Hvad laver en VVS’er med speciale i energi i dag?

Der er flere forskellige specialiseringer under VVS-energiuddannelsen. Du kan f.eks. vælge at blive specialist i at spare på energien, være med til at sikre et godt indeklima - eller være den som sikrer at alle husstande får ledt vand og varme ind i deres huse. VVS-energiuddannede har en grundlæggende viden om de rørinstallationer i private boliger og i industrien, som forsyner os med energi. De kan arbejde med alle typer af opvarmningsanlæg som oliefyr, gasfyr og fjernvarmeanlæg, solvarme, biogas eller halmfyr. En stor del af arbejdet går ud på at analysere miljøbelastninger og regulere, at forbrændingen er optimal, så den belaster miljøet mindst muligt. Derfor er det med rette, man kalder VVS-energiuddannede for klimahelte. Se en film om hverdagen som VVS-energiuddannet her.

Uddannelsen tager cirka fire år, hvoraf størstedelen af tiden er en vekselvirkning mellem praktik og skoleforløb. Få mere viden.

Fremtiden for en VVS-energiuddannet

Som VVS-energiuddannet kan dit barn både komme til at arbejde i private VVS-firmaer eller blikkenslagerfirmaer, i gas- og fjernvarmeselskaber, i offshore industrien og i specialfirmaer inden for ventilation. Dit barn kan også springe ud i livet som selvstændig.

Hvis dit barn er frisk på mere uddannelse eller ledelsesansvar, er der også rigtig gode videreuddannelsesmuligheder. F.eks. kan man med VVS-uddannelsen søge direkte ind på et erhvervsakademi. Og har dit barn taget VVS-uddannelsen som EUX, hvilket giver både en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse på samme tid, giver det adgang til endnu flere videregående uddannelser.

Eksempler på videreuddannelse:

Malthe har vist vennerne, at VVS-energiuddannelsen kan føre vidt

18-årige Malthe Lyth Jensen måtte høre på en del vittigheder, da han valgte VVS-energiuddannelsen. Men da vennerne så hans første lønseddel og senere hørte om hans rejse til Nepal, hvor han underviste på en teknisk skole og arbejdede på en jordskælvsramt skole, grinede de ikke længere.

 

Hør hvorfor Henrik har valgt at blive VVs’er

 

Lignende uddannelser

Hvis dit barn er interesseret i VVS-uddannelsen, vil han eller hun måske også finde disse uddannelser spændende.

Elektriker

Som elektriker arbejder man med lys- og energiteknik. Man lærer også at installere og vedligeholde computerstyrede el-systemer som computernetværk, industrirobotter eller telefon- og alarmanlæg.

Danske elektrikere er eftertragtede håndværkere både i Danmark og i udlandet. Og efterspørgslen på uddannede elektrikere vokser.

Case: Elektriker

Elektrikerlærling. Formand. Projektleder. Afdelingschef. Sektionschef. Titlerne har hurtigt afløst hinanden for 30-årige Lars Küster, siden han blev udlært elektriker.

”Det vigtigste at huske er, at en erhvervsuddannelse ikke er stoppestedet i karrieren. Det er indgangsvinklen til en karriere. For i stort set alle brancher er man som håndværker eftertragtet.”

Smed

Som smed bliver dit barn en uundværlig specialist i at arbejde med metal. Det kan f.eks. være svejsning og reparation af motorer på et værksted eller vedligehold af metalkonstruktioner på en boreplatform eller et havvindmølleanlæg. Som smed bearbejder man metal i alle afskygninger, og man kan også få arbejde offshore og på skibe.