Hvad laver en struktør i dag?

En struktør er en alsidig håndværker, der er uundværlig, når der skal bygges broer og nye metrolinjer eller vejanlæg. Som struktør vil dit barn arbejde både i træ, beton, jernarmeringer og grundlæggende installationer og kan derudover vælge forskellige specialiseringer.  Anlægsstruktøren sørger for, at der gøres klar til byggeri. Jorden skal graves, flyttes og planeres. Der skal lægges dræn, fundamentet skal støbes i beton, og der skal lægges belægning. Bygningsstruktøren bygger boliger, fabrikker, skoler, havne, broer og tunneller. Og brolæggeren er med til at skabe veje, torve og pladser - og står ofte for udsmykningsopgaver i beton, brosten og kantsten.

Uddannelsen tager cirka fire et halvt år, hvoraf størstedelen af tiden er en vekselvirkning mellem praktik og skoleforløb. Få mere viden.

Fremtiden for en struktør

I hele landet er der stor mangel på struktører - det gælder især anlægs- og bygningsstruktører. Med svendebrevet i hånden kan dit barn derfor gå direkte i job og skabe sig en karriere i en privat eller offentlig entreprenørvirksomhed. Der er også gode muligheder for at starte egen virksomhed.

Hvis dit barn er frisk på mere uddannelse eller ledelsesansvar, er der også rigtig gode videreuddannelsesmuligheder. F.eks. kan man som struktør søge direkte ind på et erhvervsakademi. Og har dit barn taget struktøruddannelsen som EUX, hvilket giver både en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse på samme tid, giver det adgang til endnu flere videregående uddannelser.

Eksempler på videreuddannelse:

Lars har som struktør været med til at bygge Berlin

Friheden, arbejdet under åben himmel og glæden ved at skabe noget. Det er tre grunde til, at 44-årige Lars Palmquist fra Gilleleje altid har elsket at være struktør. Uddannelsen og jobbet har bragt ham vidt omkring, og nu underviser han på Esnord i Hillerød, hvor han giver glæden ved faget videre til andre.

Mille er Danmarks bedste struktørlærling

Mille Eriksen er netop blevet kåret som Danmarks bedste struktørlærling ved DM i Skills 2017. Hun kan slet ikke se noget specielt i, at hun er kvinde i et typisk mandefag. For hun gør jo bare sit arbejde og er i øvrigt vild med det. Hun har dog allerede planer om at læse videre – for det giver faget også gode muligheder for.

Praktikpladssituationen for en struktør

Der er masser af praktikpladser som anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger. Ofte er der slet ikke nok lærlinge til de mange praktikpladser, der er skabt inden for bygge- og anlægsbranchen. Kilde: www.praktikpladsen.dk

 
 

Hør Jesper fortælle om det fede ved struktørfaget

Lignende uddannelser

Hvis dit barn er interesseret i uddannelsen til struktør, vil han eller hun måske også finde disse uddannelser spændende.

Tømrer

En tømrer udfører både nybyggeri og renoveringsopgaver – og er altid med på de store bygge- og anlægsprojekter. Som tømrer monterer man f.eks. tagspær, lægger gulve, opfører vægge og isætter vinduer og døre mv. Opgaverne er meget alsidige, og der er meget stor efterspørgsel på tømrere indenfor byggeriet.

På uddannelsen lærer dit barn at vurdere og begrunde hvilke løsninger, der passer bedst med hensyn til pris, holdbarhed og kvalitet til det pågældende byggeprojekt.

Murer

En murer bygger huse, udfører restaureringsopgaver og er med til at finde de rigtige løsninger på arbejdsopgaver, vælge det rigtige værktøj, de rigtige materialer og fastsætte bemanding og tidsforbrug.

På uddannelsen undervises der i murerteknik, fliseteknik, digitalt byggeri, tegning og systemstillads, men også i innovation og fremtidens byggeri. Der er stor efterspørgsel på murere, selvom det er et konjukturafhængigt fag.