Webudvikler

På uddannelsen til webudvikler lærer du at udvikle hjemmesider og apps til web. Du lærer at kode og programmere - og bliver ekspert i at lægge lyd, fotos, film og animationer på hjemmesider. Iværksætteri og e-handel er eksempler på fag, der er en integreret del af webudvikler uddannelsen. Som webudvikler vil du typisk samarbejde med professionelle mediefolk i private og offentlige virksomheder, på reklame- og webbureauer – eller du kan starte dit eget firma. Det tager 2 år og 3 måneder at blive webudvikler.
Starter du på webudvikler uddannelsen, skal du ikke finde en læreplads, da hovedforløbet foregår på skolen, men fordi det er en kvoteuddannelse, er der et begrænset antal pladser.

Multimedie animator eller integrator

Digital Media er en erhvervsuddannelse inden for multimedieområdet. Uddannelsen giver kompetencer inden for visualisering og 3D, som benyttes til at designe film, computerspil, reklamer og arkitektur. Efter grundforløbet skal du specialisere dig. Her kan du enten vælge at blive multimedie integrator eller multimedie animator.
Uddannelsen består af et grundforløb, der tages på en erhvervsskole og varer 20 eller 40 uger samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder og skoleforløb. Hovedforløbet varer 2,5 år, hvor du er et år på skole og 1,5 år i praktik. Uddannelsens grundforløb udbydes på flere af landets erhvervsskoler, men hovedforløbet udbydes kun på 3D College i Grenaa, som er en del af Viden Djurs.

 

Hvad laver en multimedie animator eller integrator?

 
 

Har du spillet Subway Surfers eller Hitman for nylig? Set billeder af nybyggerier eller læst i et IKEA katalog? Så har du helt sikkert stiftet bekendtskab med noget af det materiale, som multimedie animatorer eller integratorer har været med til at udvikle og designe. Eleverne sidder nemlig og designer og sammensætter massevis af videoer og billeder og apps, der bruges overalt i reklamer mv.

DR og TV2, spiludviklere som IO Interactive (dem der har udviklet spillet Hitman) eller ingeniørvirksomheden COWI er eksempler på større arbejdspladser, som ansætter multimedie animatorer eller integratorer.

Der er stor efterspørgsel på multimedie animatorer og integratorer, så arbejdsløsheden for de færdiguddannede er tæt på nul. Du skal selvfølgelig gøre dig umage for at få en læreplads, men hvis du arbejder hårdt og udviser engagement, er der rigtig gode muligheder for at finde en læreplads i din ønskevirksomhed. Du kan komme i lære uanset, hvor virksomheden ligger. For begge specialer er der elever i lære på tværs af Danmark, men også steder som Sverige, Tyskland og Malta.

 
 

17-årige Tobias vil lave eksplosionerne, du ser i actionfilm

17-årige Tobias Ipsen har taget turen fra Klemensker på Bornholm til 3D College i Grenaa for at forfølge sin drøm om at lave effekter til film.

Du kan også se en video med Tobias længere nede på siden, hvor han fortæller om sin uddannelse.

 
 

23-årige Søren har scoret job hos stort mediebureau i Berlin

Uddannelsen som Multimedie Animator hos 3D College i Grenaa har bragt 23-årige Søren Sten Andersen til Berlin, hvor han har sikret sig et job hos mediebureauet Eve Images. Drømmen er at komme til at arbejde for den verdenskendte animationsvirksomhed Pixar.

 
 

Emily vil lave hjemmesider

Jeg har altid haft en interesse for at lave hjemmesider, så webudvikleruddannelsen var oplagt. Fra starten vidste jeg, at jeg ikke ønskede at tage en gymnasial uddannelse. Jeg vidste, hvad jeg ville, og at jeg kunne opnå det med en erhvervsuddannelse.

Der er altid mulighed for at få hjælp, hvis man har brug for det, så man kan sagtens starte her, selvom man ikke har prøvet at kode eller lave hjemmesider før. Jeg kunne slet ikke noget kodning, da jeg startede, men i dag er jeg en af de bedste i min klasse til det. Og så er det superfedt, at jeg kan komme direkte ud på arbejdsmarkedet. Måske vil jeg bygge ovenpå med en mediegrafiker-uddannelse, men jeg vil først til Århus og arbejde som webudvikler, inden jeg læser videre.

 
 

Tobias vil lave de eksplosioner, du ser i actionfilm

 
 

Tobias var kun 11 år, da han begyndte at redigere videoer på computeren. Det startede med små videoer, som han lagde op på YouTube. Den nu 17-årige bornholmer udviklede med tiden en særlig interesse for 3D, og i sommer valgte han at tage næste skridt mod sin drøm om at lave effekter i film, da han flyttede til Grenaa for at starte på Multimedie Animator-uddannelsen, som er en erhvervsuddannelse.

 
 

Du kan også blive datatekniker eller IT-supporter