en verden, som er ny for dem og som har forandret sig meget siden vi selv tog en ungdomsuddannelse.

Vi har bedt praktikere og eksperter om at komme med deres bedste bud på, hvordan forældre kan få gang i snakken om uddannelse uden at det opleves som et pres. De kommer derfor med anbefalinger til, hvordan forældre kan stille spørgsmål, så samtalen ikke slutter efter to minutter med et ja, nej eller ved ikke. Med åbne spørgsmål, film og podcastserien Samtaler om Uddannelse vil vi gerne bidrage til at skabe mere reflekterede samtaler mellem de unge og deres forældre. Der er nemlig brug for nye samtaler, som ikke kun handler om valget.

Få inspiration til at stille gode spørgsmål, når du snakker om uddannelse med dit barn 👇

Unge går til kamp for en grøn fremtid med bæredygtige projekter

Hvordan bliver elever fra de erhvervsrettede ungdomsuddannelser klædt på til fremtiden? Den nye generation af unge ønsker at gøre en forskel, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. Med bæredygtighed som en integreret del af undervisningen bliver eleverne inspireret og motiveret til at skabe løsninger, der kan rykke verden i en grøn og bæredygtig retning.

Men hvordan kan bæredygtige projekter se ud, og hvad siger de unge til at arbejde med bæredygtighed?

På Folkemødet 2019 inviterede Ditbarnsfremtid og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier flere unge med fra de erhvervsrettede ungdomsuddannelser for at præsentere deres bæredygtige projekter. Her på siden kan du lade dig inspirere af de unge og deres spændende projekter.