23-årig smed overtager sin egen læreplads

 
 

23-årige Simon Sørensen fra Aars er uddannet smed, allerede medejer på sin gamle læreplads og kan skrive direktør på visitkortet om fire år. Han har altid været en Georg Georgløs, der byggede ting og maskiner i forældrenes lille værksted. Nu er opfindsomheden hans levebrød.

 
 

Simon Sørensens forældres værksted var ikke ret stort. Så når man som Simon gik og rodede med scootere og biler, måtte man tænke kreativt. Alt – fra et motorstativ til en stålpresse – måtte han selv bygge, så det kunne komme ind af døren og passe i det lille rum. Det stillede store krav til hans kreativitet og sans for funktionalitet og materialer. Nogle evner han i dag bruger som klejnsmed og medejer i virksomheden ASP Produktudvikling i Borup ved Nibe. Her er han med til at udvikle og producere specialkraner og andre tekniske hjælpemidler til tunge løft i entreprenørbranchen.
”Jeg har altid været meget kreativ og kunne finde funktionelle løsninger. Jeg kan godt lide at få præsenteret et problem og så udvikle idéer til, hvordan man kan løse det. Når man har stået og rodet så meget i et værksted og bygget så mange ting, som mig, kommer det efterhånden helt af sig selv. Man ved, hvad der fungerer og forstår materialerne og hvad de kan”, fortæller han.

 
 

Kometkarrieren startede på smedeuddannelsen
Han er kun 23 år og har på den måde gjort lidt af en kometkarriere, fordi han allerede er blevet medejer af den virksomhed, han blev udlært i og kan se frem til at blive direktør om fire år. Han skal nemlig overtage virksomheden bid for bid, mens hans gamle mester gør klar til at gå på pension. Det hele startede dog med smedeuddannelsen på Erhvervsskolerne i Aars.

blockquote Jeg har altid været meget kreativ og kunne finde funk-tionelle løsninger. Jeg kan godt lide at få præsenteret et problem og så udvikle idéer til, hvordan man kan løse det blockquote2

 
 

”Jeg troede egentlig, jeg skulle være mekaniker, fordi jeg altid har interesseret mig for at skrue på biler, men da jeg i folkeskolen fik fritidsarbejde som fejedreng på et autoværksted, fandt jeg ud af, at det ikke var stedet for mig. Til gengæld fik jeg øje på smedefaget, da jeg var i noget brobygning i skolen”, fortæller han.

Designer og bygger maskiner
En læreplads var ikke svær at finde, for dem er der nok af inden for faget. Simon Sørensens valg faldt på ASP Produktudvikling – og så gik han ellers i gang med smedeuddannelsen, der veksler mellem praktik og skoleophold.

 
 

blockquote Uddannelsen var med det samme interessant og spændende. På skolen fik jeg lov til at designe og bygge ting (...) og på min læreplads fik jeg også hurtigt lov til at være med til både at udvikle vores produkter og producere dem blockquote2

”Uddannelsen var med det samme interessant og spændende. På skolen fik jeg lov til at designe og bygge ting, jeg kunne bruge derhjemme. Værktøj, maskiner og ting til min scooter. Og på min læreplads fik jeg også hurtigt lov til at være med til både at udvikle vores produkter og producere dem. Selvfølgelig fordi jeg kunne noget og hele tiden gerne ville noget mere”, fortæller han.
ASP Produktudvikling er især kendt for deres specialkraner og vakuumløftere, der kan monteres på gravemaskiner, men ofte udvikler de også helt nye dele og funktioner til deres kunders maskinpark.

 
 

”Når vi har fået flere forespørgsler på den samme ting, går vi i tænkeboks og så begynder vi at udvikle. Det er vildt sjovt at skulle finde løsninger på den måde, og her hjælper det, at man er vant til at stå med hænderne nede i det”, forklarer han.

Lærer hen af vejen
Det var Simon Sørensens dygtighed og gåpåmod, der overbeviste hans mester om, at han var den rette aftager for firmaet. Han mener selv, at smedeuddannelsen er den bedste baggrund, han kan have for at lede virksomheden med en lærling og fire ansatte. Men han er dog også nødt til at lære sig nye ting hen af vejen.

 
 

”Vi har en dygtig kontordame, der står for en stor del af papirarbejdet, og hun har hjulpet mig med at sætte mig ind i regnskab og bogholderi. Jeg har også selv lært mig en masse ting omkring det administrative, der hører sig til en virksomhed. Jeg skal jo have styr på alt, fra vi får en kundehenvendelse, til vi bestiller materialer, udvikler og planlægger produktion, pakker og sender afsted”, siger han.
Selv om det betyder, at han nu bruger mere tid foran computeren end ude på værkstedet, er han stadig glad for at gå på arbejde hver dag, fordi han nyder det nye ansvar. ”Jeg er jo stadig med til at producere ting og levere løsninger, som kan få andre menneskers hverdag til at fungere bedre, og det er det, der driver mig”, siger han.

blockquote Der findes virkelig mange spændende, mindre danske virksomheder, hvor man udvikler og producerer fra bunden. Det kræver bare, at man er nysgerrig på sit fag og viser, at man gerne vil noget med det. For så kan der altså være kort vej til mere ansvar og spændende muligheder blockquote2

 
 

Kort vej til ansvar
Han håber, at flere får øjnene op for de mange muligheder, der ligger i små produktions- og entreprenørvirksomheder, hvor der er efterspørgsel på folk med en erhvervsfaglig uddannelse. Det håber han, en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk kan hjælpe med.
”Der findes virkelig mange spændende, mindre danske virksomheder, hvor man udvikler og producerer fra bunden og hurtigt kan få noget at skulle have sagt. Det kræver bare, at man er nysgerrig på sit fag og viser, at man gerne vil noget med det. Det skal man gøre, allerede når man kommer ud som lærling. For så kan der altså være kort vej til mere ansvar og spændende muligheder”, siger han.