Lykke er bagerlærling, elsker sit fag og drømmer om at bruge det i udlandet

 
 

20-årige Lykke Jensen er ved at uddanne sig til bager på Kold College i Odense, men bor og er i lære i Aabenraa. Hun er vild med bagerfaget, hvor der aldrig er to dage, som er ens. Og så overvejer hun at bruge sin uddannelse i udlandet i fremtiden.

 
 

Som så mange andre unge havde Lykke Jensen et fritidsjob ved en bager, da hun gik i folkeskole. Hun kunne godt lide kundekontakten i bagerbutikken, men var også hele tiden nysgerrig efter at lære mere af det, de gik og rodede med ude i selve bageriet. Derfor var valget ikke svært, da hun skulle vælge ungdomsuddannelse.
"Jeg vidste, jeg ikke havde ro i røven til tre år i gymnasiet. Jeg ville gerne i gang med en uddannelse, hvor man kunne kombinere teori med praktik, og så lå bageruddannelsen lige for. I bagerfaget lærer man altid noget nyt. Der er altid nye udfordringer, fordi man skal udvikle sin bageteknik og kan lege med forskellige råvarer. Og den ernæringsmæssige del fylder også meget i faget", fortæller hun.

 
 

Flyttede hjemmefra for at få læreplads
Lykke Jensen voksede op i Rødding ved Vejen og tog grundforløbet til bageruddannelsen i Tønder, men da hun som 17-årig skulle til at finde læreplads og tage hovedforløbet på Kold College i Odense, rykkede hun teltpælene op og flyttede ind i sin egen lejlighed i Aabenraa. Hun mener, det er vigtigt, man som ung er villig til at flytte sig – og så skal man være parat til at sparke nogle døre ind for at opnå det, man gerne vil.
"Det er ikke alle, der er villige til at flytte efter en læreplads, men det var jeg. Jeg så opslaget fra Nyeman’s Bageri i Aabenraa på skolen, og selv om jeg havde hørt, de allerede havde besat pladsen, tog jeg ind til dem med en ansøgning og sagde: Hej, jeg vil gerne lære noget af jer, og så blev jeg ansat. Og sådan oplever jeg, det er i bagerfaget. Der er både praktikpladser og job til dem, der vil. Men man skal også selv vise noget initiativ", siger hun.

blockquote Det er ikke alle, der er villige til at flytte efter en læreplads, men det var jeg. Jeg så opslaget fra Nyeman’s Bageri i Aabenraa på skolen, og selv om jeg havde hørt, de allerede havde besat pladsen, tog jeg ind til dem med en ansøgning og sagde: Hej, jeg vil gerne lære noget af jer, og så blev jeg ansat. blockquote2

 
 

Drømmer om job i udlandet
Lykke Jensen er så småt ved at overveje, hvad hun skal, når hun er færdiguddannet til sommeren 2017. Som bager har man for eksempel gode muligheder for job i udlandet.
"Jeg kunne godt tænke mig at rejse ud og se, hvad mit fag kan bruges til i Italien, Frankrig eller USA. Jeg vil gerne ud og se, hvordan de gør tingene og så tage noget med hjem og udvikle videre på det her", siger hun.
Hun overvejer også, om hun senere skal videreuddanne sig til konditor.

 
 

blockquote Jeg kunne godt tænke mig at rejse ud og se, hvad mit fag kan bruges til i Italien, Frankrig eller USA. Jeg vil gerne ud og se, hvordan de gør tingene og så tage noget med hjem.blockquote2

Mange kender ikke mulighederne
Netop de alsidige fremtidsmuligheder for en bager, oplever Lykke Jensen, at mange ikke kender til. Og hun håber, at både unge og deres forældre får øjnene op for bageruddannelsen.
"Når jeg fortæller, at jeg er bager, bliver mange lidt chokerede og fokuserer meget på, hvordan jeg kan holde ud at stå op klokken 03.45. Men det er slet ikke noget, jeg tænker over. Jeg står bare op, når alarmen ringer og så tager jeg hen på et arbejde, hvor jeg elsker at være, og hvor jeg har vildt gode muligheder for at udvikle mig", slutter hun.