Hvad laver en bager og konditor?

En bager og konditor bager brød og kager, men de lærer også at vurdere råvarer og planlægge, hvad der skal produceres. På uddannelsen undervises bl.a. i indkøb og salg, produktudvikling og kvalitetssikring samt betjening af maskiner. Der er stort fokus på at skabe noget, andre mennesker sætter pris på, så kreativitet og lysten til eksperimentere har høj prioritet. På bager- og konditoruddannelsen får du praksiserfaring ud i at lave mange forskellige brød og kager ud fra gamle håndværkstraditioner og mere moderne teknikker. 

Uddannelsen tager mellem 3 år til 4 år og 6 måneder. Konditorfaget oplever disse år en større søgning, hvilket bl.a. skyldes populære TV-udsendelser som Den Store Bagedyst, men opmærksomheden er desværre gået lidt forbi brødet og bageren, som fortjener samme opmærksomhed.

Få mere viden

Branchen har især brug for flere faglærte bagere, så der er gode udsigter til en praktikplads og et job bagefter, hvis du vælger at blive bager. Udover de mere kendte jobs i supermarkeder og bagerforretninger arbejder flere bagere og konditorer også i hotel- og restaurationsbranchen, hvor de typisk laver desserter og bagværk. Uddannelsen kan desuden føre til et job i eventindustrien eller på konferencecentre. Et større antal bagere vælger at blive selvstændige, og lige nu bliver flere faggrænser mere flydende, fordi gastronomer, chokolade- og konfektureassistenter også har indtaget en plads i branchen. Fagene henter på den måde en masse inspiration fra hinanden, som er med til at styrke fagets kreative udvikling og fornyelse. 

Som bager eller konditor kan du både tage korte efteruddannelser inden for branchen eller flere videregående uddannelser. Har du mod på ledelse, er der flere oplagte akademi- og diplomuddannelser at vælge imellem, ligesom flere også vælger at videreuddanne sig til serviceøkonom

Lykke elsker bagerfaget og drømmer om at bruge det i udlandet

20-årige Lykke Jensen er ved at uddanne sig til bager på Kold College i Odense, men bor og er i lære i Aabenraa. Hun er vild med bagerfaget, hvor der aldrig er to dage, som er ens. Og så overvejer hun at bruge sin uddannelse i udlandet i fremtiden.

Noget for enhver smag

De to 17-årige konditorelever Isabella Emilie Thaarup og Isabella Bonavent nyder de mange forskellige aktiviteter og fællesskabet på ZBC's elevhotel i Ringsted, hvor de har knyttet et stærkt venskab.

Se filmen, der viser, hvorfor det er en god idé at blive bager!

En del af fordelsuddannelserne for 2020

Det forventes, at der kommer til at mangle bagere og konditorer i fremtiden. Derfor er uddannelsen på 2020s liste over fordelsuddannelser. Ved at vælge en fordelsuddannelse styrker du dine chancer for at få en praktikplads samt at få et arbejde, efter du har færdiggjort din uddannelse.