Emil rejser gladeligt på tværs af landet for at blive gourmetslagter

 
 

20-årige Emil Werge Bach på 20 år er fuldstændig bidt af den gourmetslagteruddannelse, han er i gang med og mener, hans fag burde være mere populært. Selv er han så glad for det, at han gladelig vil rejse frem og tilbage mellem sit hjem og sin læreplads i Struer og skolen i Roskilde.

 
 

"Man har ansvar for egen læring, og jeg havde fået at vide, at ZBC Roskilde var det bedste sted at blive uddannet som gourmetslagter. Så det er da klart, at det ikke var noget problem for mig at rejse herover."
Sådan lyder det fra 20-årige Emil Werge Bach fra Struer, der ikke lod sig afskrække af, at skolen lå langt væk, da han sådan lidt tilfældigt faldt over det, der viste sig at være hans drømmeuddannelse – nemlig uddannelsen som gourmetslagter.
"Jeg er ordblind og fik muligheden for at tage en særlig tre-årig HF for ordblinde, så det gjorde jeg efter 10. klasse og havde derefter egentlig en plan om at blive paramediciner. Men her var aldersgrænsen 21, så jeg tog i stedet et job i Kvickly i Struer, og her spurgte min chef efter et stykke tid, om det ikke kunne være noget for mig at blive slagter. Og så tænkte jeg, at det var da en supergod idé", fortæller Emil Werge Bach.

 
 

Træner meget og går op i mad
Der var flere grunde til, at Emil Werge Bach var så hurtig til at springe på idéen om gourmetslagteruddannelsen. "Jeg kendte flere kokke og slagtere, og fordi jeg træner meget og går op i kød og mad helt generelt, kunne jeg pludselig se, at det var den helt rigtige retning at gå i", fortæller han.
Lærepladsen var fra begyndelsen sikret i Kvickly i Struer, og da Coop har deres eget uddannelsessystem, lå det fast, at han skulle tage sin uddannelse gennem dem på erhvervsskolen ZBC i Roskilde.

blockquote Jeg kendte flere kokke og slagtere, og fordi jeg træner meget og går op i kød og mad helt generelt, kunne jeg pludselig se, at det var den helt rigtige retning at gå i blockquote2

 
 

Netop nu er han i gang med grundforløbet, hvor han bor på skolehjem i Roskilde. Derefter skal han være et år på sin læreplads i Struer, og derefter følger to år, hvor han skiftevis er på skole i Roskilde og på sin læreplads i Struer. "At jeg skal bo på kostskole herovre i et halvt år er ikke noget, en 20-årig dreng fra Vestjylland kan klage over. Det er jo bare en oplevelse. En mulighed for at opleve noget nyt og lære nye mennesker at kende", siger han.

Gourmetslagteruddannelsen burde være nummer ét
Emil Werge Bach er hurtigt blevet så bidt af sin uddannelse, at han synes, den burde ligge nummer ét på mange flere unges uddannelses-ønskeliste.

 
 

blockquote Mange tror, en slagter er en, der står i et mørkt skærelokale i minus fem grader og skærer kød. Men gourmetslagter- uddannelsen handler lige så meget om at lære at lave mad som at skære kød. I vores undervisning indgår der alt fra læren om, hvordan grisen slagtes, til kødkemi, tilbered- ning, smagsammen- sætning og anretningblockquote2

"Mange tror, en slagter er en, der står i et mørkt skærelokale i minus fem grader og skærer kød. Men gourmetslagter-uddannelsen handler lige så meget om at lære at lave mad som at skære kød. Og der er rigtig meget kundekontakt i vores fag. I vores undervisning indgår der alt fra læren om, hvordan grisen slagtes og hvordan vi laver de bedste udskæringer til kødkemi, tilberedning, smagssammensætning og anretning. Derfor har vi blandt andet en masse dygtige kokke som undervisere", fortæller han.
Han forklarer også, at det er et ret teoretisk tungt fag, men her synes han, hans HF har givet en god ballast til for eksempel, når der skal skrives rapporter.

 
 

Drømmer om at blive mester
Fremtidsmulighederne ser også allerede lyse ud, mener Emil Werge Bach.
"Der er mangel på slagtere, så det er forholdsvis nemt at få job. Og det vil jo fortsætte. For mennesker vil altid have brug for mad og kød. Jeg kunne godt have en drøm om at blive mester en dag. Men foreløbig glæder jeg mig bare til at blive uddannet og komme ud og arbejde med faget. Jeg kommer aldrig til at blive den, der vil sidde på kontoret og bestille kødet hjem. Jeg vil ud og have fingrene i faget og have kundekontakten. Det er noget af det, der tænder mig rigtig meget", siger han.

 
 

Hvem vil ikke gerne have sit barn til at lære at lave mad?
Emil Werge Bach er sikker på, at grunden til, at langt de fleste vælger en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, er, at hverken de unge eller deres forældre kender deres muligheder. Derfor håber han med sin historie at kunne inspirere langt flere til at se, hvilke gode praktik-, job- og videreuddannelsesmuligheder, der ligger i de over 100 erhvervsuddannelser, der findes.
"Min mor er gammel kok, og min onkel er slagter, så derfor kendte min familie til mit fag og kunne se, det var en god vej for mig. Men der er helt sikkert mange forældre, der ikke ved så meget, og de burde nok tjekke forældrekampagnen Ditbarnsfremtid.dk ud, fordi den kan fortælle dem mere om erhvervsuddannelserne. De skal vide, at man bliver moden af at blive slagter. Hvem vil som forældre ikke gerne sende sit 16-årige barn, der ikke engang kan spejle et æg, afsted på en uddannelse, hvor de ikke bare lærer at skære kød, men også at lave mad. Det kan de bruge resten af livet. Og så er der gode jobmuligheder og en fornuftig løn", siger han.