Mark arbejder som industritekniker med alt fra radiatorer til missilramper

 
 

22-årige Mark Guldbech Malykke fra Kastrup er lige blevet færdiguddannet industritekniker og gik direkte ind i et fast job, fordi der er kæmpe efterspørgsel på industriteknikere. Han elsker at fortælle om sit fag, som meget få kender, men som indeholder masser af spændende muligheder for job – også i udlandet – og for at læse videre.

 
 

”Når folk spørger, hvad en industritekniker laver, svarer jeg: ALT. For det er virkelig kun fantasien, der sætter grænser. Jeg kan jo stå og arbejde med alt fra radiatorer til missilramper.” Sådan siger 22-årige Mark Guldbech Malykke, der netop er blevet færdiguddannet industritekniker og ofte får spørgsmål om, hvad hans fag går ud på.
Selv kendte han dog heller ikke til faget, da han skulle vælge sin uddannelsesvej efter 10. klasse og derfor begyndte han i første omgang på automekanikeruddannelsen. For det vidste han, hvad var.

 
 

”Det er jo en dejlig drengeting at lege med biler. Men jeg havde ikke så meget hjerte med i det. Og da jeg ikke lige kunne finde en læreplads som mekaniker, men til gengæld kunne se, at der var mange, der søgte industriteknikere, kastede jeg mig bare ud i det. Jeg fik med det samme en læreplads hos AKS (Producerer dele til elektronik-, maskin-, medico- og procesindustrien, red.), og så startede jeg på uddannelsen på NEXT, der viste sig at være utrolig spændende”, fortæller Mark Guldbech Malykke.

blockquote Jeg synes, det er så fascinerende, at jeg er med til at lave alt fra små dimser, der sidder hjemme i din vandhane til kæmpe ting, der bliver brugt i militæret eller en del, der ryger på en satellit op i rummet blockquote2

 
 

Arbejder på alt fra vandhaner til satellitter
Industriteknikeruddannelsen veksler som alle andre erhvervsuddannelser mellem praktik og skoleforløb. Så når Mark Guldbech Malykke var på skolebænken, var det fag som fysik, kemi, engelsk, industriteknik og materialelære, som fyldte. Og når han var i praktik, skulle han både kunne programmere højteknologiske maskiner og bruge sine hænder til at indstille og klargøre alle de værktøjer, der skulle bruges til at skære, bore eller forme de færdige dele.
”Jeg synes, det er så fascinerende, at jeg er med til at lave alt fra små dimser, der sidder hjemme i din vandhane til kæmpe ting, der bliver brugt i militæret eller en del, der ryger på en satellit op i rummet. Jeg får en arbejdsplan og en tegning, og så skal jeg først putte det materiale ind i den maskine, der skal bruges til at lave delen. Det kan være f.eks. titanium eller plastic. Og så skal jeg programmere maskinen og indstille værktøjerne til de helt præcise mål, så maskinen former, skærer og borer det færdige produkt, så det ser ud som på tegningen”, fortæller han.

 
 

blockquoteJeg har helt sikkert planer om at blive hængende her i nogle år, fordi jeg er vildt glad for mit job og mine kollegaer. Men måske vil jeg læse videre til ingeniør eller maskinmester. Og der er jo også muligheder for at komme ud og rejse og arbejde (...) men det er fedt, der er så mange muligheder blockquote2

Allerede fastansat
Han håber at kunne inspirere flere unge til at vælge uddannelsen. Blandt andet gennem forældrekampagnen Ditbarnsfremtid.dk, som skal klæde forældre bedre på til at rådgive deres børn om uddannelse og få fleres øjne op for erhvervsuddannelserne.
”Der er både gode muligheder for praktikpladser og job inden for industriteknikerfaget. For der er virkelig mangel på dem. Det skal både unge og forældre vide. Men man kan selvfølgelig ikke gå med hænderne i lommen. Man skal vise, at man kan og vil noget. Det har jeg gjort, og derfor blev jeg også fastansat her på min læreplads, så snart jeg var færdiguddannet i december”, fortæller han.

 
 

Fremtiden byder på mange muligheder
Mark Gulbech Malykke ser også mange spændende fremtidsmuligheder inden for sit fag. ”Jeg har helt sikkert planer om at blive hængende her i nogle år, fordi jeg er vildt glad for mit job og mine kollegaer. Men måske vil jeg læse videre til ingeniør eller maskinmester. Og der er jo også muligheder for at komme ud og rejse og arbejde som maskinoperatør på alle mulige fabrikker rundt i verden. Lige nu har jeg det godt hjemme i de varme, trygge rammer. Men det er fedt, der er så mange muligheder”, siger han.