Hvad laver en elektriker?

 
 

Som elektriker bliver du specialist i et område, som er med til at få vores samfund og vores liv til at fungere, da en elektrikers arbejdsområde spænder bredt. En elektriker beskæftiger sig typisk med at sætte lys, stikkontakter og afbrydere op, føre strøm i nye eller ældre bygninger, installering af elektrisk udstyr og installering og vedligeholdelse af computerstyrede elsystemer så som industrirobotter eller vores datanetværk.

Som elektriker skal du både brænde for at bruge dine hænder, samtidig med at du ønsker at udfordre sig selv på teoretisk viden. Dette er uddannelsen med til at give en grundlæggende viden omkring. I løbet af uddannelsen vil du lære om strøm, samt at forstå forskellige elektriske produkter og hvordan de virker så du kan udføre fejldiagnosticering samt udbedre fejlen.   
Uddannelsen består af et grundforløb, der tages på en erhvervsskole og varer 20 eller 40 uger, samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder og skoleforløb. Uddannelse gør det muligt at specialisere sig i forskellige retninger. Læs mere om uddannelse her.

Er du som elektriker sikret godt i forhold til job?

Efterspørgslen på dygtige elektrikere er stor både i Danmark og udlandet, og der vil i fremtiden stadigvæk være stor efterspørgsel på de kompetencer, du får gennem denne uddannelse. Efter specialiseringen vil du fx komme til at arbejde hos større offentlige institutioner, større industrivirksomheder, vagtselskaber, hos private elinstallatører, eller som selvstændig med egen virksomhed.
Du kan også vælge at videreuddanne dig med en erhvervsakademisuddannelse, efter at have opnået de specifikke fag og niveauer, som de enkelte uddannelser kræver.

Eksempler på videreuddannelse:
Automatikteknolog
Byggekoordinator
It-teknolog
Miljøteknolog
Du kan læse mere om efteruddannelse her.

 
 

Håndværkere med pæren – og studenterhuen – i orden

Med en EUX får man både svendebrev og studentereksamen med sig og slår altså to fluer med et smæk. De fleste erhvervsuddannelser kan i dag kombineres med gymnasiale fag. Den mulighed har elektrikereleverne Mathias Viholt Nielsen og Oliver Holm begge valgt at benytte sig af.

 
 

19-årige Hans mener, det er afgørende for hans uddannelse, at han kan bo på skolen

Hans Kristoffer troede, han ville blive omgivet af store biler og brovtende fyre med tatoveringer, da han begyndte på EUX elektriker-uddannelsen. I stedet har han fået venskaber for livet og er blevet imponeret af det seriøse studiemiljø, hvor det højner niveauet, at de unge både bor, arbejder og studerer på skolen.

 
 

Bæredygtighed er det eneste rigtige

For 19-årige elektrikerlærling Jonathan Rolsted Jensen er det at tænke bæredygtigt ikke et valg, men en pligt – og ikke en sur en af slagsen. Tværtimod.

 
 

Lars gik fra at være lærling til chef for 150 medarbejdere

Elektrikerlærling. Formand. Projektleder. Afdelingschef. Sektionschef. Titlerne har hurtigt afløst hinanden for Lars Küster. Siden han i børnehaven skilte sin første radio ad, har han ikke været i tvivl om sin passion, og nu står han som 30-årig og har gjort kometkarriere i den store teknikvirksomhed Lindpro.