Hun var dårlig i skolen – nu er hun så dygtig, at hun underviser andre

 
 

SOSU-faget er givende og udviklende. Og så kan det være indgangen til at blive leder, underviser og deltager i udviklings- og forskningsprojekter. Det fortæller Kira Waltz Crillesen, underviser og vejleder på SOSU C, der er et levende bevis på, at den rette uddannelse kan flytte en fra bunden til toppen af klassen.

Kira Waltz Crillesen fra Frederikssund var typen, der tegnede fugle på papiret og kastede med viskelæder i timerne i sin folkeskoletid. Og som 16-årig var hun ikke kommet i gang med en ungdoms-uddannelse. Som de 50.000 unge mellem 15 og 29 år, der lige nu går rundt uden job eller uddannelse, trissede hun rundt derhjemme og anede ikke, hvad hun skulle.

 
 

”Min mor er dog meget aktionspræget, så hun meldte mig simpelthen til SOSU-hjælperuddannelsen uden at spørge, om det var det, jeg havde lyst til. Hun mente, jeg skulle i gang med noget og havde hørt fra nabokonen, at det var en god uddannelse”, fortæller Kira Waltz Crillesen. 

 
 

Heldigvis viste SOSU-faget sig at være det helt rigtige for Kira, og hun læste videre til SOSU-assistent, så snart hun var færdig som hjælper. ”Jeg havde været meget introvert og altid fået at vide, at jeg ikke havde meget at byde ind med rent fagligt. Så det var en helt fantastisk oplevelse at finde ud af, at jeg var god til at have med andre mennesker at gøre. Og at det var en vekseluddannelse, der skiftede mellem teori og praktik med sidemandsoplæring fungerede bare rigtig godt for en som mig, der havde været skoletræt. Pludselig kunne jeg noget. Jeg fik ros og anerkendelse”, siger Kira Waltz Crillesen.

blockquote Jeg havde været meget introvert og altid fået at vide, at jeg ikke havde meget at byde ind med rent fagligt. Så det var en helt fantastisk oplevelse at finde ud af, at jeg var god til at have med andre mennesker at gøre. Pludselig kunne jeg noget blockquote2

 
 

Givende at få andre mennesker til at vokse
Selv om hun kun var 19 år, da hun var færdiguddannet SOSU-assistent, følte hun sig klar og klædt godt på til det udfordrende job, hun fik på en akut lukket modtageafdeling. ”I psykiatrien skal man have en rigtig god fornemmelse for andre mennesker, anerkende dem og lære dem, hvordan de kan mestre deres eget liv, selv om de har udfordringer. Det er utroligt givende at se dem vokse og få det bedre og klare deres dagligdagsliv, fordi man gennem dialog og træning har været der for dem”, fortæller hun.
Efter fire år i psykiatrien havde Kira Waltz Crillesen dog lyst til at prøve nogle af de andre muligheder, hendes fag gav hende. Så hun arbejdede som vikar på plejecentre og i hjemmeplejen et par år, inden hun endte med at blive ansat i hjemmeplejen.

 
 

blockquote Jeg havde slet ikke troet, at hjemme-plejen ville være noget for mig. Men jeg havnede et sted, hvor de så, at jeg var klar på udfordringer og havde en stor viden med mig blockquote2

”Jeg havde slet ikke troet, at hjemmeplejen ville være noget for mig. Men jeg havnede et sted, hvor de så, at jeg var klar på udfordringer og havde en stor viden med mig fra psykiatrien. Så jeg samarbejdede meget med sygeplejerskerne og fik mange sygeplejeopgaver. Jeg endte også med at komme med i et projekt om hverdagsrehabilitering sammen med ergoterapeuterne”, fortæller hun.

 
 

Sad pludselig som koordinator
Stille og roligt byggede Kira Waltz Crillesen oven på sine kompetencer ved at være med i nye udviklings- og forskningsprojekter, og det førte til, at hun endte med at sidde som ruteplanlægger og koordinator og pludselig havde ledelsesmæssige opgaver.
”Selv om jeg var vild med at være assistent, fandt jeg ud af, at jeg også havde noget at give af på den anden side af bordet. Derfor gik jeg også i gang med en diplomuddannelse i ledelse, samtidig med at jeg arbejdede som koordinator. Jeg ville dog gerne beholde min tætte kontakt til mennesker, så jeg kontaktede en SOSU-skole for at komme til at undervise lidt ved siden af”, fortæller hun.

 
 

Da hun fandt ud af, at det krævede en diplomuddannelse i erhvervspædagogik at undervise på SOSU-uddannelsen, endte det med, at hun stoppede på sit job og sin lederuddannelse for at gå all in på erhvervspædagogikken.
”Jeg kunne mærke, det nu var dén vej, jeg skulle. Og halvvejs i min uddannelse blev jeg så ansat som underviser på en SOSU-skole, og efter nogle år kom jeg til SOSU C i Herlev, hvor jeg nu både er underviser og fastholdelsesvejleder og med i et fastholdelsesprojekt ved DPU, hvor vi er tre repræsentanter fra SOSU C, der sammen med en række andre erhvervsuddannelses institutioner og en gruppe forskere skal finde ud af, hvordan man kan få flere til at blive og gennemføre deres ungdomsuddannelse, forklarer hun.

blockquote Jeg har meget mere med rent menneske-ligt, end hvis jeg havde taget gymnasiet. Gennem arbejdet med andre mennesker lærer man rigtig meget om sig selv. Så assistent-uddannelsen og praksiserfaringen udviklede virkelig mine personlige kompeten-cer. Og jeg bruger jo også mine egne oplevelser og erfaringer i min undervisning blockquote2

 
 

SOSU-uddannelsen er godt fundament
Selv om Kira Waltz Crillesen nu arbejder med noget andet, end hun oprindeligt blev uddannet til, er hun helt sikker på, at hun ikke ville være den underviser og vejleder, hun er, uden hendes oprindelige erhvervsuddannelse.
”Jeg har meget mere med rent menneskeligt, end hvis jeg havde taget gymnasiet. Gennem arbejdet med andre mennesker lærer man rigtig meget om sig selv. Så assistentuddannelsen og praksiserfaringen udviklede virkelig mine personlige kompetencer. Og jeg bruger jo også mine egne oplevelser og erfaringer i min undervisning. Eleverne elsker historier fra det virkelige liv”, siger hun.

Det handler om meget andet end personlig hygiejne
Kira Waltz Crillesen er derfor meget glad for at se kampagnen Ditbarnsfremtid.dk forsøge at klæde forældre bedre på til at tale om uddannelse med deres børn. 

 
 

blockquote SOSU-uddannelsen kan gøre børn rummelige, omsorgs-fulde og omstillings-parate. Og den kan give en kæmpe portion selvtillid og selvværd. Og udover at der er gode jobmuligheder i faget, skal man jo huske, at den giver adgang til rigtig mange ting, fordi man kan bygge på uddannelsen blockquote2

Hun håber, mange flere forældre vil få øjnene op for erhvervsuddannelserne. Ikke mindst SOSU-uddannelsen, som hun mener, kan være porten til hele verden. ”SOSU-uddannelsen kan gøre deres børn rummelige, omsorgsfulde og omstillingsparate. Og den kan give en kæmpeportion selvtillid og selvværd. Og udover at der er gode jobmuligheder i faget, skal man jo huske, at den giver adgang til rigtig mange ting, fordi man kan bygge på uddannelsen og blive fysioterapeut, ergoterapeut, sygeplejerske, farmaceut og meget andet, siger hun. Kira Waltz Crillesen håber også, at Ditbarnsfremtid.dk og andre kampagner for erhvervsuddannelserne én gang for alle kan få slået de gamle myter om SOSU-faget ihjel.  

 
 

”For det første er det vigtigt at huske, at dette også er et fag for mænd. Jeg har virkelig nogle dygtige mandlige kollegaer. De kan have et lige så stort omsorgsgen som kvinder og har ofte en ro og nøgternhed, der er rigtig givtig at have med sig i faget.  For det andet skal vi have slået fast, at det her fag altså ikke bare handler om at gå og ”vaske røv”. Det er en utrolig lille del af opgaven. Opgaven ligger i at møde mennesket, der skal have hjælpen, se deres behov for hjælp og på den måde være med til at skabe en så værdig og indholdsrig hverdag for den enkelte, som muligt”, slutter hun.