Sebastian knokler for OL-kvalifikation og svendebrev på samme tid

 
 
 
 

Sebastian Wright Olsen fra Lyngby kombinerer sin passion for elitekapsejlads med en bådebyggeruddannelse. Det kan han, fordi det værft, han er i lære på, er blevet Team Danmark-partner og giver ham mulighed for at træne til OL, samtidig med at han tager sin uddannelse. Det ruster ham til fremtiden, hvor han satser på at leve af at rejse rundt i verden og skiftevis sejle og reparere både.

 
 

Sebastian Wright Olsen har haft saltvand i årerne - og i håret - det meste af sit liv. Fra han som syv-årig egenhændigt styrede sin første optimistjolle til de fem DM guldmedaljer, EM-bronzemedaljen og de tre topplaceringer i Europacupstævner, han har opnået med sin 29er jolle i løbet af de sidste tre år. Og nu er han så rykket over i den voksne 49er, og håber på at gå i Jesper Banks fodspor som OL-guldmedaljevinder. I hvert fald er han i fuld gang med sin OL-kampagne, hvor han sejler cups i udlandet for at kvalificere sig.

 
 

Men fordi det er nemmere at rejse rundt i verden som professionel sejler, hvis man også har et håndværksfag med i bagagen, er Sebastian Wright Olsen gået i gang med bådebyggeruddannelsen. Så nu skal hans tid ikke bare deles mellem verdenshavene og Hellerup Sejlklub, men også mellem Erhvervsskolen Nordsjælland og hans læreplads i Nordhavnen.
”Jeg mødte en portugiser, der var sejler, bådebygger og bare supercool. Han inspirerede mig, og så gik det ret hurtigt med at finde en læreplads og melde mig til bådebyggeruddannelsen”, fortæller han og fortsætter: ”Jeg tog ud til Jacob Jensens bådeværft i Nordhavnen i København og sagde: ”Her er jeg. Skal I ikke ansætte mig?”. De sagde ja og er blevet Team Danmark Praktikpartner, så jeg kan fortsætte med at konkurrere på eliteplan, samtidig med at jeg uddanner mig, siger han.

blockquote Jeg tror ikke, der er særligt mange, der ved, at man kan kombinere en Team Danmark uddannelse med en erhvervsuddannelse. Eller at mange i det hele taget ved, hvor gode muligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse. Man kan så meget, når man kan et håndværk. Og der er jo også rigtig gode muligheder for at læse videre blockquote2

 
 

De er fleksible over for hinanden
Der er cirka 40 eliteatleter på landsplan, som lige nu er i gang med en erhvervsuddannelse. Men Sebastian Wright Olsen er en af de foreløbigt kun fire atleter, som er kommet med i den helt nye Team Danmark Praktikpartneraftale-ordning, der har kørt siden marts. For at matche den mulighed, man har haft for at tage en fleksibel gymnasial uddannelse, har Undervisningsministeriet og Team Danmark skruet denne forsøgsordning sammen for erhvervsuddannelser.

 
 

blockquote Det betyder vildt meget for mig, at min mester og mine kollegaer bakker op om min sport, at jeg kan forlænge min uddannelse og får frihed til min morgentræning og de uger, jeg er ude og sejle konkurrencer. Til gengæld lægger jeg nogle ekstra timer om aftenen og i weekender, når jeg er hjemme eller om vinteren, hvor jeg ikke sejler så meget blockquote2

Som elev får man med den nye ordning mulighed for et mere fleksibelt uddannelsesforløb. Og som virksomhed kan man blive særligt godkendt til ordningen, så man kan vise, at man giver plads til elitesporten og udover at uddanne sine lærlinge, også udviser fleksibilitet til træning og konkurrencer.
”Det betyder vildt meget for mig, at min mester og mine kollegaer bakker op om min sport, at jeg kan forlænge min uddannelse og får frihed til min morgentræning og de uger, jeg er ude og sejle konkurrencer. Til gengæld lægger jeg nogle ekstra timer om aftenen og i weekender, når jeg er hjemme. Og om vinteren, hvor jeg ikke sejler så meget, kan jeg også give den en ekstra skalle”, fortæller Sebastian Wright Olsen.

 
 

Brænder for at levere et godt finish
Selv om han elsker konkurrencesuset på havet, brænder han nærmest lige så meget for sin bådebyggeruddannelse. Hverken hverdagen på lærepladsen på værftet eller skoleopholdene er en sur pligt. Tværtimod glæder han sig hver dag til at stå op og komme afsted. ”Jeg synes faktisk, det hele er spændende ved bådebyggeruddannelsen. Jeg kan godt lide det med at bruge mine hænder og se, at resultatet af mit arbejde bliver godt. Jeg er meget perfektionistisk og vil levere et finish til kunden, som er i orden”, fortæller han.
På værftet laver de alt fra at reparere kuttere til at fikse skader på sejlbåde. Og så udfører de riggerservice, hvilket vil sige, at de har en masse sejlbåde til vinteropbevaring, som de bundmaler, sætter i vandet og klargør mast på, når det bliver forår.
Sebastian Wright Olsen synes, det er optimalt, at han både i fritiden og på sin uddannelse kan bruge sin passion for det maritime. Og hans viden kommer ham til gode begge steder. ”I bådebyggerfaget har jeg en god basisviden, fordi jeg kender sejltermerne. Og når jeg er ude at sejle, er der altid nogen, der kommer til at ødelægge noget, og så er de glade for, at jeg kan hjælpe med at reparere det”, fortæller han.

 
 
 
 

Drømmer om at sejle rundt i verden
Fremtidsdrømmen handler derfor også om fortsat at kunne kombinere bådebyggeriet med sejladsen.
”Lige nu er den store drøm at komme til OL. Derefter er det ultimative nok at sejle America’s Cup (den mest prestigefyldte kapsejlads i verden, red.). Jeg regner med at kunne komme til at leve af at sejle, fordi man kan rejse rundt og sejle med forskellige store konkurrencebåde. Men her er det vigtigt, at man også kan bidrage med noget andet end at sejle. Her er et håndværksfag godt at have med, og derfor er det perfekt for mig at blive bådebygger”, fortæller han.

 
 

Han er allerede købt ind til at sejle på og arbejde for et tysk hold med en Swan 50 – en stor kølbåd – så det betaler sig allerede for ham at tage den uddannelse, han gør.

Flere bør se mulighederne i erhvervsuddannelserne
Sebastian Wright Olsen håber også, at flere tiltag som kampagnen Ditbarnsfremtid.dk kan få flere forældres – og deres børns – øjne op for erhvervsuddannelserne og de muligheder, der ligger i dem. Også hvis man er eliteidrætsudøver. ”Jeg tror ikke, der er særligt mange, der ved, at man kan kombinere en Team Danmark uddannelse med en erhvervsuddannelse" 

blockquote Jeg regner med at kunne komme til at leve af at sejle, fordi man kan rejse rundt og sejle med forskellige store konkurrencebåde. Men her er det vigtigt, at man også kan bidrage med noget andet end at sejle. Her er et håndværksfag godt at have, og derfor er det perfekt for mig at blive bådebygger  blockquote2

 
 

"Eller at mange i det hele taget ved, hvor gode muligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse. Man kan så meget, når man kan et håndværk. Og der er jo også rigtig gode muligheder for at læse videre. Jeg har for eksempel en svend lige nu, som skal til at læse til ingeniør på DTU”, slutter han.