Eksamensprojekt har udviklet sig til forskningseventyr

 
 

Miriam Hollesen, Iben Hesseldal Hansen og Zindi Hansen færdiggjorde deres uddannelser på Odense Tekniske Gymnasium i sommer – og efter udsagn er de ikke bare kommet ud som studenter, men som små forskere.

Hvad der begyndte som et eksamensprojekt i 2.g, har udviklet sig til et forskningseventyr for Miriam Hollesen, Iben Hesseldal Hansen og Zindi Hansen, der alle blev studenter i sommer. Gruppen gjorde et så stort indtryk på deres undervisere på Odense Tekniske Gymnasium, der er en del af Syddansk Erhvervsskole, at de blev indstillet til at deltage i DM i teknologi. Siden deltog de også i talentkonkurrencen Unge Forskere. ”OTG har været ekstremt støttende. De har lagt midler til indkøb af materialer, og vi har fået lov til at bruge deres laboratorier i fritiden. Lærerne har også hjulpet os virkelig meget, og de har været lige så engagerede som os. Det er ret utroligt, at vi går på en skole, hvor det er meningen, at vi bare skal blive studenter, men de har hjulpet os med at komme ud som små forskere,” siger de tre piger.

 
 

blockquote OTG har været ekstremt støttende. De har lagt midler til indkøb af materialer, og vi har fået lov til at bruge deres laboratorier i fritiden. Lærerne har også hjulpet os virkelig meget, og de har været lige så engagerede som os. Det er ret utroligt, at vi går på en skole, hvor det er meningen, at vi bare skal blive studenter, men de har hjulpet os med at komme ud som små forskere blockquote2

Da Miriam, Iben og Zindi fandt ud af, at 60 procent af den mikroplast, der udledes til vandmiljøet, kommer fra bildæk, besluttede de sig for at undersøge, hvordan de kunne udvikle et alternativ til almindelige slidbaner på bildæk.
Først forsøgte de sig med at lave en slidbane i latex og tykner, men denne blanding kunne ikke opfylde kravene til dæks slidstyrke og friktion. Derfor tog de kontakt til MAN Odense for at få hjælp til at afdække, hvad et almindeligt lastbildæk er lavet af. Formålet var at finde erstatninger til de oprindelige materialer. ”MAN hjalp os med, hvordan man tester et almindeligt dæk. De var også med til at udlevere en slidbane til et lastbildæk, så vi kunne se, hvad vi arbejdede efter. Vi fik også en asfaltplade af dem. De har været super rare og samarbejdsvillige, så de har været en stor hjælp til at komme så langt i processen.”
I den næste udviklingsfase eksperimenterede gruppen med at sammensætte latex og mælkeplastik på tre forskellige måder. Én af metoderne gav et bedre resultat end de andre, og de nærmede sig en bedre styrke og friktion i den færdige slidbane.

 
 

Projektet har været en øjenåbner
Miriam, Iben og Zindi har mødt flere, som har givet udtryk for, at de mener, at gruppen har valgt at gabe over et problem, der er for stort at finde en løsning på. ”Men der er jo ingen grund til at gå ned i de mindre udfordringer, som fx plast i tandpasta og kosmetik, som udleder under 1 procent mikroplast. Det er da vigtigere at ændre lidt på noget, der batter i stor stil. Og når der først er nogen, der har sagt, at det kan vi ikke, så gør vi det. Så skal vi bare gøre det!”

 
 

For Miriam, Iben og Zindi var det bæredygtige element i deres produkt ikke så vigtigt til at begynde med. Men da de kom videre til DM og derefter Unge Forskere, steg deres fokus på, at der ikke er nogen, der gør noget ved problematikken med den store udledning af mikroplast fra bildæk. ”Hvis det var et almindeligt projekt, ville det bare ende på hylden og blive glemt. Men det her har ikke bare betydning for os unge og vores fremtid, men også den næste generation.

blockquote Hvis det var et almindeligt projekt, ville det bare ende på hylden og blive glemt. Men det her har ikke bare betydning for os unge og vores fremtid, men også den næste generation blockquote2

 
 

Det er kun noget, der bliver værre, hvis vi ikke tager det op. Nogen skal jo tage det op til diskussion, og vi har bare været de første,” lyder det fra de tre piger, der tilføjer: ”At arbejde med bæredygtighed giver en forståelse af hverdagen og de problemer, vi står over for i dagligdagen. Det har bare været en øjenåbner, når man får lov til at rode med det og ikke bare ser overordnet på det, men får lov at dykke mere ned i et emne.”