Håndværkere med pæren – og studenterhuen – i orden

 
 

Med en EUX får man både svendebrev og studentereksamen med sig og slår altså to fluer med et smæk. De fleste erhvervsuddannelser kan i dag kombineres med gymnasiale fag. Den mulighed har elektrikereleverne Mathias Viholt Nielsen og Oliver Holm begge valgt at benytte sig af.

 
 

Tavlen er fyldt med formler og udregninger – en tydelig indikation på, at de elever, der befolker klasselokalet både har hoved og hænder med sig. Og det er også nødvendigt når der står elektriker og ikke mindst EUX på programmet, mener de to Frederiksværkdrenge. Man skal være indstillet på virkelig at ville det.

 
 

”Nogle tror det er nemt at tage en håndværkeruddannelse, men der er ingen af dem, der er nemme og nogle af dem er meget svære. Det har også ændret sig. Erhvervsuddannelserne er blevet mere teoretiske. Jeg tror jeg undervurderede det lidt. Der er rigtig mange love og standarder man skal kunne,” lyder det fra 19-årige Mathias. ”Min far er tømrer og han siger, at tømreruddannelsen i dag er blevet meget mere teknisk og teoretisk. Der er kommet flere fag på. Så man skal have både hoved og hænder med sig. Og i forhold til EUX kan man godt være vildt dygtig på det praktiske og så have svært ved det boglige. Elektrikerfaget er også et af de mest hardcore,” supplerer Oliver på 17.

blockquote tømreruddannelsen i dag er blevet meget mere teknisk og teoretisk. Der er kommet flere fag på. Så man skal have både hoved og hænder med sig. Og i forhold til EUX kan man godt være vildt dygtig på det praktiske og så have svært ved det boglige. blockquote2

 
 

Ingen skoletræthed her
Mathias og Oliver er ikke bare klassekammerater og i gang med hovedforløbet på U/NORD. De er også kollegaer. Begge har fået læreplads hos virksomheden Peiter Olsen El A/S. Her tilbringer de godt et halvt år ad gangen vekslende med et halvt års skoleforløb i alt lidt over 5 år. Fordelen er, at man ikke når at blive alt for træt af bøgerne, fortæller Mathias. 

 
 

blockquote Vi har virkelig noget at lave, men der er også en god vekselvirkning, hvor man er ude på sin læreplads i et halvt år ad gangen og derefter i skole i et halvt år ad gangen.blockquote2

”Man når ikke at blive skoletræt. Og det er godt, for det har overrasket mig, hvor seriøs uddannelsen egentlig er. Man kan godt få lidt et chok, når man når til eksamenen for man skal kunne rigtig meget og man skal virkelig have styr på tingene. Vi har virkelig noget at lave, men der er også en god vekselvirkning, hvor man er ude på sin læreplads i et halvt år ad gangen og derefter i skole i et halvt år ad gangen,” siger han. En anden fordel ved de længere skoleophold er også den sociale. Eleverne følges ad både med hinanden og i de gymnasiale fag også med elever fra EUX tømrer og snedkerlinjerne. ”Vi kender hinanden og er gode til at hjælpe hinanden – og så er der altid faglig sparring med de andre fag,” fortæller Oliver.

 
 

Videre uddannelse
Med en EUX kan man vælge at fortsætte i sit erhverv enten permanent eller midlertidigt, men man har også muligheden for at søge direkte ind på de relevante videregående uddannelser uden at skulle supplere op. Og det er en mulighed i hvert fald Oliver har tænkt sig at benytte sig af. ”Jeg planlægger at bruge min uddannelse til at læse videre til elektronik- eller el-ingeniør. Muligheden for at kunne læse videre er superfed. Og vi kan se, at vi kan bruge uddannelsen både praktisk og teoretisk. Ude på lærepladsen får vi jo mulighed for at afprøve tingene i praksis, men vi kan også se situationerne i et større perspektiv og sammenhæng,” uddyber EUX-eleven. 

 
 

Mathias har også højtflyvende drømme – helt bogstaveligt faktisk. Her er drømmen en fremtid som pilot. Som elektriker har man i dag mange og varierede opgaver. Det traditionelle elektrikerarbejde er der stadig, men klimatilpasning og grøn omstilling fylder mere og mere. Så i takt med det skal eleverne også kunne forholde sig til ting som solceller, optimering af strømforbrug, jordvarme og meget andet.

blockquote Jeg planlægger at bruge min uddannelse til at læse videre til elektronik- eller el-ingeniør. Muligheden for at kunne læse videre er superfed. Og vi kan se, at vi kan bruge uddannelsen både praktisk og teoretisk.blockquote2