Rikke har altid haft en leder i maven – og den sprang ud i Føtex

 
 

30-årige Rikke Stidsen er gået fra at være elev til leder inden for Dansk Supermarked i løbet af få år. Hun har altid haft en leder i maven og elsker at få mennesker til at udvikle sig. Og hun føler, detailhandel er en super platform til at accelerere hurtigt i graderne, hvis man brænder for det.

 
 

Man kan godt undre sig over, hvad der får en 20-årig pige med fritidsjob ved Føtex-bageren til helt ublu at sige til varehuschefen: ”Jeg vil gerne være leder. Hvad skal der til for at jeg kan blive det?”
Men det var faktisk lige præcis, hvad Rikke Stidsen fra Aarhus gjorde tilbage i 2007. Hun havde haft fritidsjob i Føtex on and off, siden hun var 16, og nu var hun i gang med en HF, samtidig med at hun arbejdede i bagerafdelingen.
Pludselig var helt overbevist om, at ledervejen ville være det eneste rigtige for hende, og fik hun øje på Dansk Supermarkeds trainee-uddannelse. Den minder om en almindelig detailhandelsuddannelse med skiftevis skoleophold og praktik, men fokus ligger bare på ledelse.

 
 

”Det gik op for mig, at jeg var god til at få trådene til at hænge sammen og have overblik. Og jeg har altid været meget fascineret af, hvordan man kan flytte mennesker. Så jeg vidste bare, det var det, jeg skulle. Så jeg spurgte simpelthen, hvad der skulle til, for at jeg kunne få lov til at gå i gang med trainee-uddannelsen. Varehuschefen kunne mærke, at jeg brændte for det og ville heldigvis gerne hjælpe mig på vej”, fortæller Rikke Stidsen.

Teori blev straks koblet med praksis
At begynde på trainee-uddannelsen krævede, at Rikke Stidsen supplerede sin HF med en HGS. 

blockquote Jeg var vild med, at vi hele tiden fik bygget mere og mere teori på - for eksempel om sortiment-opbygning, markedsføring, personprofiler eller situationsbestemt ledelse – og så kunne man straks gå ud og afprøve det i praksis blockquote2

 
 

Det er den korte version af HG, hvor hun kunne få de fag, hun manglede for at gå detailvejen – erhvervsøkonomi, salg og service og IT. Det kastede Rikke Stidsen sig straks ud i, og derefter gik hun i gang med den to-årige traineeuddannelse som elev i Føtex Holstebro, hvor hun arbejdede og havde teoritimer på samme tid. ”Jeg var vild med, at vi hele tiden fik bygget mere og mere teori på - for eksempel om sortiment-opbygning, markedsføring, personprofiler eller situationsbestemt ledelse – og så kunne man straks gå ud og afprøve det i praksis”, fortæller hun.
At hun ikke bare var passioneret, men også dygtig, førte til, at hun blev Årets Elev i 2011. Samme år blev hun færdiguddannet og konstitueret salgsleder.

Titlerne er kommet slag i slag
Og så er leder-titlerne bare kommet slag i slag. Rikke Stidsen har nemlig haft en ambition om at komme hele vejen rundt i en varehuskædes forskellige afdelinger. Og samtidig har hun haft lyst til at prøve kræfter med kulturen i forskellige landsdele.

 
 

blockquote Alle stillinger var superspændende, og jeg lærte, at ligegyldigt hvor god du er, kan du altid blive bedre. (...) Jeg vidste hele tiden, at jeg gerne ville ende med at arbejde på hovedkontoret. Derfor var det vigtigt for mig at få hele overblikket og at skabe forståelsen for, hvordan organisationen var bygget op. Så jeg vidste hvad der skete, hvis man trykkede på den og den knap blockquote2

Det førte hende i første omgang fra Holstebro til en stilling som teamleder i Birkerød, hvor hun var med til at åbne en helt ny Føtex-butik, rekruttere medarbejdere og forme alt fra værdier til indretning. Her prøvede hun også både at være salgschef og Nonfoodchef, inden hun rykkede teltpælene til Føtex Nørrebro, hvor hun blev teamleder i køl og frys-afdelingen. Siden blev hun driftsleder i samme butik.
”Alle stillinger var superspændende, og jeg lærte, at ligegyldigt hvor god du er, kan du altid blive bedre. Når du arbejder med mennesker, er der aldrig et facit. Det er nøglen til alt. Man udvikler sig med sit team”, fortæller Rikke Stidsen.

Drømte om at arbejde på hovedkontoret
Selv om Rikke Stidsen syntes, at alle de forskellige afdelinger og stillinger, hun var igennem, var superspændende, havde hun hele tiden ét mål for øje.

 
 

”Jeg vidste hele tiden, at jeg gerne ville ende med at arbejde på hovedkontoret. Derfor var det vigtigt for mig at få skabt hele overblikket. Så jeg havde prøvet at sidde både i nonfood, food og i driften. Det handlede om at skabe forståelsen for, hvordan organisationen var bygget op. Så jeg vidste hvad der skete, hvis man trykkede på den og den knap", fortæller Rikke Stidsen.

Så da der kom et barselsvikariat på hovedkontoret i januar 2015, slog hun til og flyttede fra Nørrebro til Brabrand. Her startede hun i Dansk Supermarkeds Goods Flow-afdeling, som er den afdeling, der skal sikre vareflowet mellem leverandører, indkøb, lagrene og varemodtagelsen for alle Bilka- og Føtex-butikker i landet. Hun var vild med at sidde det sted, der er bindeled mellem alle afdelinger i koncernen.

 
 

I første omgang sad hun i Goods Flow Tekstil, men siden september 2015 har hun haft en fast stilling som teamleder i Goods Flow Nonfood, hvor hun leder ni medarbejdere.
”Det lyder meget kliche-agtigt, men det er altså virkelig mit team, der hele tiden driver mig. Vi er så mange forskellige personligheder og har så forskellige tankegange og måder at løse ting på. Det gør, at vi er med til at udvikle hinanden, og jeg elsker at se, hvordan jeg kan være med til at flytte folk – og de samtidig også får mig til at flytte mig”, siger hun.

Forældre til børn med lederevner bør huske detailvejen
Hun håber derfor også, at forældre, der spotter, at deres børn har lederevner, tænker over, at en detailhandelsuddannelse kan være den helt rette vej.

blockquote Det er godt at få vist de mange muligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse. Ikke fordi vi ikke også har brug for folk med gymnasial og akademisk baggrund. Men der er nogle fordele i helt praktisk at have haft fingrene i faget, inden man bliver leder.  Og har man passionen for det købmandsmæssige, er Dansk Supermarked altså mulighedernes land blockquote2

 
 

”Det er godt at en kampagne som ditbarnsfremtid.dk har fokus på at få vist de mange muligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse. Ikke fordi vi ikke også har brug for folk med gymnasial og akademisk baggrund. Men der er nogle fordele i helt praktisk at have haft fingrene i faget, inden man bliver leder.  Og har man passionen for det købmandsmæssige, er Dansk Supermarked altså mulighedernes land. Der er plads til at accelerere”, siger hun.