22-årige Sofie: Kontoruddannelsen kræver høj faglighed og stort engagement

 
 

22-årige Sofie Hansen er vild med sin uddannelse i offentlig administration og sin elevplads ved Retten i Viborg og håber, mange flere unge får øjnene op for de spændende jobmuligheder, erhvervsuddannelserne byder på. Hun er træt af, at alle tror, universitetet er eneste vej, hvis man er fagligt dygtig.

 
 

Sofie Hansens karaktergennemsnit var højt i folkeskolen. Det fortsatte på gymnasiet. Og pilen pegede på et jurastudie. Men med studenterhuen og et par sabbatår i bagagen så hun pludselig en annonce, der fik hende til at skifte retning.
"Retten i Viborg søgte elever, og jeg kom til at tænke på, at det ville være en god måde at kombinere min interesse for jura med det at møde mennesker og arbejde med administration. Samtidig var jeg kørt sur i tanken om at skulle fortsætte med forelæsninger og afleveringer i fem år på universitetet. Så jeg søgte elevpladsen, fik den og begyndte således på kontoruddannelsen med offentlig administration som speciale på Mercantec i Viborg", fortæller Sofie Hansen.

 
 

Niveauet er virkelig højt
Hun blev overrasket over det høje faglige niveau og lidt ærgerlig over, at hun – og hendes kammerater – ikke tidligere havde vidst, hvad en erhvervsuddannelse som kontoruddannelsen havde at byde på.
"Jeg var nok lidt skeptisk, da jeg begyndte, fordi man har den her fordom om, at fagligt dygtige skal på universitetet, og resten skal på en erhvervsuddannelse. Men når man først har prøvet det, finder man ud af, at det slet ikke hænger sådan sammen. Niveauet er virkelig højt, og det er en meget ambitiøs uddannelse. Når man arbejder med det administrative i fogedretten eller skifteretten, handler det ikke bare om at sidde og taste en masse ting. Du skal vide en hel masse om det juridiske, der ligger bagved, og skal kunne vurdere, analysere og rådgive ud fra den viden", fortæller Sofie Hansen.

blockquote Jeg var nok lidt skeptisk, da jeg begyndte, fordi man har den her fordom om, at fagligt dygtige skal på universitetet, og resten skal på en erhvervsuddannelse. Men når man først har prøvet det, finder man ud af, at det slet ikke hænger sådan sammen. Niveauet er virkelig højt, og det er en meget ambitiøs uddannelse. blockquote2

 
 

EUX kombinerer studentereksamen med erhvervsuddannelse
Hun tog først det almene gymnasium (STX) og herefter en HGS (12 ugers forløb for studenter) inden hun begyndte i sin praktik, der har indlagte skoleophold. I alt tager hendes uddannelse to år.
Kontoruddannelsen er siden blevet ændret, så det i dag er obligatorisk at tage den som EUX, hvilket vil sige, at man kombinerer en gymnasial uddannelse med en erhvervsuddannelse. Derfor tager uddannelsen fire år, og så står man både med en studenterhue og et svendebrev, når man er færdig, hvilket giver både gode job- og videreuddannelsesmuligheder.

 
 

blockquote EUX’en er en rigtig god idé, for der er virkeligt behov for, at flere får øjnene op for, at kontor-uddannelsen er for de fagligt dygtige, og at der er vildt mange spændende muligheder i den blockquote2

"EUX’en er en rigtig god idé, for der er virkeligt behov for, at flere får øjnene op for, at kontoruddannelsen er for de fagligt dygtige, og at der er vildt mange spændende muligheder i den", siger Sofie Hansen.

Spændende med den menneskelige kontakt
Faktisk er Sofie Hansen så vild med sin uddannelse og sin læreplads, at hun sammen med en anden elev indstillede Retten i Viborg til Årets Læreplads. For hun synes, hendes chefer og kollegaer er utrolig gode til at tage hånd om deres elever og give dem muligheden for at prøve sig selv af i alle typer af funktioner.

 
 

"Lige nu sidder jeg i skifteretten og opretter blandt andet dødsanmeldelser og udleverer dødsboer. Derudover har jeg været cirka et halvt år i fogedretten og et halvt år i fællessekretariatet, og så slutter jeg af med et halvt år i retsafdelingen", siger hun og fortsætter:
"Det mest spændende ved jobbet er helt klart den kontakt, jeg har med mennesker, der sidder i en svær situation. For eksempel dem, der har mistet en slægtning, eller folk, der ender i fogedretten. Mit job er at gøre det så nemt for dem at komme igennem systemet. Derudover er alt det juridiske bare virkelig interessant."

 
 

Flere ville vælge erhvervsuddannelser, hvis de havde mere viden
Når Sofie Hansen er færdiguddannet om godt et års tid, håber hun at kunne blive ved domstolene. Og så drømmer hun på sigt om at få lov til at tage en fogeduddannelse, som hun kan tage i domstolenes eget uddannelsessystem. Ind til da har hun en ambition om at fortælle så mange som muligt om erhvervsuddannelserne, og at de skal huske at have dem med i deres overvejelser, når de skal vælge ungdomsuddannelse.

blockquote Jeg tror, mange flere ville vælge dem, hvis de bare vidste, hvad de indebar. Da jeg kom og præsenterede kontoruddannelsen for mine forældre, var de også overraskede. Men nu har de fået øjnene op for, at det virkelig kræver noget blockquote2

 
 

"Udfordringen er, at hverken folkeskoler, de unge eller deres forældre ved ret meget om, hvad erhvervsuddannelserne er. Jeg tror, mange flere ville vælge dem, hvis de bare vidste, hvad de indebar. Da jeg kom og præsenterede kontoruddannelsen for mine forældre, var de også overraskede, fordi de havde en klar forventning om, at jeg ville gå universitetsvejen. Men nu har de fået øjnene op for, at det virkelig kræver noget, at det faglige niveau er højt, og at man ikke kommer let til det."