It-uddannelser

Vil du udvikle hjemmesider og apps - eller være den it-arkitekt, der opbygger netværk, data- og storage-systemer? Måske drømmer du om at udvikle den næste Snapchat? Så er det oplagt at kigge nærmere på Data- og kommunikationsuddannelsen. Du kan vælge at specialisere dig inden for tre retninger, hvor du enten bliver datatekniker med speciale i programmering eller infrastruktur - eller it-supporter. Uddannelsens længde afhænger af den valgte specialisering. Og du kan også vælge at tage datateknikeruddannelsen som EUX, hvor du både får et svendebrev og en studentereksamen.

Datatekniker med speciale i programmering (softwareudvikler)
Med speciale i prorammering lærer du at vedligeholde software og udvikle programmer på mange forskellige platforme. Du er med til at udvikle intelligente hjemmesider og databaser og bliver ekspert i at udvikle brugerflader til computer og mobil-platforme. Informationsteknologi, operativsystemer, fejlfinding og programmering er daglige udfordringer på denne uddannelse - sammen med fag som dansk, matematik og engelsk, iværksætteri, innovation og produktudvikling.

Datatekniker med speciale i infrastruktur
Med speciale i infrastruktur kan du bl.a. komme til at arbejde med virksomheders netværkssikkerhed og design. Du lærer at opbygge, konfigurere, vedligeholde og administrere server- og netværksløsninger - og designer avancerede LAN- og WAN-netværk.

It-supporter
Som it-supporter arbejder du med virksomhedens it-systemer - både hardware og software. It-supporteren vil normalt have det daglige ansvar for driften af anlæg og er i beredskab, når PC'en går ned. Det er it-supporteren, du ringer til, når der er brug for it-førstehjælp!
Kundeservice og rådgivning er andre vigtige temaer under uddannelsen, og fordi udviklingen inden for it-området går stærkt, stilles der store krav til at holde sig opdateret.

Det tager knap 3 år at blive it-supporter, og det er både muligt at komme i praktik i Danmark og i udlandet.

Som noget nyt kan du vælge flere Apple-linjer på Mercantec i Viborg og fx blive specialist i Apple-app udvikling. Mercantec er den eneste skole i Danmark, som udbyder Apple linjerne, men der er 25 erhvervsskoler som udbyder Data- og kommunikationsuddannelsen. Og der er optag på de fleste skoler i januar og august samt mulighed for at bo på skolehjem, hvis du bor langt væk fra skolen.

Hvordan får vi flere unge til at vælge en it-uddannelse?

Alle kan lære at programmere. Man skal bare have lysten og modet til at springe ud i det. Man skal ikke være bange for, at det går galt, og der er altid mulighed for, at man kan få hjælp af klassekammerater eller lærere, hvis man er i tvivl om noget 

 

Hør hvorfor Maj Britt og Logan har valgt en IT-uddannelse

 

Logans interesse er blevet hans karrierevej

 Jeg har altid gået meget op i computere og IT, så derfor faldt det mig helt naturligt at vælge en uddannelse, hvor jeg kunne arbejde med programmering. Efter jeg havde været i brobygning, vidste jeg, at jeg ville starte på programmeringslinjen. Jeg kunne hurtigt mærke, at det var et fantastisk sted at være, og at lærerne var dygtige og engagerede. 

 

Claes føler sig godt klædt på til fremtiden

En fordel ved min uddannelse til datatekniker er, at vi arbejder så meget praktisk. Vi sidder ikke bare og læser i en bog. Jeg ser det som en stor fordel, at vi bliver sendt ud i praktik og får noget erhvervserfaring. På den måde bliver man godt rustet til sit videre arbejdsliv.

 

Der mangler kvindelige programmører

 
 

På Mercantec i Viborg har de samlet eleverne i et splinternyt og moderne Teknologisk Videnscenter, men der måtte meget gerne være flere piger blandt de studerende, mener underviser Mads Bock Christensen.

Der er jo ikke så mange kvindelige programmører, som man kunne ønske. Jeg er bange for, at der er en barriere, fordi mange tænker, at det er noget, de ikke kan finde ud af. Men så er det, at jeg siger: Jo, du kan. Ligesom ethvert andet håndværk kræver det selvfølgelig noget arbejde, og at man sætter sig ind i tingene, men det er slet ikke min oplevelse, at det er noget, kvinder ikke kan finde ud af. Alle kan lære at programmere, så længe man har lysten til det. Det kommer hverken an på baggrund, køn eller alder.

 
 

Du kan også blive webudvikler, mulitmedie animator eller integrator