Velkommen til Samtaler om Uddannelse

Samtaler om Uddannelse er en podcastserie fra Ditbarnsfremtid.dk, hvor forskere, vejledere og andre gode folk fra sektoren er i studiet med elever fra forskellige ungdomsuddannelser. Der er både lange episoder, som især henvender sig til forældre. Og så er der flere ultrakorte podcasts, der bl.a. kan bruges i den kollektive og virtuelle vejledning. 

Blandt de medvirkende er sangerinden Simone med kunstnernavnet Lacy Lynx, der har ladet musikken forme sin unikke vej gennem uddannelsessystemet. Hun har en HF eksamen og håber nu på, at uddannelsen til serviceøkonom kan give hende redskaberne til at åbne sit eget spillested.

Du møder også tømrerlærlingen Oscar, der i en alder af blot 20 år er ved at sætte sit eget hus i stand - og VVS’eren Loke, der har brugt sin EUX-uddannelse som springbræt til at komme ind på psykologistudiet. Derudover medvirker Julie, der gerne vil være anklager, og HTX-eleven Josephine, der bruger en del af sin fritid på at gøre Horsens til et bedre sted for unge.

Nada er inviteret i studiet for at fortælle om, hvordan det var at skifte linje midt i 2.g. Hun kommer også med flere gode råd til de unge, der lige er startet på en ungdomsuddannelse. Og Anna indvier os i, hvorfor hun skiftede gymnasiet ud med en erhvervsuddannelse - og mener, at hele byggebranchen skal tage et større ansvar for at gøre byggeriet bæredygtigt.

Lyt med her på siden eller abonner på Samtaler om Uddannelse fra en af disse apps:

ITunes/Apple Podcast - Spotify - Player FM - RSS - Google - Pocket Casts - Listen Notes

Til vejledere og lærere

Her kan du få inspiration til, hvordan du kan bruge podcast i din vejledning.

Du kan frit downloade elevopgaver og en vejledning her 👇

GODE RÅD FRA RIE THOMSEN

Rie Thomsen er mor til tre og professor MSO i Uddannelsesvejledning. Og så har hun lavet en videohilsen til forældre, der har børn i udskolingen, da behovet for samtale om uddannelse ikke er blevet mindre. Ud over denne film er podcastserien Samtaler om Uddannelse oplagt at bruge i den kollektive og virtuelle vejledning.

Se og lyt med og del meget gerne film og podcast med andre forældre, vejledere og lærere, så vi kan nå bredt ud.

I lære på Michelin Restaurant - og høstansvarlig

Kevin Kroløkkes vej til kokkefaget har ikke været snorlige. Han gennemførte med nød og næppe en HF, og i fem år gik han med en konstant følelse af, at han manglede at finde sin plads.

Og det var ikke fordi, Kevin manglede ambitioner. Han var bare i tvivl om, hvordan de skulle forløses i et job.
Kevin får snart sit svendebrev og har været i lære på Relæ, der er en økologisk Michelin Restaurant. Og siden juni har han også været høstansvarlig på restaurantens gård ”Farm of Ideas.”

Hør Kevins historie i denne episode, hvor han er i studiet med uu-vejleder Karina Meinecke. Og del meget gerne historien med en, som snart skal vælge uddannelse.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Byggeriet skal være bæredygtigt

Annas hjerte brænder for det bæredygtige, og hun mener, at byggebranchen og erhvervsskolerne har et kæmpe ansvar, når det handler om at uddanne unge, så de kan lære at bygge bæredygtigt og renovere i stedet for kun at bygge nyt.

Anna er bygningskonstruktør-studerende og udlært møbelsnedker, men hun er startet et helt andet sted. Hun gik nemlig på gymnasiet og troede, at hun skulle være filmfotograf. Det sprang hun fra, fordi hun ikke var glad - og tog i stedet på højskole.

Hør Annas historie i denne episode, hvor hun bliver interviewet af Kira Gilling Hansen.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse i din favorit podcast-player eller på ditbarnsfremtid.dk

Lyt til podcast

Når musik er vigtigere end bøger

Drømmen om at blive musiker har altid trukket mere i Simone end skolebøgerne, og hun har haft svært ved forene sit kreative væsen med tavleundervisning, skriftlige opgaver og eksamener. Derfor har hun ikke taget den lige vej gennem uddannelsessystemet.
Simone startede på STX, men droppede ud i starten af 3.g og holdt et sabbatår. Året efter startede hun på HF, som viste sig at være det helt rigtige, fordi musikundervisningen var mere praktisk og udøvende og mindre teoretisk.

Simone er i studiet med Kira Gilling Hansen, der er projektleder for Ditbarnsfremtid.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Julie vil være anklager

Hvis du overvejer STX, kan du få gode råd fra dagens gæst, 18-årige Julie, der lige er blevet student.
Julie fortæller om dagligdagen på STX og giver sine bedste tips til, hvordan man kan få styr på lektierne, så man kan holde fri uden dårlig samvittighed.

Inden Julie startede på gymnasiet, legede hun med tanken om at blive pædagog, psykolog eller lærer, men de tre år på STX fik sporet Julie ind på, at hun som anklager kunne komme til at arbejde for, at alle får en fair behandling. Og derfor er Julie lige startet på jurastudiet.
Julie er i studiet med Tim Nelson, der er tovholder for Uddannelse og Job ved Ungdomscenter Horsens.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Loke kom ind på psykologi med en VVS-uddannelse

Loke har været vidt omkring inden han blev optaget på psykologistudiet. Han har taget en EUX som VVS’er, han afbrød sit udvekslingsophold i USA, og han har spillet basketball på eliteplan.
Fra at være en middelmådig elev i skolen, knækkede Loke pludselig koden til, hvordan han kunne blive bedre til at studere og lære det, han skulle. De gode råd deler han ud af her i podcasten.
Loke er i studiet med Kira Gilling Hansen, der er projektleder for Ditbarnsfremtid.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

EUX har vist sig at være det rigtige for Oscar

Oscar er 20 år og fortæller i denne episode om, hvad der fik ham til at vælge en tømreruddannelse.
Det var især det sociale, som bekymrede Oscar, da han var bange for at miste de venner, som valgte en anden uddannelsesvej.
Heldigvis har det været nemt for Oscar at holde fast i de gamle venner, som også er gode til at invitere ham med til gymnasiefesterne.
Oscar har sin mor med i studiet, da hun har taget aktiv del i Oscars uddannelsesrejse – og har flere gode råd til de unges forældre.
Mor Lone og Oscar er i studiet med Yrsa Høyer, der er uddannelsesvejleder i Kolding Kommune.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Derfor valgte Josephine HTX

Det kan være rigtig svært at vælge uddannelse, og hvornår ved man, om man har truffet det "rigtige" valg? For 17-årige Josephine var det et besøg på HTX, som blev afgørende for hendes valg. Lyt med når Josephine fortæller om sit uddannelsesvalg, og hvordan det er at gå på HTX. Hun kommer også ind på, hvordan hun jonglerer fritid, uddannelse og frivilligt arbejde i Horsens, hvor hun bor.

Josephine er i studiet med Tim Nelson, der er tovholder for Uddannelse og Job ved Ungdomscenter Horsens.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Det var svært at finde en balance mellem HHX og fritidsjobs

20-årige Nada blev student sidste år, men da hun var under uddannelse, var det svært at finde en balance mellem fritidsjobs og uddannelse.

"Jeg pressede mig selv, og det gjorde, at jeg blev rigtig stresset og fik det dårligt. Derfor er mit bedste råd til andre unge, at de skal huske at slappe af, og at man godt kan være ærlig over for sin lærer og bede om udsættelse på en opgave, hvis man mærker, at presset er ved at blive for stort," fortæller Nada.

Nada taler også om, at man skal forvente at møde flere bump på vejen, da det kan være svært at føle sig topmotiveret hver eneste dag. Da hun ikke trivedes i den gymnasieklasse, hun startede i, besluttede hun sig til at skifte over til en anden linje på samme skole – og det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning. Lyt til Nadas historie og hør, hvordan det var for Nada at gå på HHX. Hun giver også gode råd til de unge, der snart skal starte - eller allerede går på en ungdomsuddannelse. Uddannelsesvejleder Karina Meinecke er i studiet med Nada.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Forældre må godt blande sig

Som forældre til unge mennesker, der skal træffe et uddannelsesvalg, kan vi af og til havne i et dilemma. For hvordan skal vi forholde os, når de unge er i tvivl eller bange for at træffe et "forkert" valg? Og hvad gør vi, når de unge kommer med forslag, som vi ikke forstår eller har svært ved at anerkende?

I denne episode taler vi med professor i karrierevejledning Rie Thomsen og uddannelsesvejleder og formand for Danmarks Vejlederforening Karina Meinecke. De har begge holdninger til og en masse gode bud på, hvordan forældre kan blande sig.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Er du i tvivl, er du ikke alene

Hvornår er det ok at springe fra en uddannelse? Og skal man absolut lægge planer og have styr på det hele i stedet for at afprøve muligheder, der opstår?

I denne episode skal du møde fire unge, der deler deres personlige historier for at inspirere andre unge - og især dem som skal til at vælge ungdomsuddannelse.
Nicklas, Anna, Kevin og Kathrine er i studiet med uddannelsesvejleder Karina Meinecke til en snak om deres tanker om uddannelse - og hvordan de fandt ud af, at det lige var det, de skulle. Kathrine ville egentlig være politibetjent, men var ikke høj nok. Nicklas ville være bankmand, og nu er han ved at uddanne sig til industritekniker. Kevin drømmer om at blive høstansvarlig på en gård, når han er udlært kok fra en Michelin-restaurant. Anna, som egentlig ville have været filmfotograf, læser til bygningskonstruktør og er meget optaget af bæredygtigt byggeri.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Forældre som bolværk - og modige rollemodeller

Hvis du er forælder, vejleder eller underviser er det nu, du skal lytte med!

I denne episode har vi nemlig inviteret lektor Rita Buhl fra Via University College og Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne i studiet. Rita har bl.a. skrevet Forældreguiden og er en af forskerne bag Udsyn i udskolingen, og Lis rådgiver vejledere ude på efterskolerne og har derfor god føling med, hvad der optager de unge og forældrene.
De taler om forskellen på vejleder- og forældreroller og kommer med forslag til, hvordan forældre kan hjælpe de unge med at finde ro, lære at bruge tvivlen konstruktivt og blive nysgerrig på sig selv og egne muligheder.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Grønt byggeri og bæredygtige uddannelser

Hvordan bliver byggeriet grønt og bæredygtigt? Og er ungdomsuddannelserne gearet til at klæde de unge på til den grønne omstilling?

I denne episode har vi inviteret Mads Okking fra Dansk Håndværk og tømrerlærling Gustav Frank i studiet, fordi de har en holdning til - og stor viden om bæredygtigt byggeri. Gustav er også uddannet nturvejleder og har en drøm om at kombinere sin passion for naturen med sit arbejde som tømrer. Og han vil gerne være med til at påvirke byggebranchen i en grøn og bæredygtig retning.

Som en lille bonus kommer Gustav og Mads med flere gode tips til, hvad de unge skal gøre, når de er på jagt efter en læreplads.

Vi har også ringet til Lars Michael Madsen fra Tradium i Randers, fordi han er direktør for en Verdensmålsskole. Han mener, at skolerne har et kæmpe ansvar for at klæde de unge på, så de kan blive en del af den grønne omstilling.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Forældre skal være der med deres nærvær og kærlighed

Pulsen og skuldrene skal ned, og så skal vi i gang med de mere dybsindige og filosofiske samtaler med vores børn, hvor der er fokus på det gode liv - og hvad der er vigtigt i livet.

Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne og lektor Rita Buhl fra Via University College er i studiet, fordi de ved, hvad der skal til, hvis snakken om uddannelse og fremtidsplaner skal være en god oplevelse for de unge.

Der skal ikke så meget retning og mål på, når vi snakker uddannelse med vores børn. Vi skal også bare være! Og så skal vi huske, at et uddannelsesvalg også kan træffes i tvivl. Vi har bidt os fast i, at dét at være afklaret er en succes. Men vi skal ikke være så bange for at være i tvivl, for tvivlen kan bruges som drivkraft. Og det skal vi fortælle vores børn, så de kan få lidt ro på.
Et andet vigtigt budskab fra de to eksperter handler om, at forældre skal være der med deres nærvær og kærlighed – og at de skal lytte til de unge.

Få flere gode råd i denne episode af Samtaler om Uddannelse. Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Social iværksætter: Sådan hjælper jeg unge, der har det svært

I denne episode skal du møde Jamil Mehdi, der er rigtig god til at få unge til at reflektere og hjælpe dem, der har det svært. Jamil møder tusindvis af unge, når han holder foredrag og dialogmøder på efterskoler og folkeskoler. Her deler han bl.a. sine tanker om, hvorfor han er blevet social iværksætter - og hvem der har hjulpet ham væk fra et kriminelt miljø.
Nogle af de unge Jamil møder som ungecoach kommer fra hjem, hvor alting sejler, men han møder også unge som har det svært af en masse andre gode grunde. Og her handler det om at møde de unge uden fordomme og uden anklager. Om at finde ind til deres passion og sætte fokus på det, de er gode til i stedet for at kritisere dem.

Lyt med og hør Jamils personlige fortælling – og få indspark til hvordan vi, du og jeg kan snakke med vores børn, når de har det svært eller måske har mistet troen på, at de dur.

Du kan finde andre episoder af Samtaler om Uddannelse her på siden eller i din yndlings podcast-player.

Lyt til podcast

Rie Thomsen

Rie Thomsen er professor i karrierevejledning fra DPU, Aarhus Universitet – og er samtidig den eneste vejledningsprofessor i Danmark. Ifølge Rie, der medvirker i podcast 1, er det helt centralt, at der er gode vejledningsaktiviteter for ALLE unge i skolen, og at de unge kommer ud og sonderer terrænet både inden for uddannelse og arbejdsliv i god tid.

”De unge skal ud at opdage verden. Et uddannelsesvalg kan være meget modsætningsfyldt, og det er ikke noget, som klares på en måned eller to dage. Det er en længere proces, hvor både lærere, vejledere og forældre skal bruge tid på at undersøge både uddannelser og forskellige arbejdsliv sammen med de unge, give dem mulighed for at reflektere sammen og lære sig selv, hinanden og verden bedre at kende,” siger Rie Thomsen.

Hun kommer også med flere gode råd til, hvordan man kan snakke om uddannelse med sit barn. "Det bedste er at blive på sin egen banehalvdel, både i forhold til ambitioner på barnets vegne og i forhold til evt. bekymringer. Dette kan blandt andet gøres ved at forholde sig åbent, nysgerrigt, aktivt, lyttende og spørge ind til det, de siger, og til det de har oplevet” lyder det fra Rie Thomsen. ”Forældre må gerne hjælpe med at lave aftaler om praktik på samme måde, som man hjælper med dansk stil og matematik. Forskellen er blot, at her sidder den unge suverænt med de svar, der efterspørges. Men det er altid en hjælp med opmuntring og støtte så vejen ind i ungdomsuddannelse opleves tryg og overkommelig.”

Mads Okking

Som udviklingskonsulent hos Dansk Håndværk har Mads Okking fingeren på pulsen, når det kommer til bygge- og anlægsbranchen, som han mener rummer et stort grønt potentiale. Han har selv tidligere arbejdet som både stenhugger og murer og er som formand for Foreningen for Bevaringshåndværkere optaget af, hvordan håndværksfagenes traditionelle metoder og materialer kan bruges som afsæt til at gøre byggeriet mere grønt i fremtiden. ”Mange af de materialer, man har brugt til traditionelt bygningshåndværk, er bæredygtige og taler lige ind i klimadebatten, og det vil jeg gerne slå på tromme for,” siger Mads Okking.

For Mads Okking er det vigtigt at sprede budskabet om, at de unge har særligt gode forudsætninger for at bidrage konkret til den grønne omstilling med en håndværksmæssig uddannelse. ”Mange unge er virkelig optagede af den grønne omstilling, og de har rigtig gode muligheder for at gøre en forskel for klimaet, hvis de vælger en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet,” fastslår han.

Mads medvirker i podcasten med Anna Axelsen, der læser til bygningskonstruktør og Gustav Frank, som er tømrerlærling og naturvejleder.

Rita Buhl

Er man forælder til et barn, der skal vælge uddannelse, bør man fungere som et bolværk, der står solidt fast, tager fra og maner til ro, mener Rita Buhl, lektor og master i vejledning på VIA University College.

"Som forælder skal jeg være en modig rollemodel. Det vil sige, at hvis mit barn bliver lidt bævrende og 'Grisling-agtigt', må jeg træde til som Peter Plys og sige, at det nok skal gå," lyder det fra Rita Buhl, der blandt andet har skrevet ’Forældreguiden’ og er medforfatter på forskningsprojektet ’Udsyn i udskolingen’.

Hun fremhæver, at man som forælder bør omfavne sit barns nysgerrighed og være klar til at bevæge sig ud på ukendt grund.

”Forældrene må selvfølgelig gerne trække på deres egne erfaringer. Men samtidig er det vigtigt, at de er villige til at være nysgerrige sammen med deres børn frem for bare at køre på en normrepeterende landevej uden blik for det, de ikke umiddelbart selv kender så meget til,” siger Rita Buhl.

Karina Meinecke

Som formand for Danmarks Vejlederforening og uddannelsesvejleder i København møder Karina Meinecke mange unge mennesker. De unge vil rigtig gerne have gode råd, men unge mennesker vil jo også gerne selv være med til at bestemme, og det er vigtigt at være bevidst om i måden man spørger på, forklarer Karina Meinecke og minder om, at valg af ungdomsuddannelse er en stor ting i de unges liv, fordi det nok er første gang, de selv skal vælge noget, der har så stor betydning for dem.
Men det er også vigtigt at få åbnet snakken om uddannelse noget mere, for det bliver meget hurtigt til ja, nej, ’det gider jeg ikke’ eller ’det er ikke noget for mig.’ Hvis de unge skal lære noget af de ting, de oplever og skal reflektere noget mere, så tror jeg, det er vigtigt at forældre er bevidste om, at det ikke kun handler om ’vil-vil ikke’ med de enkelte uddannelser. Men at det kan være, der er elementer af noget, der kan være interessant, forklarer Karina Meinecke.

Forældre har stor betydning for de unges valg af uddannelse, fordi det er dem, der er tættest på deres børn. Derfor er det også vigtigt, at forældrene føler, de kan tage dialogen om uddannelse ifølge Karina Meinecke. Og derfor vil hun gerne dele sin viden og erfaringer med forældre, så de kan vejlede og støtte deres børn bedst muligt.

Jamil Mehdi

Som foredragsholder og coach for unge, der har det svært med skolen, selvværdet, familien eller valg af uddannelse, oplever Jamil Mehdi, at rigtig mange har svært ved at udtrykke drømme om, hvad de skal efter folkeskolen. Han mener, at der er alt for lidt fokus på, at erhvervsuddannelserne kan være en god vej til succesoplevelser for mange unge. Og at forældres forventninger og de unges usikkerhed ved ikke at gøre det samme som sidekammeraterne, kan få mange til automatisk at vælge gymnasiet. Også selvom det måske slet ikke er det rigtige for dem.
Derfor opfordrer han forældre til at være nysgerrige på deres børns interesser og drømme - og hvad de er dygtige til uden selv at presse på med en agenda om at gå en bestemt vej.

I stedet for at stille spørgsmålet: Hvad vil du gerne være, når du bliver stor? Så spørg hellere: Hvordan vil du gerne være med til at gøre Danmark eller verden til et bedre sted? Så kommer der tit nogle dybe svar. Og tag barnet i hånden og gå ud og besøg de virksomheder og skoler, der tilbyder noget inden for den verden, anbefaler Jamil Mehdi.

Lis Brok-Jørgensen

Lis Brok-Jørgensen er vejledningskonsulent og pædagogisk konsulent for Efterskolerne. Hun rådgiver blandt andet efterskolevejledere og har således en god fornemmelse af, hvilke udfordringer og spørgsmål vejlederne møder i deres daglige arbejde, og dermed hvad der optager de unge og deres forældre.

”Den største bekymring fra elevernes side går på, om de får valgt rigtigt i første omgang. Og der handler det fra vores side om at fortælle dem, at det er okay ikke at gå den lige vej gennem uddannelsessystemet. Selvfølgelig er der tale om et vigtigt valg for dem, men det er ikke mere vigtigt, end at man kan vælge om, hvis man har lyst til det,” siger Lis Brok-Jørgensen.

Ifølge Lis Brok-Jørgensen skal man passe på med at undervurdere, hvor vigtig en rolle vejlederne spiller – ikke mindst når det gælder unge, der befinder sig på en efterskole, og som derfor ikke har mor og far i nærheden i det daglige.

”Når man er på efterskole, bliver lærerne og vejlederne de voksne i ens liv i en periode. Og det kan være enormt givtigt at opleve støtte fra voksne, som ikke er ens forældre. Vejlederne kan ofte snakke med de unge på en helt anden måde end forældrene, blandt andet fordi de ikke har de samme følelser involveret i processen,” siger Lis Brok-Jørgensen.

Yrsa Høyer

Yrsa Høyer elsker at være kreativ og at tænke ud af boksen i sit arbejde som UU-vejleder i Kolding Kommune. Hun har tidligere lavet små film og spil til de unge og medvirker nu i podcastserien Samtaler om Uddannelse, som hun bruger i sin kollektive vejledning.

Når man beskæftiger sig med unge mennesker, kan det godt betale sig at tænke lidt anderledes og nå ud til dem på en anden måde. Vi skal være til stede, der hvor de unge opholder sig, og det er selvfølgelig mange andre steder end bare i klasselokalet, siger Yrsa Høyer, der tidligere har arbejdet som folkeskolelærer i 25 år.

Planen er, at eleverne skal lytte til podcastserien som forberedelse på den kollektive vejledning, så den kan bruges som grundlag for at drøfte spørgsmål, dilemmaer og den tvivl, der knytter sig til det at skulle vælge uddannelse, tilføjer hun. For Yrsa er det vigtigt at opponere mod tankegangen om, at man helst skal gå den lige vej gennem uddannelsessystemet.

Et uddannelsesforløb er som en biltur, hvor der er en masse at se på vejen. Og det gør altså ikke noget, at man ikke slavisk følger sin GPS. For selv om man bremser lidt, tager nogle afstikkere, eller der er nogle bump på vejen, skal man nok ende det rigtige sted alligevel, siger hun og fortsætter:
Det kan godt være, at man skifter retning undervejs, men pyt med det – der er jo masser af veje at køre. Hvis noget føles rigtigt i maven, er det bare med at prøve det af. For hvis man ikke gør det, mens man er ung, hvornår skal man så gøre det?

Yrsa Høyer interviewer Lone og Oscar i podcastserien Samtaler om Uddannelse.

Tim Nelson

Som tovholder for Uddannelse og Job i Ungdomscenter Horsens beskæftiger Tim Nelson sig med at udvikle aktiviteter, der bygger bro mellem de lokale grundskoler, ungdomsuddannelser og virksomheder. Han står blandt andet for Ungerådet Horsens – et samarbejde, der giver kommunens unge mellem 15 og 29 år mulighed for at få politisk indflydelse – og medvirker i to af podcastseriens episoder sammen med 17-årige Josephine og 18-årige Julie, der frivilligt er en del af initiativet.

Ifølge Tim er det centralt, at de unge gennem grundskolen får mulighed for at afprøve og udvikle deres interesser, så de er godt rustet til at skulle vælge en uddannelse. For de unge handler det først og fremmest om at opleve og afprøve en masse i grundskolen, som de sidenhen kan koble op på deres overvejelser om uddannelse. De skal finde ud af, hvad de er dygtige til, hvad de interesserer sig for, samt hvilke værdier de anser som vigtige, siger Tim Nelson.

Samtidig mener han, at vejledere, lærere og forældre skal gøre meget ud af at fortælle de unge, at valget af uddannelse ikke er endegyldigt, og at de dermed altid har mulighed for at vælge om eller gå i en anden retning. Det er vejledere, lærere og forældres fornemmeste opgave at støtte og udfordre de unge og ikke mindst slå fast, at valget ikke er definitivt, og at det ikke determinerer, hvilket liv de får. Vi skal således gøre op med tanken om den lineære vej, der hverken eksisterer i uddannelsessystemet, arbejdssammenhænge eller livet i al almindelighed, siger han.

Tim interviewer Josephine og Julie, der medvirker i podcastserien Samtaler om Uddannelse.

 
 

Få endnu flere tips til hvordan du kan tale om uddannelse med dit barn