Til eksamen i verdensmål

 
 

De to EUX Business-studerende Stine Hjortebjerg og Sissel Roya Madsen appellerer stærkt til at give bæredygtighed og FN’s verdensmål mere fokus på deres uddannelse.

 
 

Det er ikke bæredygtige ambitioner og idéer, der mangler hos 18-årige Stine Hjortebjerg og 17-årige Sissel Roya Madsen. De to studerende på EUX Business-uddannelsen på Tietgen i Odense har blandt andet deltaget i klimademonstrationer, hjulpet WWF Verdensnaturfonden med at indsamle plastik og holdt oplæg for ambassadører og ministre fra hele verden i Paris. Stine og Sissel var også med ved Folkemødet 2019, hvor de præsenterede hver deres fiktive bæredygtige virksomhed, som de havde udtænkt som en del et tværfagligt eksamensprojekt. Stine fremlagde idéen til en virksomhed, der ville kunne sælge vandbesparende vvs-produkter – eksempelvis en bruseinstallation, som renser badevandet, så det kan genbruges – mens Sissel præsenterede sine visioner om et firma, som ville kunne sælge bæredygtig emballage af genbrugsplast. ”Sissel og jeg har altid været interesserede i miljø, klima og bæredygtighed, så vi synes selvfølgelig, det har været vildt spændende. Og så er det fedt at se, hvordan opgaven har været en øjenåbner for nogle af vores medstuderende, der måske ellers ikke gik så meget op i bæredygtighed på forhånd,” siger Stine. 

 
 

”Det har været vildt spændende at arbejde med en så vigtig problematik. Det handler om at skabe en værdig fremtid på jorden for både mennesker, dyr og planter,” tilføjer Sissel. Stine og Sissel var en del af en gruppe visionære og idérige unge, som forældreindsatsen Ditbarnsfremtid havde inviteret til at præsentere forskellige bæredygtige projekter på Folkemødet i samarbejde med Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG). Blandt tilhørerne var Tietgen-direktør og DEG-bestyrelsesmedlem Annette Vilhelmsen, som var stolt af sine elever – og imponeret over de unges projekter generelt. ”De unge er uden tvivl gode repræsentanter for en ny udvikling og for fremtiden. De virkede enormt fagligt velfunderede og præsenterede deres projekter med stor selvtillid. Jeg tog klogere derfra. De har fat i noget, som mange måske ikke lige har øje på,” siger hun.

blockquote Sissel og jeg har altid været interesserede i miljø, klima og bæredygtighed, så vi synes selvfølgelig, det har været vildt spændende. Og så er det fedt at se, hvordan opgaven har været en øjenåbner for nogle af vores medstuderende, der måske ellers ikke gik så meget op i bæredygtighed på forhånd. blockquote2

 
 

”Klima og miljø fylder slet ikke nok”
Ved Folkemødet fik Stine og Sissel mulighed for at debattere og tale med politikere og andre beslutningstagere inden for uddannelsesområdet om en af deres helt store mærkesager – nemlig at få mere fokus på bæredygtighed – og FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig fremtid – på deres uddannelse. ”Det er enormt vigtigt for os at få bæredygtighed og verdensmålene bedre integreret på vores uddannelse. Klima og miljø fylder slet ikke nok. Det er så centralt i verden i dag, at det burde udgøre en større del af pensum. Heldigvis følte vi os enormt hørt, når vi kom med vores argumenter på Folkemødet, så det var rart,” lyder det fra Sissel. Ifølge en ny rapport, som Ungdomsbyen har udarbejdet for Den danske UNESCO-nationalkommission, har næsten en fjerdedel af de danske erhvervsskoler sat fokus på FN’s verdensmål i undervisningen og i den daglige drift.

 
 

blockquote Det er enormt vigtigt for os at få bæredygtighed og verdensmålene bedre integreret på vores uddannelse. Klima og miljø fylder slet ikke nok. Det er så centralt i verden i dag, at det burde udgøre en større del af pensum.blockquote2

Stine og Sissels uddannelsessted, Tietgen i Odense, er en af de skoler, der for nylig er begyndt at anlægge strategisk fokus på FN’s verdensmål. Dermed er der taget et skridt på vejen – men der er stadig lang vej igen. ”Vi er i en indledende fase, hvilket vil sige, at vi fra ledelsens og direktionens side har besluttet at arbejde med verdensmålene i vores drift. Det betyder, at når vi laver nye kontrakter fra nu af, vil verdensmålene være en del af dem. Vi har for eksempel lige indgået en ny aftale om affaldshåndtering,” siger Tietgens direktør, Annette Vilhelmsen og tilføjer: 

 
 

”De 17 verdensmål er nogle måder til at komme hen til det, vi gerne vil opnå – nemlig bæredygtighed i et større perspektiv. Og erhvervsrettede uddannelser har gode muligheder for at forholde sig konkret til nogle af de store udfordringer i den sammenhæng." Hun fortæller, at der fra næste semester vil være en studieretning på Tietgens handelsgymnasium (HHX), der fokuserer specifikt på verdensmålene, som også i stigende grad skal inkorporeres i undervisningen på EUX Business-uddannelsen, hvor Stine og Sissel går. ”Det er helt sikkert et mål for os at indtænke verdensmålene didaktisk på vores EUX-uddannelse. Indtil videre ser vi, at de blive trukket ind som en del af undervisningen – for eksempel i forbindelse med den eksamensopgave, som Stine og Sissel fik stillet. Generelt taler vi meget om bæredygtighed, når det kommer til hele grundfortællingen på Tietgen – ikke kun i forhold til klima, men også eksempelvis økonomisk, socialt og pædagogisk,” siger Annette Vilhelmsen.

blockquote Jeg tænker meget over bæredygtige løsninger i hverdagen. Jeg sørger eksempelvis for at genbruge plastikposer og undlader at bruge sugerør. Derfor kan jeg godt blive lidt frustreret, når der følger plastik med til en salat i kantinen, eller hvis jeg ser andre smide deres plastikposer ud i skraldespanden hver dag. blockquote2

 
 

Foruden ønsket om at få bæredygtighed til at fylde mere i undervisningen har Stine og Sissel blandt andet også opfordret skoleledelsen til at bruge mindre plastik og sørge for bedre affaldshåndtering i klasserne. ”Jeg tænker meget over bæredygtige løsninger i hverdagen. Jeg sørger eksempelvis for at genbruge plastikposer og undlader at bruge sugerør. Derfor kan jeg godt blive lidt frustreret, når der følger plastik med til en salat i kantinen, eller hvis jeg ser andre smide deres plastikposer ud i skraldespanden hver dag,” siger Stine. Annette Vilhelmsen oplever generelt, at eleverne skubber på for flere bæredygtige løsninger – og hun hilser entusiasmen velkommen. ”De unge er generelt enormt optagede af bæredygtighed, og de kan godt blive lidt utålmodige, fordi de gerne vil have, at der skal ske noget med det samme. Og det er jo egentlig både sundt og positivt. Vi forsøger altid at lytte til, hvad de har at sige. Vi har planer om at holde et møde med kantinen, så vi kan tage deres forslag op og se på alternativerne,” siger hun.

 
 

Tøj af bambus
Faktisk var Stine og Sissel allerede inden deres eksamensopgave begyndt at barsle med en fælles idé om at stable en virkelig virksomhed på benene engang i fremtiden. ”Stine og jeg har snakket om at starte en virksomhed, der laver moderigtigt bambustøj til den brede forbruger, som måske ellers ikke tænker så bæredygtigt,” siger Sissel. ”Hvis vi fører idéen ud i livet, vil vi gerne starte med at fokusere på bambusundertøj. Det er et materiale, som har mange gode kvaliteter – ikke mindst fra et miljømæssigt perspektiv,” tilføjer Stine.

 
 

I første omgang skal de dog lige være færdige med deres uddannelse, hvor der nu venter dem et forløb i lære. Stine har allerede sikret sig en læreplads hos Jysk, og hun har helt sikkert tænkt sig at tage de bæredygtige ambitioner og visioner med sig. 

blockquote Stine og jeg har snakket om at starte en virksomhed, der laver moderigtigt bambustøj til den brede forbruger, som måske ellers ikke tænker så bæredygtigt.blockquote2

 
 

”Selvfølgelig er jeg først og fremmest fokuseret på at komme ud på den anden side som færdiguddannet, men jeg kan jo godt samtidig kæmpe for at gøre virksomheden mere bæredygtig – for eksempel ved at være med til at minimere og omtænke brugen af emballage. Det føler jeg mig i hvert fald godt klædt på til,” fastslår hun.

Læs meget mere om de syv bæredygtige projekter, som blev præsenteret ved Ditbarnsfremtids og DEG’s arrangement ved Folkemødet 2019, her.