Joachim har fundet den rette hylde

 
 

Joachim Vilstrup har været ude og snuse til flere forskellige ungdomsuddannelser, inden det endelige valg faldt på snedkeruddannelsen. Og med snedkerfaget har han fundet uddannelsen, der kobler det kreative og håndværksmæssige sammen, så alt går op i en højere enhed.

 
 

Skiltetekniker, grafiker, gymnasieelev, fotograf og nu snedker. Joachim har mange interesser og mange afprøvede uddannelser med sig på vejen. Men nu som 25-årig er han sikker på, at han er havnet på den rette hylde.

 
 

”Jeg har ikke fortrudt, at jeg valgte uddannelsen til snedker,” fortæller Joachim som er i gang med 1. hovedforløb. ”Jeg er oprindeligt uddannet skiltetekniker, men det er svært at få job. Og så havde jeg overvejet noget i den her stil, hvor man virkelig kan kombinere håndværk og kreativitet. Når jeg står med træet og skal forarbejde det til noget, der ser kanongodt ud, der får jeg virkelig brugt begge dele – håndværket og kreativiteten. En snedker skal jo kunne arbejde med træet og virkelig have noget finesse med. Man skal kunne få samlinger til at virke nærmest usynlige.” Da Karriereguiden møder Joachim er han i skolepraktik på UNord i Hillerød – her kommer han igennem alle de teknikker og udfordringer en snedker skal mestre før han har svendebrevet i hånden.

blockquote Når jeg står med træet og skal forarbejde det til noget, der ser kanongodt ud, der får jeg virkelig brugt begge dele – håndværket og kreativiteten. En snedker skal jo kunne arbejde med træet og virkelig have noget finesse med. blockquote2

 
 

Udfordringer

En bygningssnedker beskæftiger sig typisk med træarbejde som fx at bygge skabe og trapper og montere karme og døre. Håndværket er en væsentlig del af uddannelsen, hvor der også indgår en del computerstyret fremstilling. Og netop udfordringerne – det med virkelig at skulle kunne noget – tiltaler Joachim, der dagligt tager turen fra Snekkersten til Hillerød.

 
 

blockquote Man bliver ligeså udfordret på en uddannelse til fx snedker, som man gør på de andre ungdomsuddannelser. blockquote2

”Man bliver ligeså udfordret på en uddannelse til fx snedker, som man gør på de andre ungdomsuddannelser,” fastslår Joachim, der selv har haft en 1-årig smuttur til gymnasiet. ”Tingene kommer ikke let, og man skal stramme ballerne.” Til gengæld kommer belønningen, når man fremover bevæger sig rundt i de danske gader og stræder. For stoltheden ved at have været med til at sætte et præg på byernes fysiske fremtoning, er også en del af en af byggeriets uddannelser. ”Jeg kan godt lide det her med, at jeg kan være med til at sætte mit præg på Danmark både i stor og lille skala. Min far er murer og har gået tur med mig i Helsingør og vist mig bygninger han har været med til at bygge. Og det vil jeg også kunne gøre en dag,” lyder det fra nordsjællænderen.

 
 

Følg dig selv

Joachim er også helt frisk på et godt råd til de elever, der snart skal til at vælge ungdomsuddannelse. ”De skal sætte sig ned og tænke over, hvad de godt kan lide at lave. Har man nogle interesser som kan ligne noget, man kan gøre til sit arbejde. Man skal følge sig selv og ikke kun blive præget af forældre og venner,” fastslår snedkereleven.