Hvad laver en smed i dag?

Som smed bliver dit barn en uundværlig specialist i at arbejde med metal, og man lærer at arbejde med metal i alle afskygninger. Det kan f.eks. være svejsning og reparation af motorer på et værksted eller vedligehold af metalkonstruktioner og maskiner i industrien, på boreplatforme, på havvindmølleanlæg eller på skibe. En klejnsmed arbejder ikke udelukkende med store konstruktioner, men har også mulighed for at arbejde med dekorationer i smedejern som fx kirkespir, havelåger og vejrhaner.

Uddannelsen giver en grundlæggende viden om forarbejdning og bearbejdning af metal. Dit barn lærer at skære, svejse og montere dele til færdige løsninger. Desuden lærer man at betjene computerstyrede maskiner, lave tegninger og diagrammer. Uddannelsen består af et grundforløb, der tages på en erhvervsskole og varer 20 eller 40 uger samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder og skoleforløb og er bygget op omkring forskellige specialeretninger. Læs mere om uddannelsen her.

Fremtiden for en smed

Efterspørgslen på smede er allerede stor, og der vil også i fremtiden være stor efterspørgsel på de kompetencer, dit barn får gennem denne uddannelse. Og der er rigtig gode muligheder for at finde en praktikplads. Alt efter specialeretning vil man fx komme til at arbejde i smedeværksteder, større virksomheder, jern- og metalindustrien eller fjernvarme- og kraftværker mv. Det er også muligt at arbejde inden for det maritime område, hvor man både kan arbejde offshore på boreplatforme, skibe eller på skibsværfter. Læs mere om de maritime muligheder her.

Dit barn kan også videreuddanne sig med en erhvervsakademiuddannelse, efter at have opnået de specifikke fag og niveauer, som den enkelte uddannelse kræver.

Eksempler på videreuddannelse:

Malthe svejser vindmøller til gymnasieprojekter

Malthe Oliver Kofoed er en aktiv del af Campus Bornholms nye tværfaglige samarbejde, hvor erhvervsskole- og gymnasieelever samarbejder om projekter. “Det er sjovt at møde nogen fra andre fag og dele ud af sin faglighed,” siger han.

23-årig smed overtager sin egen læreplads

23-årige Simon Sørensen fra Aars er uddannet smed, allerede medejer på sin gamle læreplads og kan skrive direktør på visitkortet om fire år. Han har altid været en Georg Georgløs, der byggede ting og maskiner i forældrenes lille værksted. Nu er opfindsomheden hans levebrød.

Steffen satser på job i udlandet fordi den danske smedeuddannelse er i høj kurs

26-årige Steffen Steen Lauritzen fra Nakskov er vild med sin smedeuddannelse og brugte sin efterårsferie på at vise en potentiel praktikplads, hvad han duede til. Det gav pote, så nu er både lærepladsen og fremtidsdrømmene om et job i udlandet kørt i stilling.

Klejnsmed - Det fede ved mit fag