En vellykket aften i køkkenet er som at score mål i vigtig kamp

 
 
Kokkeeleven Niels til højre. Til venstre er det kokkemakker Nikolaj

Det er suset. Det er fællesskabet. Og det er nørderiet med teknik og detaljer. Sådan beskriver 23-årige Niels Odgaard det at være kokkeelev. Han elsker at se de konkrete resultater af sit hårde arbejde, hver gang en tallerken sendes ud af køkkenet, og der kommer ros tilbage.

 
 

”Det fedeste er helt klart om aftenen, når vi kører menuerne, og tempoet er højt. Man får adrenalinen op. Fællesskabet spiller. Og hvis det går godt, er det ligesom at score et vigtigt mål i en afgørende kamp. Det kan man ikke gøre alene – det kræver en holdindsats.”
Ordene kommer fra 23-årige Niels Odgaard, der ikke sparer på metaforerne, når han skal beskrive sin begejstring for kokkefaget. Ikke fordi han overdriver. Tværtimod. Han er jo fra Holstebro. Men fordi han simpelthen elsker kokke-faget. ”Kokkefaget er en af de få muligheder, man har for at kunne leve af sin hobby. Det er vel ellers kun inden for sport eller musik, man kan det”, siger han.

Startede som køkkenmedhjælper – fik tilbudt læreplads
Niels Odgaard gik dog lige en omvej omkring gymnasiet, inden han fandt kokkeuddannelsen.

 
 

”Det var bare aldrig et spørgsmål, om man skulle i gymnasiet. Det gjorde man bare. Men det var aldrig rigtig mig, og jeg kunne mærke, jeg skulle noget andet, og jeg begyndte at lave mere og mere mad i fritiden”, fortæller han.
Da han havde fået studenterhuen på, tog han derfor et job som køkkenmedhjælper på Tambohus Kro ved Limfjorden. Han ville teste, om det var ham at arbejde i et professionelt køkken, og det gik så godt, at han efter et par måneder fik tilbudt en læreplads som kokkeelev. Og den sagde han straks ja tak til.

blockquote Det var bare aldrig et spørgsmål, om man skulle i gymnasiet. Det gjorde man bare. Men det var aldrig rigtig mig, og jeg kunne mærke, jeg skulle noget andet, og jeg begyndte at lave mere og mere mad i fritiden blockquote2

 
 

Normalt starter man på grundforløbet til gastronomuddannelsen. Men fordi Niels Odgaard allerede havde en læreplads i hus, kunne han komme i mesterlære. Det vil sige, at han er i lære på Tambohus Kro i tre år og ni måneder – inklusiv 2x10 uger og 1x7 ugers skoleforløb på Uddannelsescenter Holstebro, hvor han blandt andet har fag som varekundskab, salg og service.
”Jeg kan godt lide at se et konkret resultat, når jeg lægger kræfterne i noget. Det kan man se hver dag som kok, når man sender en tallerken ud. Og så er det bare det der sus og enorme fællesskab, man oplever i et køkken, hvor man ofte er en lille gruppe, der arbejder tæt sammen, som er fedt”, fortæller han.

 
 

blockquote Vi kører med en femretters menu, der ændrer sig hver måned. Den har jeg været meget inde over og fået lov til at planlægge i samråd med køkken-chefen. Det, tror jeg, elever er med til mange steder. Generelt kan man få masser af ansvar som kokkeelev.  Men det kræver, at man viser, man vil det blockquote2

Får ansvar som elev
Der er stor efterspørgsel på både kokkeelever og færdiguddannede kokke, og Niels Odgaard mærker tydeligt, at han er kommet i en branche, hvor man hurtigt kan avancere, hvis man viser engagement.
”Vi kører med en femretters menu, der ændrer sig hver måned. Den har jeg været meget inde over og fået lov til at planlægge i samråd med køkkenchefen. Det, tror jeg, elever er med til mange steder. Generelt kan man få masser af ansvar som kokkeelev. Det kan gå rigtig hurtigt. Men det kræver selvfølgelig, at man viser, man vil det, og at man er ambitiøs”, siger han.

 
 

Bidt af konkurrencer
Niels Odgaard bruger også sin fritid på at nørde endnu mere med sit fag.
”Jeg kan rigtig godt lide at læse bøger for at forstå teknikkerne til bunds og for eksempel finde ud af, hvorfor man kan piske mayonnaise af æggeblommer”, fortæller han.
Hans passion for både nørderi og tempo har han også gavn af i konkurrencesammenhæng. Han deltog for første gang i DM for kokkeelever i foråret. ”Objektivt set gik det godt, men jeg havde sat ambitionerne lidt højere end en sjetteplads, som vist er ok, når man er andetårselev. Men sådan er det jo. Det er aldrig i orden, før man har vundet. Men jeg var vild med at være med. Det sus kunne jeg godt tænke mig igen. Så jeg vil gerne mere i konkurrence – også når jeg er færdiguddannet”, siger han.

 
 

Drømmer om at åbne sit eget sted
Færdiguddannet er han i sommeren 2018. Her skal han ud og prøve kokkevingerne af. ”Jeg skal ud og teste mig selv. På sigt kunne jeg godt tænke mig mit eget sted. Men lige når jeg bliver udlært, vil jeg gerne ud på et mindre sted med finere madlavning og prøve den del af det”, fortæller han.

 
 

Med både de gode praktik- og jobmuligheder i faget, håber han, at flere forældre får øjnene op for kokkeuddannelsen og erhvervsuddannelserne generelt. Det håber han en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk, der skal klæde forældre bedre på til at tale om uddannelse med deres børn, kan være med til at sikre.
”Hvis man har en søn eller datter, der er god til holdsport, kan lide fællesskab og suset ved at opnå resultater og samtidig har interessen for madlavning, er det oplagt at råde dem til at overveje at blive kok”, siger Niels Odgaard og fortsætter:

blockquote Hvis man har en søn eller datter, der er god til holdsport, kan lide fællesskab og suset ved at opnå resultater og samtidig har interessen for madlavning, er det oplagt at råde dem til at overveje at blive kok blockquote2

 
 

”Det er dog vigtigt at huske, at det ikke er tv-kok, man bliver. Man går ikke rundt og hyggenusser med tingene. Det skal gå stærkt, og man skal producere noget. Men det er stadig et fantastisk fag, og man kan sagtens få lov til at gå i dybden og udvikle retter og smagssammensætninger”, slutter han.