Hvad laver en social- og sundhedsassistent?

En social- og sundhedsassistent - fremtidens velfærdsmedarbejdere - skaber livskvalitet for mennesker, der har brug for omsorg og hjælp til at klare sig i hverdagen. Men de er også specialister i velfærdsteknologi, da de er med til at teste, introducere og implementere den nyeste velfærdsteknologi. En social- og sundhedsassistent har ansvar for at koordinere og udføre opgaver inden for pleje og rehabilitering af borgeren. Opgaver, der ofte går på tværs af sundhedspersonale, og som udføres på både hospitaler, plejehjem, psykiatriske bosteder eller i borgerens eget hjem. Social- og sundhedsassistenten indgår i komplekse behandlingsforløb og har koordinerende og vejledende opgaver, så borgeren oplever sammenhæng både ved sygdom og i sin hverdag.

Uddannelsen kræver derfor både høj faglighed og personligt engagement - og at du er god til at kommunikere med, motivere og guide forskellige mennesker i svære livssituationer. Klik her for at få mere information om SOSU-uddannelserne

Som social- og sundhedsassistent har du rigtig gode fremtids- og karrieremuligheder, fordi der er jobmuligheder både på hospitaler, plejecentre, institutioner for psykisk eller fysisk handicappede, genoptræningsenheder og i den kommunale hjemmepleje samt private (vikar)bureauer. Du kan også vælge at læse videre til sygeplejerske, radiograf, socialrådgiver, jordemoder, katastrofe- og risikomanager samt ergo- og fysioterapeut via kvote 2. Eller du kan vælge at tage uddannelsen som et EUX-forløb, hvilket er en erhvervsuddannelse med gymnasiale fag. Der er to sundhedsfaglige EUX-uddannelser, som går under betegnelsen EUX Velfærd: EUX social- og sundhedsassistent og  EUX pædagogisk assistent. EUX-uddannelsen til social- og sundhedsassistent varer 4,9 måneder. Klik her for mere viden om de mange videreuddannelsesmuligheder. Eksempler på videreuddannelser:

SOSU-studerende maner fordomme i jorden: ’Vi tørrer ikke bare røv!’

Når 20-årige Kathrine Stubbe Jørgensen for tiden medvirker i den nye podcastserie ’Samtaler om Uddannelse’, er det blandt andet med en ambition om at aflive myter og fordomme om SOSU-faget.

Elever er også mennesker

Et brobygningsforløb i 10. klasse blev Victor Michael Nielsens første møde med Diakonissestiftelsens SOSU-uddannelser. Men det blev langt fra det sidste.

Hun var dårlig i skolen – nu er hun så dygtig, at hun underviser andre

SOSU-faget er givende og udviklende. Og så kan det være indgangen til at blive leder, underviser og deltager i udviklings- og forskningsprojekter. Det fortæller Kira Waltz Crillesen, underviser og vejleder på SOSU C, der er et levende bevis på, at den rette uddannelse kan flytte en fra bunden til toppen af klassen.

Lea flyttede fra Thyholm til Thisted for at få nye oplevelser – og uddannelse

Afstand havde ingen betydning, da 19-årige Lea Hedegaard Berg skulle vælge ungdomsuddannelse. Hun havde lyst til at prøve nye omgivelser – og havde hørt, at man kunne bo på skolehjem, når man tog en erhvervsuddannelse. Så for hende var det ikke svært at beslutte sig for SOSU-uddannelsen og at flytte fra Thyholm til Thisted.

Vil du gøre en forskel for andre og udvikle dig fagligt og personligt?

Så er en uddannelse som SOSU-hjælper, SOSU-assistent eller pædagogisk assistent måske noget for dig. Tag testen hvis du drømmer om at arbejde med mennesker - og gøre en forskel hver dag.

Lignende uddannelser

Hvis du er interesseret i SOSU-uddannelsen, vil du måske også finde disse uddannelser spændende.

Neurofysiologiassistent

Som neurofysiologiassistent er du med til at undersøge patienter for hjernesygdomme og hjerneskader, og han eller hun lærer at assistere behandlingen og afrapportere om f.eks. patientens tilstand og medicinforbrug.  

Social- og sundhedshjælper

Social- og sundhedshjælperuddannelsen tager to år og to måneder, hvorefter du er klædt på til at skabe livskvalitet hos ældre, syge og handicappede.