Frederik og Mikkel drømmer om millioner og karriere i udlandet

 
 

En karriere i udlandet. Egen succesfuld butik. Millioner, der triller ind på kontoen. Fremtidsdrømmene fejler ikke noget for Mikkel Kilpinen (til venstre) og Frederik Jørgensen (til højre), der begge er 18 år og ser uendeligt mange muligheder ved detailhandelsuddannelsen, de er i gang med at tage som EUX.

 
 

”Om 10 år? Så ejer jeg min egen virksomhed. Måske flere. Når jeg har startet én op, er planen nemlig at ansætte en butikschef og en direktør og så starte nye op. Jeg har en god indtjening, og jeg bor nok i København eller Berlin. USA er også til overvejelse.” Sådan lyder det fra 18-årige Frederik Jørgensen fra Næsby, der er i gang med at tage detailhandelsuddannelsen som EUX på Tietgenskolen i Odense.
Fremtidsdrømmene fejler heller ikke noget for hans klassekammerat Mikkel Kilpinen fra Tommerup. ”Når min elevtid er færdig, vil jeg i første omgang blive inden for detailhandel og håber på at kunne blive storemanager. Der er også mulighed for at komme til udlandet at arbejde. Derefter er mit mål at blive kørende sælger. Det er et spændende job, hvor man kan tjene gode penge”, siger han.

 
 

Vidste allerede i 7. klasse, at han ville arbejde med kundekontakt
De to unge mænd er ikke pralende eller store i slaget. De taler helt nøgternt om deres fremtidsplaner, fordi de slet ikke er i tvivl om, at de har valgt en uddannelsesvej med tusindvis af muligheder. Det handler bare om at gribe dem.
”Jeg har vidst siden 7. klasse, at jeg gerne ville have noget med kundekontakt at gøre. Jeg blev inspireret af en af mine fætre, der gik den vej, og jeg var selv ude i praktik og prøve det. Jeg syntes HHX virkede for bogligt. Jeg ville gerne have noget mere erhvervsfagligt ind, så det, man lærer, kan bruges direkte i jobbet. Derfor tog jeg først HG og sprang derefter over på EUX, da det blev en mulighed”, fortæller Mikkel Kilpinen og fortsætter:

blockquote Jeg blev inspireret af en af mine fætre, der gik den vej, og jeg var selv ude i praktik og prøve det. Jeg syntes HHX virkede for bogligt og ville gerne have noget mere erhvervsfagligt ind, så det, man lærer, kan bruges direkte i jobbet. Derfor tog jeg først HG og sprang derefter over på EUX, da det blev en mulighed blockquote2

 
 

”Uddannelsen har virkelig levet op til mine forventninger. Vi lærer bl.a. at analysere kundesegmenter, så man nemmere kan sætte sig i kundens sted, og har fag som afsætning og salgspsykologi. Jeg har et studiejob i Magasin, så jeg synes, det er helt perfekt, at jeg med det samme kan bruge de ting, jeg har lært”, siger han.

Mulighed for praktik og elevtid i udlandet
Mikkel Kilpinen har på uddannelsen også haft en måneds ophold i London, hvor han var to uger på skole for at lære om det engelske marked og service i et britisk perspektiv. Derefter var han i to ugers praktik i stormagasinet House of Fraser, hvor han og nogle andre danske elever endte med at få lov til at styre en hel afdeling. Det gav ham smag for at arbejde i udlandet. Både når han er færdigudlært, men også i elevtiden, der er lige om hjørnet.

 
 

blockquote Både gennem mit arbejde i Magasin og fra min tid i London har jeg allerede fået mange kontakter, og det er virkelig en kæmpe fordel både i forhold til elevplads og job i fremtiden. Der er virkelig mange muligheder, og det tror jeg ikke, der er så mange, der vedblockquote2

”Jeg søger elevplads i København, men faktisk også i udlandet. Både gennem mit arbejde i Magasin og fra min tid i London har jeg allerede fået mange kontakter, og det er virkelig en kæmpe fordel både i forhold til elevplads og job i fremtiden. Skolen har også et samarbejde med Tyskland, hvor man kan få en del af sin elevtid, og man kan også få hjælp til at finde bolig osv., hvis man har kontakterne til at få en elevplads i alt fra Frankrig til Dubai. Der er virkelig mange muligheder, og det tror jeg ikke, der er så mange, der ved”, siger Mikkel Kilpinen.

 
 

Er allerede i gang med egen virksomhed
Frederik Jørgensen skal også snart til at finde en elevplads. Han satser på et stormagasin som Magasin eller en stor tøjkæde. Blandt andet fordi han vil suge en masse viden til sig, som han kan bruge på at starte sin egen virksomhed op. En plan, han allerede bruger mange timer på ved siden af skolen på at få ført ud i livet.
"Jeg kan virkelig godt lide detailhandelsuddannelsen, fordi den er så alsidig. Og det er det helt rigtige sted at starte, når man som jeg vil starte egen virksomhed. Jeg bruger allerede meget tid på planlægningen af det hele sammen med en kammerat. Vi kan ikke offentliggøre så meget, før vi har fået vores startkapital. Men det er en idé, vi har fået, der handler om en ny måde at videresælge accessories på", siger han og fortsætter: 

 
 

"Jeg har altid haft lyst til at eje mit eget. Det fede er, at du kan få lov til at styre din egen tid. At du får lov til at påvirke virksomheden i den rigtige retning for at opnå størst mulig kapital", siger Frederik Jørgensen.

Forældre skal huske EUX
Både Mikkel Kilpinen og Frederik Jørgensen synes begge, at flere forældre bør huske på detailhandelsuddannelsen, når de skal rådgive deres børn om ungdomsuddannelse. Og de håber en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk kan være med til at gøre en forskel. 

blockquote Forældrene skal tænke på, at går du på gymnasiet, går der mange år bagefter, før du får fodfæste og netværk på arbejds-markedet. Men går du på en erhvervsrettet uddannelse, får du især via elevtiden et kæmpe netværk og på den måde meget bedre job-muligheder, så snart du er færdiguddannet blockquote2

 
 

”Jeg tror, mange forældre godt kan komme til at presse lidt på, for at man vælger gymnasiet. Men det duer jo ikke, hvis man kører sur i det. Og forældrene skal tænke på, at går du på gymnasiet, går der mange år bagefter, før du får fodfæste og netværk på arbejdsmarkedet. Men går du på en erhvervsrettet uddannelse, får du især via elevtiden et kæmpe netværk og på den måde meget bedre jobmuligheder, så snart du er færdiguddannet”, slutter Mikkel Kilpinen.