20-årige Mikkel: Procesoperatører er dem, der driver hele Danmark

 
 
Mikkel til venstre er stolt af sit fag og ser mange muligheder i sin uddannelse

Stod det til 20-årige Mikkel Underbjerg fra Nyborg, burde der stå procesoperatør øverst på mange flere unges liste over drømmeuddannelser. Han er vildt engageret i sit fag og drømmer selv om at bruge sin procesoperatøruddannelse til at komme ud og se verden.

 
 

”Der er mange, der ikke rigtigt ved, hvad en procesoperatør laver. Men faktisk ville alle produktionsanlæg gå i stå, og man ville ikke kunne få dagligdagsvarer som strømper eller mælk, hvis vi alle gik i strejke. Procesoperatører er måske kun et tandhjul, men vi er det største tandhjul, og på den måde er vi med til at drive hele Danmark.”
20-årige Mikkel Underbjerg siger det med et smil. Men faktisk mener han, at der burde stå procesoperatør øverst på mange flere unges liste over drømmeuddannelser. For han er vild med sit fag og håber, at kunne være med til at gøre faget mindre anonymt i fremtiden. 

 
 

blockquote Der er mange, der ikke rigtigt ved, hvad en procesoperatør laver. Men faktisk ville alle produktions-anlæg gå i stå (...) hvis vi alle gik i strejke. Proces-operatører er måske kun et tandhjul, men vi er det største tandhjul, og på den måde er vi med til at drive hele Danmark blockquote2

Blandt andet var han med til DM i Skills 2017, hvor procesoperatøruddannelsen var et demonstrationsfag, for at fortælle både unge og deres forældre om mulighederne i faget. Og han håber også, forældrekampagnen Ditbarnsfremtid.dk kan få flere forældre til at råde deres børn til at gå den vej.
”Jeg forstår dog godt, at det er svært for folk at vælge uddannelsen, hvis de ikke kender til den. Jeg var selv begyndt på elektrikeruddannelsen på EUC Lillebælt, men så stødte jeg ind i en af mine kammerater, der var procesoperatør. Og da jeg spurgte ind til, hvad det var for noget, kunne jeg mærke, at det var lige noget for mig. Så skiftede jeg og valgte at tage procesoperatøruddannelsen som EUX”, fortæller han.

 
 

Undervisning både i strømstyring, IT og VVS-arbejde
Som procesoperatør deltager man i en stor del af den samme undervisning som elektriker-eleverne og lærer om strømstyring og el-systemer. Derudover har man meget undervisning i IT og en del VVS- og rørarbejde ind over. Og fordi han tager uddannelsen som EUX, har han også meget matematik, fysik og kemi.
”Jeg kan godt lide at bruge både mit hoved og mine hænder, så det her er perfekt for mig. Uddannelsen veksler mellem praktik og skoleophold, og når jeg er på skolen har jeg tre dage med bøgerne og to dage, hvor jeg bruger kroppen”, fortæller Mikkel Underbjerg, der således både er faglært og har en studentereksamen, når han er færdiguddannet procesopereratør om halvandet års tid.

 
 

Fejlfinding kræver stort kendskab til hele produktionsprocessen
Mikkel Underbjerg er i lære hos Koppers Danmark Aps, som destillerer trækulstjære, og det er her, han for alvor er blevet bidt af sit fag. Som procesoperatør skal han både styre og overvåge maskinerne i produktionen, og så skal han være god til at finde fejlen, hvis en maskine går i stå. Derfor skal man have viden om både kabler, rør og IT i anlæggene og produktionsprocessen, fordi alt spiller sammen.

blockquote Du kan komme ind, planlægge dagens arbejde (...) og følge med i, at produktionen kører, som den skal. Men hvis der pludselig er et anlæg, der går i stykker, skal der løbes stærkt for at finde ud af, hvor fejlen er opstået blockquote2

 
 

”Du kan komme ind, planlægge dagens arbejde, tage imod råmaterialer og stille og roligt følge med i, at produktionen kører, som den skal. Men hvis der pludselig er et anlæg, der går i stykker, skal der løbes stærkt for at finde ud af, hvor fejlen er opstået. Vi destillerer 40 tons tjære i timen, så vi kommer hurtigt bagud, hvis produktionen står stille, og det koster”, fortæller han og fortsætter:
”Jeg skal så hurtigt som muligt finde ud af, om der er et kabel, der skal udskiftes, et tilstoppet rør, eller en motor, der er brændt sammen. Er man i en mindre virksomhed, skal man også kunne reparere tingene selv. Men i en stor virksomhed som min er min hovedopgave fejlfindingen, og så tilkalder jeg andre til selve reparationen. Men det er mig, der skal godkende reparationen, inden produktionen kommer op at køre igen”.

Samarbejder tæt med andre faggrupper
En anden spændende del af jobbet er for Mikkel Underbjerg det tætte samarbejde, han har med andre faggrupper og andre nationaliteter.

 
 

blockquote Procesoperatører er det centrale led i hele produktionen og skal derfor kunne tale både med smede, elektrikere, tømrere og laboranter og kunne forstå deres arbejde blockquote2

”Procesoperatører er det centrale led i hele produktionen og skal derfor kunne tale både med smede, elektrikere, tømrere og laboranter og kunne forstå deres arbejde. Og fordi vi er en international virksomhed, snakker jeg også med chauffører fra Tyskland og Polen og matroser fra Sverige og Norge, der kommer med varer. Det er på den måde et job, hvor man virkelig skal kunne snakke med alle”, siger han.

 
 

Vil ud at rejse med sin uddannelse
Fremtiden ser også lys ud for procesoperatører, mener Mikkel Underbjerg. Der er stor efterspørgsel på dem, og langt de fleste virksomheder ansætter de unge, de har haft i lære. De vil gerne holde på de folk, der kender deres produktionsanlæg i detaljer.
”Jeg vil også rigtig gerne blive på min læreplads, når jeg er færdig. Vi har dog også anlæg i udlandet, så jeg kunne godt finde på at spørge, om jeg kunne blive forflyttet. Og ellers vil jeg måske læse videre til maskinmester for at komme ud og sejle lidt. Jeg skal i hvert fald ud og se noget mere af verden, og her er procesoperatøruddannelsen et godt springbræt, for vi også er efterspurgte i udlandet, fordi vi er så gode til fejlfinding. Mange andre lande har slet ikke en uddannelse som vores”, siger han.