Droppede lovede karriere for at blive tømrer

 
 

Hvad har han gang i? Sådan tænkte en del af Christians omgangskreds, da han som 28-årig droppede en lovende karriere som journalist og gik i lære som tømrer. Men han har ikke fortrudt et sekund. Og han synes, man skal lade være med at betragte uddannelsesvalg som en endegyldig beslutning. Forældreindsatsen Ditbarnsfremtid mødte Christian for at høre, hvilke tanker han gjorde sig før sit sporskifte.

 
 

Christian Riis er vokset op i Skive som den næstyngste i en søskendeflok på fire. Efter gymnasiet arbejdede han på fabrik og havde masser af tid til at tænke over valg af uddannelse og karriere. Han havde allerede gjort op med sig selv, at hans rastløse natur ikke passede til en lang, boglig uddannelse.

 
 

Det blev til et år med samlebåndsarbejde. Og selvom han havde flirtet med tanken om noget med håndværk, afsøgte han ikke seriøst mulighederne. Ifølge ham selv var det fordomme om miljøet, og hvordan det var at arbejde sådan et sted, der holdt ham tilbage.

”I stedet lyttede jeg nok meget efter, hvad folk sagde, jeg var god til. At skrive, for eksempel. Og jeg overbeviste mig selv om, at en journalistuddannelse ville være en god mellemting mellem noget praktisk og videregående. Jeg gik til optagelsesprøve og bestod. Og da jeg mærkede folks reaktion og hvor imponerede, de var, tænkte jeg, at så måtte det være rigtigt.”

blockquote Jeg overbeviste mig selv om, at en journalistuddannelse ville være en god mellemting mellem noget praktisk og videregående. Jeg gik til optagelsesprøve og bestod. Og da jeg mærkede folks reaktion og hvor imponerede, de var, tænkte jeg, at så måtte det være rigtigt. blockquote2

 
 

Hele tiden på jagt
Selvom Christian var på nippet til at droppe ud af journalistuddannelsen flere gange, gennemførte han. Om ikke andet, ville det se godt ud på CV’et. Især én oplevelse satte nogle refleksioner i gang.
”Som praktikant arbejdede jeg med en historie, som breakede i alle medier og fik konsekvenser for hele forsikringsbranchen. Jeg fik masser af ros og skulderklap, og jeg kunne mærke endorfinerne pumpe rundt i kroppen – men også tomheden, da min historie efter kort tid var gamle nyheder. I den branche er man hele tiden på jagt efter det næste. Og det gik op for mig, at sådan ville mit arbejdsliv blive.”

 
 

 

blockquote Jeg blev mere og mere skeptisk over for idéen om, at man skal finde sin passion og forfølge sin drøm. Sådan er livet og virkeligheden jo ikke. Kun ganske få rammer lige i midten af dartskiven. blockquote2

Efter endt uddannelse havde Christian nogle freelance-jobs på større medier og virksomheder. Men usikkerheden var stor og indtægten svingende, og derfor sagde han ja, da han fik tilbudt et job som tjener på en restaurant i København. ”Jeg blev mere og mere skeptisk over for idéen om, at man skal finde sin passion og forfølge sin drøm. Sådan er livet og virkeligheden jo ikke. Kun ganske få rammer lige i midten af dartskiven. Langt de fleste af os rammer alle mulige andre steder – og hvad så? Måske skulle jeg i virkeligheden bare have et helt almindeligt arbejde, som jeg var glad for at stå op til. I et fag, hvor jeg kunne dygtiggøre mig – og med muligheder for at gå andre steder hen.”

 
 

Skuldrene faldt ned
”Jeg kastede mig over tømrerfaget, og det passer mig perfekt. Det er ikke så ensporet. Man kan blive selvstændig. Man kan dygtiggøre sig for evigt og opfinde sig selv på ny. Der er nærmest uendelige muligheder for at efteruddanne sig som fx konstruktør, arkitekt, snedker eller byggeleder. Jeg kan bygge mit eget hus. Det er et interessant arbejde, hvor ikke to dage er ens. Og så er lønnen endda ganske god.”
”Før kunne jeg mærke, at jeg blev stresset over, at jeg blev ældre og stadig ikke havde fundet min vej. Da jeg fandt ud af, at jeg ville være håndværker, faldt skuldrene ned. Med ét var omverdenens forventninger ligegyldige, og jeg gjorde bare noget, der føltes rigtigt for mig,” fortæller Christian.

 
 

I januar 2018 startede Christian på grunduddannelsen på Nørrebro. Her blev han introduceret til faget og lærte om grundprincipperne i byggeri og det helt basale tømrerarbejde. Og det var nogle lidt anderledes studiekammerater end dem, han tidligere havde mødt på gymnasiet og journalisthøjskolen. ”Jeg kom i klasse med nogle, der var 45, og andre der var 17. Det her var ”den virkelige verden” og ikke nogen niche.

blockquote Da jeg fandt ud af, at jeg ville være håndværker, faldt skuldrene ned. Med ét var omverdenens forventninger ligegyldige, og jeg gjorde bare noget, der føltes rigtigt for mig. blockquote2

 
 

I min klasse var der en kok, en miljøingeniør, en landmand, en arkitekt og en rocker. Sidstnævnte havde forladt sit ”fag” for at begynde et nyt liv som lovlydig borger med fast arbejde i en noget lavere indtægtsskala, end han var vant til. Han holdt ved gennem hele forløbet og afsluttede med en flot svendeprøve.”

 
 

Jeg er sluppet af krogen
Christians eget forløb gik også fint. Han fik læreplads med det samme hos et arkitektfirma med egen byggeafdeling, som lavede interessante projekter. Da firmaet kom i problemer, skiftede han til et traditionelt, solidt tømrerfirma, som efterfølgende har ansat ham som tømrersvend. I mange fag skal man ifølge Christian holde sig fast på en karrusel og være med i ”gamet”, hvorimod man som håndværker mestrer noget, som har konstant værdi på arbejdsmarkedet. ”Jeg føler det på en måde, som om jeg er sluppet af krogen. Jeg skal ikke opnå status eller følge med i hvem, der kender hvem, og hvor man kan fedte sig ind for at få noget at lave. Håndværk er ikke selviscenesættelse. Du bliver bedømt på dit arbejde, det er ret objektivt og konkret. Det er en stor tilfredsstillelse at bygge noget, som nogen bliver glade for. Og når jeg har fri, så har jeg fri, hvor jeg førhen mere eller mindre var på arbejde i alle de vågne timer.”

 
 

Vil bygge bæredygtigt
”En anden ting ved faget, der tiltaler mig, er, at jeg kan gøre en forskel for klimaet. I dagligdagen kan jeg blive helt lammet over alle de valg og fravalg, som man bør tage for klimaet – det virker meget overvældende og uoverskueligt."

 
 

blockquote Som tømrer kan jeg gøre noget helt håndgribeligt med bæredygtigt byggeri. Der er gang i en masse spændende ting med nye materialer og teknologier kombineret med gamle måder at bygge på. blockquote2

"Som tømrer kan jeg gøre noget helt håndgribeligt med bæredygtigt byggeri. Der er gang i en masse spændende ting med nye materialer og teknologier kombineret med gamle måder at bygge på.Det kommer til at rykke helt vildt, og jeg vil gerne dygtiggøre mig inden for det felt. Her kan jeg også bruge min journalistuddannelse til at researche og tilegne mig viden om området – så helt spildt var de fire år ikke,” siger Christian med et smil.

 
 

Prøv dig frem
Han opfordrer unge, der spekulerer over uddannelsesvalg, til at lade være med at låse sig fast på forestillinger om, hvad der vil være interessant. Christians egen oplevelse er, at glæden ved et fag folder sig mere og mere ud i takt med, at man dykker ned i detaljerne og mestrer flere og flere ting. ”Mit bedste råd til unge mennesker om valg af uddannelse er: Lad være med at se dit valg som en endegyldig beslutning, som vil forfølge dig resten af dit liv. Der er bygget en fortælling op om, at man skal finde den der ene ting, man er god til og brænder for. Men hvad nu, hvis det er løgn? Hvad nu, hvis du bliver gladere og får et bedre liv ved at prøve dig frem? Det tror jeg, man skal. Bare gå i gang!”