Jamil var den hårde fyr - som blev den hyggelige sælger i Fætter BR

31-årige Jamil Farah Mehdi byttede småkriminalitet og uheldige venner ud med en elevplads i Fætter BR. Detailhandelsuddannelsen gav ham selvtilliden og skubbet i retning af en spændende karriere. Og nu er han sprunget ud som selvstændig foredragsholder og coach med fokus på udsatte unge.

 
 

”Inderst inde var jeg en rar, ydmyg og genert dreng. Men jeg havde skabt en facade, fordi jeg var bange for, at folk skulle opdage, at jeg var dum til det med skolen. Jeg fandt ud af, at jeg blev anerkendt for at sige ”Fuck dig” og være hård. Efter jeg dumpede min 9. Klasses afgangseksamen, besøgte vi min mors familie, og min morbror, der er en succesfuld forretningsmand, tog mig med ud for at køre i sin jaguar. Han så lige igennem mig og sagde: Du har to valg. Du kan fucke dit liv op og fortsætte i det kriminelle miljø, eller du kan tage en uddannelse, skabe et fundament og få dig en familie.”

Sådan begynder historien om, hvordan 31-årige Jamil Farah Mehdi fra Holstebro stoppede op og vendte om, da han efter 9. klasse var på vej ned af en vej med indbrud og bandemedlemmer.

 
 

”Min morbror fik mig til at tænke over, at det var federe at få respekt for at bygge noget op fra bunden, end det var at få respekt, fordi folk var bange for en. Jeg bestod lige med nød og næppe 10. klasse og kom på HG og planlagde at tage HF bagefter”, fortæller Jamil Farah Mehdi.

Hvad vil jeg med mit liv?
Et foredrag på handelsskolen med en salgsdirektør Morten Dalsgaard i Bilka og som i dag er adm. Direktør for WestPak fik ham dog på andre tanker. 

 
 

Den daværende Salgsdirektøren talte om indre og ydre motivation og tændte et eller andet i Jamil. ”Jeg begyndte at tænke over: Hvad fanden vil jeg egentlig med mit liv? Hvad er det jeg brænder for? Jeg kunne se, at min mors familie ikke var blevet lykkelig af at blive rig, så det handlede om at finde noget, jeg brændte for. Dagen efter foredraget skrev jeg en ansøgning til BR og blev ansat som detailhandelselev. At ham den smarte, hårde fyr pludselig skulle være elev i Fætter BR, var der nok ikke lige nogen, der havde set komme – nok mindst mig selv. Men jeg kunne lide børn og vidste, jeg var god til salg – og pludselig stod det bare klart for mig, at det var det helt rigtige for mig”, fortæller han.

blockquote Jeg begyndte at tænke over: Hvad fanden vil jeg egentlig med mit liv? Hvad er det jeg brænder for? (...) Dagen efter foredraget skrev jeg en ansøgning til BR og blev ansat som detailhandelselev – og pludselig stod det bare klart for mig, at det var det helt rigtige for mig blockquote2

 
 

Slet ikke så dum, som han troede
I BR fandt Jamil Farah Mehdi også ud af, at han ikke var så dum, som han gik rundt og troede. Og som flere folkeskolelærere havde fortalt ham op gennem årene. Han elskede at snakke med de mange forskellige typer, der kom for at købe legetøj, og det gjorde ham til en eminent sælger. Flere kunder ville kun handle, hvis han var på arbejde, og han fik stor anerkendelse af chefen og kollegaerne. Det gav selvtillid, og han bestemte sig for, at den skulle have fuld skrue til fagprøven. Det endte med at han lavede en markedsføringsplan for salg af karaokeanlæg og stablede et kæmpe event med karaokeshow på benene på Holstebro Handelsskole.

 
 

blockquote Jeg voksede simpelthen så meget og scorede et 10-tal. Ikke for det matematisk faglige i opgaven, men for kreativiteten og benarbejdet. Og det åbnede mine øjne for, at man kan være intelligent på mange måder – og så er det bare med at bruge den intelligens, man har blockquote2

”Mit mål var at få 250 tilskuere, men det endte med, at der kom 600, og det blev dækket af tre lokale aviser, to lokale radiostationer og TV Midtvest. Jeg voksede simpelthen så meget og scorede et 10-tal. Ikke for det matematisk faglige i opgaven, men for kreativiteten og benarbejdet. Og det åbnede mine øjne for, at man kan være intelligent på mange måder – og så er det bare med at bruge den intelligens, man har”, fortæller han. 

Fik tilbudt flere forskellige job
Det store event satte to tykke streger under, at kriminalitet og lavt selvværd var fortid. Og som færdiguddannet fik han med det samme tilbudt flere job, fordi hans event havde gjort ham berømt i lokalområdet. 

 
 

Han endte med at sige ja til en souschefstilling ved Statoil. ”Da jeg havde været der et halvt år, kunne jeg dog mærke, det ikke rigtigt var mig, og samtidig blev jeg ringet op af HK, der også havde hørt om mit event, og så endte jeg med at blive ansat til at køre en kampagne for dem i syv måneder. Det førte til, at jeg bagefter blev ansat som ungdomskonsulent”, fortæller han.
Da der opstod en spændende ledig stilling som ungdoms-organizer i HK, som egentlig lignede noget, der krævede en akademisk uddannelse, besluttede Jamil Farah Mehdi sig også for at søge den. ”Så stod vi der til vores tredje samtale, Fire akademikere og mig, der var uddannet i BR. Men det endte alligevel med, at det var mig, der fik stillingen, på grund af min drivkraft, og fordi jeg var god til at snakke med alle”, fortæller han.

Sprunget ud som foredragsholder og coach
Efter flere år i HK er han nu sprunget ud som selvstændig Foredrags holder og coach med fokus på udsatte unge. Han har taget en coachuddannelse og arbejder som coach og mentor på blandt andet en folkeskole på Nørrebro og en erhvervsskole i Hillerød. Derudover har han en lang række foredrag, workshops og projekter i støbeskeen. Han er blevet gift, har to små børn og er ikke bange for, om han vil lykkes med sin virksomhed. For det handler om det, han er god til. Mennesker.

 
 

”Jeg kan forstå de her unge. Jeg kan tale deres sprog. Jeg kan se mulighederne i dem og vise dem, at der er masser af veje for alle. At de skal finde ud af, hvad de vil med deres liv og så tro på sig selv”, siger han.

En erhvervsuddannelse giver netværk
Fordi en erhvervsuddannelse var det, der gav ham skubbet videre, brænder han også for at åbne både flere unge og deres forældres øjne for de muligheder, der ligger i dem.

blockquote Noget af det vigtigste at slå på, tror jeg, er det her kæmpe netværk, du får af en erhvervs-uddannelse. For når man er i lære, som jeg var i BR, lærer man vildt mange mennesker at kende. Og det er det, der senere kan give spændende jobmuligheder blockquote2

 
 

”Det håber jeg også en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk kan være med til. Noget af det vigtigste at slå på, tror jeg, er det her kæmpe netværk, du får af en erhvervsuddannelse. For når man er i lære, som jeg var i BR, lærer man vildt mange mennesker at kende. Og det er det, der senere kan give spændende jobmuligheder, hvis man lærer at kortlægge sit netværk og bruge det – og selvfølgelig også sørge for at hjælpe folk den anden vej”, siger han.