Mikkel får penge for at drikke god vin og spise lækker mad

 
 

Mikkel Borgstrøm fra Lyngby mener selv, han er i gang med verdens bedste uddannelse. Nemlig den som tjener. Han har arbejdet på restaurant, siden han var 13, er vild med vin, god mad og kontakt med gæster. Han drømmer om i fremtiden at åbne sit eget sted.

 
 

”Jeg plejer at sige for sjov, at jeg får god vin og lækker mad hver dag, og så får jeg penge for det”, siger 22-årige Mikkel Borgstrøm, der bor i Lyngby og er ved at uddanne sig som tjener fra Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Da alle hans venner gik gymnasievejen, gjorde han det også. Men efter at have fået studenterhuen på, blev han klar over, at han selvfølgelig skulle arbejde med det, han elskede allermest. At skabe oplevelser for andre og beskæftige sig med god vin og lækker mad. Og derfor skaffede han sig en læreplads og begyndte på tjeneruddannelsen, som han er færdig med om et års tid.

 
 

”Jeg er nærmest vokset op i branchen, fordi jeg som 13-årig startede som opvasker i en restaurant i Søborg. Som 14-årig serverede jeg ved store selskaber, og som 15-årig servicerede jeg også a la carte-gæsterne. Jeg blev fanget af stemningen og kontakten med gæsterne, og så har jeg altid haft en stor interesse for vin og et stort vinkendskab, som er vigtig i faget”, fortæller Mikkel Borgstrøm.

 
 

Tjenere sælger oplevelser
Mikkel Borgstrøm er i mesterlære hos Restaurant Wohlert på Hotel Schæffergården i Jægersborg, hvor han har et tæt samarbejde med kokkene og de andre tjenere, og han føler, han lærer noget nyt hver dag.
”Jeg havde haft fritidsjob som reservetjener hos dem, og jeg blev ved med at spørge, om de ikke ville give mig en læreplads. De havde haft dårlige erfaringer med elever før, så de var ret skeptiske, men jeg var stædig, og så blev jeg ansat", fortæller han.
Han fortæller, at der som i alle andre fag kan være dårlige dage, og de skæve arbejdstider er et minus.
”Men alle plusserne gør det det hele værd. Jeg løber jo ikke bare rundt med tallerkener. 

blockquote Jeg løber jo ikke bare rundt med tallerkener. Jeg har som tjener den opgave at sælge en oplevelse til folk (...) og fortælle om historien, sammen-hængen og smags-sammensætningerne. Og når man mærker, at folk går derfra med noget ekstra, så er det bare en fantastisk følelse blockquote2

 
 

Jeg har som tjener den opgave at sælge en oplevelse til folk. Jeg skal få dem til at reflektere over vinen og maden og fortælle om historien, sammenhængen og smagssammensætningerne. Og når man mærker, at folk går derfra med noget ekstra, så er det bare en fantastisk følelse”, siger han.
Han er i øvrigt så dygtig til sit fag, at han både har deltaget ved DM i Skills og DM for tjenerelever her i 2017.

Mange drømme for fremtiden
Når det kommer til fremtiden efter at Mikkel Borgstrøm er blevet færdiguddannet, har han også mange drømme.

 
 

blockquote Jeg tænker på at arbejde i udlandet, for det har man gode muligheder for som tjener, fordi vores uddannelse har et godt ry, og fordi der er mange lande, hvor man slet ikke har en tjeneruddannelse. Og så vil jeg gerne på et tidspunkt starte mit eget sted blockquote2

”Jeg tænker på at arbejde i udlandet, for det har man gode muligheder for som tjener, fordi vores uddannelse har et godt ry, og fordi der er mange lande, hvor man slet ikke har en tjeneruddannelse. Og så vil jeg gerne på et tidspunkt starte mit eget sted som restaurantchef eller medejer. Hvis jeg ender i toppen, vil jeg altid kunne sige, at jeg startede fra bunden, fordi jeg selv har stået som opvasker og har prøvet alle opgaver hele vejen op”, siger han.
Han mener helt generelt, der ligger en masse muligheder i tjenerfaget, som mange unge ikke kender. Heller ikke deres forældre, som ofte rådgiver dem om uddannelse.

 
 

”For eksempel tror jeg ikke, mange ved, at man som tjener kan bygge ovenpå med sommelier-uddannelsen. Vintjenernes paratviden og evne til at bruge alle sanser i vinsmagning og vinrådgivning er noget af det mest imponerende, jeg ved. Man kan også uddanne sig til kammertjener og få job i Kongehuset eller hos en eller anden milliardær. Eller man kan arbejde i udlandet, som jeg selv planlægger. Der er virkelig mange muligheder i en erhvervsuddannelse som min. Det er forældrekampagnen Ditbarnsfremtid.dk med til at fortælle om, og det vil jeg også gerne selv være med til at sætte fokus på”, siger han.