Hvad laver en VVS'er med speciale i energi?

Der er flere forskellige specialiseringer under VVS-energiuddannelsen. Du kan f.eks. vælge at blive specialist i at spare på energien, være med til at sikre et godt indeklima - eller være den som sikrer at alle husstande får ledt vand og varme ind i deres huse. VVS-energiuddannede har en grundlæggende viden om de rørinstallationer i private boliger og i industrien, som forsyner os med energi. De kan arbejde med alle typer af opvarmningsanlæg som oliefyr, gasfyr og fjernvarmeanlæg, solvarme, biogas eller halmfyr. En stor del af arbejdet går ud på at analysere miljøbelastninger og regulere, at forbrændingen er optimal, så den belaster miljøet mindst muligt. Derfor er det med rette, man kalder VVS-energiuddannede for klimahelte. Se en film om hverdagen som VVS-energiuddannet her.

Uddannelsen tager cirka fire år, hvoraf størstedelen af tiden er en vekselvirkning mellem praktik og skoleforløb. Få mere viden.

Som VVS-energiuddannet kan du både komme til at arbejde i private VVS-firmaer eller blikkenslagerfirmaer, i gas- og fjernvarmeselskaber, i offshore industrien og i specialfirmaer inden for ventilation. Du kan også springe ud i livet som selvstændig.

Hvis du er frisk på mere uddannelse eller ledelsesansvar, er der også rigtig gode videreuddannelsesmuligheder. F.eks. kan du med VVS-uddannelsen søge direkte ind på et erhvervsakademi. Og har du taget VVS-uddannelsen som EUX, hvilket giver både en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse på samme tid, giver det adgang til endnu flere videregående uddannelser.

Eksempler på videreuddannelse:

Malthe har vist vennerne, at VVS-energiuddannelsen kan føre vidt

18-årige Malthe Lyth Jensen måtte høre på en del vittigheder, da han valgte VVS-energiuddannelsen. Men da vennerne så hans første lønseddel og senere hørte om hans rejse til Nepal, hvor han underviste på en teknisk skole og arbejdede på en jordskælvsramt skole, grinede de ikke længere.

 

Hør hvorfor Henrik har valgt at blive VVs’er

 

En del af fordelsuddannelserne for 2020

Det forventes, at der kommer til at mangle VVS-Energiuddannede i fremtiden. Derfor er uddannelsen på 2020s liste over fordelsuddannelser. Ved at vælge en fordelsuddannelse styrker du dine chancer for at få en praktikplads samt at få et arbejde, efter du har færdiggjort din uddannelse.

Lignende uddannelser

Hvis du er interesseret i VVS-uddannelsen, vil du måske også finde disse uddannelser spændende.

Elektriker

Som elektriker arbejder man med lys- og energiteknik. Man lærer også at installere og vedligeholde computerstyrede el-systemer som computernetværk, industrirobotter eller telefon- og alarmanlæg.

Danske elektrikere er eftertragtede håndværkere både i Danmark og i udlandet. Og efterspørgslen på uddannede elektrikere vokser.

Case: Elektriker

Elektrikerlærling. Formand. Projektleder. Afdelingschef. Sektionschef. Titlerne har hurtigt afløst hinanden for 30-årige Lars Küster, siden han blev udlært elektriker.

”Det vigtigste at huske er, at en erhvervsuddannelse ikke er stoppestedet i karrieren. Det er indgangsvinklen til en karriere. For i stort set alle brancher er man som håndværker eftertragtet.”

Smed

Som smed bliver du en uundværlig specialist i at arbejde med metal. Det kan f.eks. være svejsning og reparation af motorer på et værksted eller vedligehold af metalkonstruktioner på en boreplatform eller et havvindmølleanlæg. Som smed bearbejder man metal i alle afskygninger, og man kan også få arbejde offshore og på skibe.