Velkommen til Samtaler om uddannelse

Samtaler om uddannelse er en ny podcastserie fra forældreindsatsen Ditbarnsfremtid.dk. 

Som forældre er vi de nærmeste til at tale med vores børn om deres oplevelse af uddannelsesvalget og de ting, der sker i forbindelse med det. På samme måde som vi taler om, hvordan det går i skolen eller til fodbold - eller hvis der er noget de er kede af, optagede af eller glade for. Der er dog stor forskel på, hvad de unge har behov for. Nogle unge er ret afklarede og reflekterede over deres valg og har måske brug for en, der lytter til deres tanker og overvejelser og som stiller uddybende spørgsmål. Andre er i tvivl eller bange for at træffe et "forkert" valg.

I løbet af seks episoder taler vi med vejledere, branchefolk, forskere og unge, der deler deres erfaringer, holdninger og viden om uddannelse og arbejdsliv. De mener nemlig ikke, at de unge skal gå og vente på, at der dumper en passion eller en interesse ned fra himlen. Tværtimod opfordrer de alle til at prøve flere interesser af og måske endda tage springet ud i noget helt ukendt.

Lyt til Podcast 0 - en introduktion til hele serien

Hør blandt andet om:

  • Hvad forældre kan gøre, når de unge er i tvivl eller bange for at træffe et ”forkert” valg
  • Hvordan forældre kan stille åbne spørgsmål og støtte de unge
  • Hvordan omveje og tilfældigheder også kan blive en del af ”planen”
  • Hvordan bæredygtighed kommer til at fylde mere på ungdomsuddannelserne - og i byggebranchen

Samtaler om uddannelse

Lyt med og få et indblik i, hvad vi er på vej med

Podcast 1

Forældre må godt blande sig

Som forældre til unge mennesker, der skal træffe et uddannelsesvalg, kan vi af og til havne i et dilemma. For hvordan skal vi forholde os, når de unge er i tvivl eller bange for at træffe et "forkert" valg? Og hvad gør vi, når de unge kommer med forslag, som vi ikke forstår eller har svært ved at anerkende?

I denne episode taler vi med professor i karrierevejledning Rie Thomsen og uddannelsesvejleder og formand for Danmarks Vejlederforening Karina Meinecke. De har begge holdninger til og en masse gode bud på, hvordan forældre kan blande sig.

Lyt til podcast 1

Podcast 2

Er du i tvivl, er du ikke alene

Hvornår er det ok at springe fra en uddannelse? Og skal man absolut lægge planer og have styr på det hele i stedet for at afprøve muligheder, der opstår?

I denne episode skal du møde fire unge, der deler deres personlige historier for at inspirere andre unge - og især dem som skal til at vælge ungdomsuddannelse.
Nicklas, Anna, Kevin og Kathrine er i studiet med uddannelsesvejleder Karina Meinecke til en snak om deres tanker om uddannelse - og hvordan de fandt ud af, at det lige var det, de skulle. Kathrine ville egentlig være politibetjent, men var ikke høj nok. Nicklas ville være bankmand, og nu er han ved at uddanne sig til industritekniker. Kevin drømmer om at blive høstansvarlig på en gård, når han er udlært kok fra en Michelin-restaurant. Anna, som egentlig ville have været filmfotograf, læser til bygningskonstruktør og er meget optaget af bæredygtigt byggeri.

Du kan også få gode råd fra tre eksperter, nemlig professor i karrierevejledning, Rie Thomsen, Rita Buhl fra Via University College og Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne.

Kan du lide det, du hører? Giv os en anmeldelse i din podcastspp.

Lyt til podcast 2

Podcast 3

Forældre som bolværk

Hvis du er forælder, vejleder eller underviser er det nu, du skal lytte med!

I denne episode har vi nemlig inviteret lektor Rita Buhl fra Via University College og Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne i studiet. Rita har bl.a. skrevet Forældreguiden og er en af forskerne bag Udsyn i udskolingen, og Lis rådgiver vejledere ude på efterskolerne og har derfor god føling med, hvad der optager de unge og forældrene.
De taler om forskellen på vejleder- og forældreroller og kommer med forslag til, hvordan forældre kan hjælpe de unge med at finde ro, lære at bruge tvivlen konstruktivt og blive nysgerrig på sig selv og egne muligheder.

Kan du lide det, du hører? Giv os en anmeldelse i din podcastspp.

Lyt til podcast 3

Podcast 4

Grønt byggeri og bæredygtige uddannelser

Hvordan bliver byggeriet grønt og bæredygtigt? Og er uddannelserne gearet til at klæde de unge på til den grønne omstilling?

I denne episode har vi inviteret Mads Okking fra Dansk Håndværk og tømrerlærling Gustav Frank i studiet, fordi de har en holdning til - og stor viden om bæredygtigt byggeri. Gustav ved mere om byggeri end de fleste på hans alder, men Gustav er ikke stolt af det klimaaftryk, byggebranchen efterlader. Samtidig er både Gustav og Mads meget enige om, at det også er dem, som skal gøre noget ved det.
Vi har også ringet til Lars Michael Madsen fra Tradium, fordi han er direktør på en Verdensmålsskole. Han mener, at skolerne har et kæmpe ansvar for at klæde de unge på, så de kan blive en del af den grønne omstilling.

Podcast 5

Prøv dig frem

De unge skal ikke gå og vente på, at en passion pludselig opstår ud af det blå - de skal ud og prøve sig selv af, mener Jamil Mehdi, som er stifter af Mindmover.

Jamil er eminent til at få de unge til at reflektere og hjælpe dem, der har svært ved at sætte ord på deres drømme om fremtiden. Det talent bruger han, når han som foredragsholder og coach besøger skoleelever i hele landet. I studiet har vi også Anna Axelsen, som både er rollemodel og i gang med en videregående uddannelse. Anna er god til at få de unge til at sænke skuldrene, fordi hun selv har taget et par omveje for at nå frem til noget, hun brænder for.