Lars gik fra at være lærling til chef for 150 medarbejdere 

 
 

Elektrikerlærling. Formand. Projektleder. Afdelingschef. Sektionschef. Titlerne har hurtigt afløst hinanden for Lars Küster. Siden han i børnehaven skilte sin første radio ad, har han ikke været i tvivl om sin passion, og nu står han som 30-årig og har gjort kometkarriere i den store teknikvirksomhed Lindpro.

 
 

”Helt fra jeg gik i børnehave har jeg syntes, det var sjovt at skille en radio ad og se, om den virkede bagefter. Det var teknikken, der var spændende. Jeg var lige så betaget af, at kasettebåndsskuffen kunne vippe ud, som at man kunne tænde og høre musik.” Sådan lyder det fra 30-årige Lars Küster, der slet ikke var i tvivl om, at han ville uddanne sig som elektriker, da han var færdig med folkeskolen, selv om langt de fleste af hans kammerater valgte gymnasiet eller handelsskolen. Ikke at han anede, at han ville ende med at gøre kometkarriere og i løbet af få år blive chef for 150 medarbejdere. Næ, han vidste bare, han gerne ville rode med noget teknik.

 
 

”De sidste år af folkeskolen brugte jeg mine sommerferier på at arbejde i el-virksomheden Lindpro. Så de tilbød mig faktisk en læreplads, inden jeg over hovedet gik i gang med grundforløbet til elektriker”, fortæller Lars Küster.

Fik stort ansvar allerede som lærling
Elektrikeruddannelsen skuffede ikke. Lars Küster nød at komme væk fra skolebænk og bøger ud i en virksomhed, hvor han hurtigt fandt sin rolle i sin afdeling og trivedes med, at der blev stillet krav til ham. Og fordi han var dygtig og nysgerrig, fik han mere og mere ansvar.  ”To år henne i min læretid fik jeg en opgave med at flytte Louis Poulsens udviklingsafdeling – med alle dens el-installationer - fra København til Vejen. Det var utrolig lærerigt at stå for et projekt selv og opleve, at kunden lyttede til mig, og at jeg kunne gøre en forskel”, fortæller han.

blockquote Helt fra jeg gik i børnehave har jeg syntes, det var sjovt at skille en radio ad og se, om den virkede bagefter (...) De sidste år af folkeskolen brugte jeg mine sommerferier på at arbejde i el-virksomheden Lindpro. Så de tilbød mig faktisk en læreplads, inden jeg over hovedet gik i gang med grundforløbet til elektriker blockquote2

 
 

Stod i spidsen for Lalandia-projekt
Allerede inden han var helt færdiguddannet i 2007 endte han også med at overtage rollen som formand på el-arbejdet med det nye Lalandia, der skulle bygges i Billund, fordi hans egen formand blev syg.
”Selv om jeg kun havde 3-4 års erfaring i faget, sagde jeg ja tak. Jeg var glad for tilliden og fik en stor tilfredsstillelse i at lære fra mig. Så da Lalandia-projektet var færdigt i 2009, havde jeg mod på mere. Jeg gik derfor til min chef med to retninger: Enten skulle han giver mig nye udfordringer, ellers ville jeg begynde at læse til el-installatør”, fortæller Lars Küster.
Ret hurtigt blev de enige om, at de skulle fortsætte en udvikling sammen, så Lars Küster blev projektleder i Lindpros sikringsafdeling, der bl.a. laver tyverialarmer og overvågningssystemer. 

 
 

blockquote Jeg blev grebet af ledelse og syntes, det var fedt, at jeg kunne bygge ovenpå min erhvervsuddannelse, mens jeg havde fuldtidsjob. Det krævede en aften om ugen i tre år, men så fik jeg også en meget større indsigt i ledelse og fik et kæmpe netværk til både andre unge ledere og mere erfarne ledere blockquote2

”Jeg ledede i første omgang omkring otte mand og startede med at gå alt igennem: Hvad sælger vi? Hvem handler vi med? Hvordan gør vi det? Og så fik jeg bygget en ny organisation og struktur op i afdelingen, og vi endte med at have 25 ansatte seks år senere”, fortæller han.

Brugte en aften om ugen i tre år på efteruddannelse
Undervejs fandt Lars Küster ud af, at han var nødt til at lære noget mere om ledelse. Da han begyndte på elektrikeruddannelsen, havde han ikke forestillet sig, at han allerede som 21-årig skulle stå i den situation at afskedige en medarbejder. Eller at han så hurtigt ville stå med ansvar for store budgetter og personaleudvikling. 

 
 

Så han besluttede at tage en lederuddannelse på Erhvervsakademiet i Esbjerg. ”Jeg blev grebet af ledelse og syntes, det var fedt, at jeg kunne bygge ovenpå min erhvervsuddannelse, mens jeg havde fuldtidsjob. Det krævede en aften om ugen i tre år, men så fik jeg også en meget større indsigt i ledelse og fik et kæmpe netværk til både andre unge ledere og mere erfarne ledere”, fortæller Lars Küster.

 
 

Nye udfordringer bankede på
I 2015 bankede en ny udfordring på døren. Lars Küster fik nu mulighed for at bruge sine nye lederkundskaber til at blive afdelingsleder i Lindpro i Esbjerg. Det var første gang, at han ikke var mellemleder men i stedet den øverste leder. Han kunne dog heldigvis lide det. Og derfor sagde han også ja, da han allerede i december 2016 blev tilbudt at blive sektionschef for Lindpro i hele Syd- og Sønderjylland. Det indebar at blive chef for syv forskellige afdelinger og omkring 150 medarbejdere. ”Jeg skulle lige hjem og vende det, fordi der nu var kommet kone og to børn til. Men der var fuld opbakning, og så sprang jeg ud i det. Det var 14 dage før min 30 års fødselsdag”, griner Lars Küster.

Kæmpe force at kende faget
Han mener, hans store force som leder i Lindpro er, at han er startet som elektriker. Det gør også, at han bliver anerkendt og bakket op i virksomheden, selv om han pludselig leder folk, som ofte er ældre end ham. Nogle har endda arbejdet sammen med ham tidligere, hvor de var svend, og Lars var lærling.

 
 

”Jeg kan stadig sætte mig i kollegaernes sted. Og jeg kan trykprøve en model, når vi sidder og laver tilbud, fordi jeg ved, hvad der sker på det operationelle plan. Det hjælper mig meget. Og så er jeg ydmyg og beæret over, at jeg har fået den her chance”, fortæller han.
At han nu brænder for ledelse, lige så meget som han brænder for teknik, skyldes, at han elsker at se mennesker gøre fremskridt. ”Det at se andre lykkes er vildt fantastisk. Når vi for eksempel har lærlinge, der tidligere ikke har kunnet finde deres hylde, men så kommer igennem uddannelsen, løftet brystet og vil ud i verden, så bliver man bare glad”, siger han.

Erhvervsuddannelse er indgangsvinkel til en karriere
Lars Küster håber derfor, han med sin historie kan få flere forældre til at se de muligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse.

blockquote Det vigtigste at huske er, at en erhvervsuddannelse ikke er stoppestedet i karrieren. Det er indgangsvinklen til en karriere. For i stort set alle brancher er man som håndværker eftertragtet. Og så er der rigtig mange muligheder for efteruddannelse, uden at man skal tilbage på SU eller lægge hele sit liv om blockquote2

 
 

”Det vigtigste at huske er, at en erhvervsuddannelse ikke er stoppestedet i karrieren. Det er indgangsvinklen til en karriere. For i stort set alle brancher er man som håndværker eftertragtet. Og så er der rigtig mange muligheder for efteruddannelse, uden at man skal tilbage på SU eller lægge hele sit liv om. Det håber jeg, en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk kan få fleres øjne op for”, siger han.