Det handler ikke om penge

 
 

Overskriften på Jakob Sørensens fremtid og arbejdsluft er friluft, natur og håndværk. Da Karriereguiden møder den 25-årige bådebyggerelev er han bare et par måneder fra svendeprøven og uddannelsens afslutning.

 
 

Selvom Jakob allerede har en STX og nu snart også en erhvervsuddannelse bag sig, er han ikke færdig med hverken håndværk eller skolebænk. Det næste kapitel i hans liv byder på universitetsstudier langt mod nord i Norge, hvor han regner med at færdiggøre en Bachelorgrad som friluftsvejleder.

 
 

Jakob er langt fra den eneste student, der sidenhen vælger erhvervsuddannelse til. For Jakobs vedkommende handlede det om at få fingrene ned i noget praktisk arbejde. ”Jeg ville gerne have en håndværksuddannelse, og så synes jeg, at bådebyggeruddannelsen var den mest interessante. Den kobler både smed, tømrer og snedker – og jeg kan godt lide det med at have træ mellem hænderne,” lyder det fra Jakob, der står omgivet af små både på værkstedet på UNord i Hillerød. Skolen er det eneste sted i Danmark, hvor man kan færdiggøre bådebyggeruddannelsen, så her møder eleverne ligesindede fra hele landet. Og får gode venner. For eleverne kan jo ikke lige tage turen hjem, når undervisningen er slut. Derfor bor de sammen på skolehjem. Opholdet her er betalt af arbejdsgiveren.

blockquote Jeg ville gerne have en håndværksuddannelse, og så synes jeg, at bådebyggeruddannelsen var den mest interessante. Den kobler både smed, tømrer og snedker – og jeg kan godt lide det med at have træ mellem hænderne. blockquote2

 
 

Rigtig fin kombination

Arbejdet på bådebyggeruddannelsen, som tager 4,5 år, foregår både træ og glasfibermaterialer. Hvilket materiale, man specialiserer sig i, afhænger blandt andet af lærepladsen, forklarer Jakob. ”På min læreplads arbejder vi primært med træ. Det er et værft, hvor vi bygger træbåde, skonnerter og fiskekuttere.”

 
 

blockquote Der er praktiske elementer i uddannelsen, selvom det er en BA. Jeg tænker, at kombinationen af bådebygger og friluftsvejleder er rigtig fin. Noget jeg vil kunne få noget spændende ud af,” forudser Jakob. blockquote2

Træbåde kan meget vel blive en del af fremtiden, selvom Jakob i første omgang smider værktøjet og sætter sig tilbage på skolebænken, når universitetet kalder. ”Der er praktiske elementer i uddannelsen, selvom det er en BA. Jeg tænker, at kombinationen af bådebygger og friluftsvejleder er rigtig fin. Noget jeg vil kunne få noget spændende ud af,” forudser Jakob. ”Lige nu overvejer jeg at blive højskolelærer, men det kunne også være en kombination af håndværket og friluftsvejleder som jo typisk er sæsonarbejde. Et halvt år som håndværker og et halvt som guide måske. Det, der betyder noget for mig, er at arbejde med noget, jeg synes er spændende. Og have nogle opgaver, der er tilfredsstillende. Det med pengene betyder ikke så meget.”

 
 

Løsningsorienteret med mange muligheder

Uanset om Jakob vender tilbage til håndværket eller ej, står der mange døre åbne med en dansk bådebyggeruddannelse, understreger faglærer Nanna Friedrich Bronér. Uddannelsen er selvstændig, løsningsorienteret og bred – og det giver mange muligheder, fortæller hun. ”Der er mange gode ting ved faget og uddannelsen. Det er til at få en læreplads herhjemme, hvis man vil have det. Uddannelsen er meget velanset i udlandet, så der er også mulighed for at rejse ud til fx Schweiz, Sverige eller Norge.”