Velkommen til Samtaler om Uddannelse

Samtaler om uddannelse er en podcastserie fra Ditbarnsfremtid.dk. Her går vi  i dybden med tanker og dilemmaer i spændingsfeltet uddannelsesvalg og arbejdsliv. For de unge skal ikke gå og vente på, at der dumper en passion eller en interesse ned fra himlen, før de skal vælge uddannelse. Tværtimod skal de ud at prøve flere interesser af og måske tage springet ud i noget helt ukendt.

Vi har inviteret eksperter og unge i studiet, som både har gode råd til uddannelsessnakken, men også holdninger til nogle af de ting, som de unge møder.
Lyt med hvis du vil høre, hvad du gør, hvis du er kommet i tvivl om førstevalget er det rette - eller stresser over uddannelsesvalget. Vi anbefaler især podcast 2, 6 og 7 til unge, og så er vi på vej med flere ultrakorte podcast i august, som skal bruges i den kollektive vejledning.

Lyt med her på siden eller abonner på Samtaler om Uddannelse fra en af disse apps:

ITunes/Apple Podcast - Spotify - Player FM - RSS - Google - Pocket Casts - Listen Notes

Hør blandt andet om:

  • Hvad forældre kan gøre, når de unge er i tvivl eller bange for at træffe et ”forkert” valg
  • Hvordan forældre kan stille åbne spørgsmål og støtte de unge
  • Hvordan omveje og tilfældigheder også kan blive en del af ”planen”
  • Hvordan bæredygtighed kommer til at fylde mere på ungdomsuddannelserne - og i byggebranchen
 

Podcast 7 - ny ultrakort podcast

Det var svært at finde en balance mellem HHX og fritidsjobs

20-årige Nada blev student sidste år, men da hun var under uddannelse, var det svært at finde en balance mellem fritidsjobs og uddannelse.

"Jeg pressede mig selv, og det gjorde, at jeg blev rigtig stresset og fik det dårligt. Derfor er mit bedste råd til andre unge, at de skal huske at slappe af, og at man godt kan være ærlig over for sin lærer og bede om udsættelse på en opgave, hvis man mærker, at presset er ved at blive for stort," fortæller Nada.

Nada taler også om, at man skal forvente at møde flere bump på vejen, da det kan være svært at føle sig topmotiveret hver eneste dag. Da hun ikke trivedes i den gymnasieklasse, hun startede i, besluttede hun sig til at skifte over til en anden linje på samme skole – og det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning.

Lyt til Nadas historie og hør, hvordan det var for Nada at gå på HHX. Hun giver også gode råd til de unge, der snart skal starte - eller allerede går på en ungdomsuddannelse. Uddannelsesvejleder Karina Meinecke er i studiet med Nada.

Lyt til podcast 7

Podcast 1

Forældre må godt blande sig

Som forældre til unge mennesker, der skal træffe et uddannelsesvalg, kan vi af og til havne i et dilemma. For hvordan skal vi forholde os, når de unge er i tvivl eller bange for at træffe et "forkert" valg? Og hvad gør vi, når de unge kommer med forslag, som vi ikke forstår eller har svært ved at anerkende?

I denne episode taler vi med professor i karrierevejledning Rie Thomsen og uddannelsesvejleder og formand for Danmarks Vejlederforening Karina Meinecke. De har begge holdninger til og en masse gode bud på, hvordan forældre kan blande sig.

Lyt med her eller fra den app, du bruger til podcast.

Lyt til podcast 1

Podcast 2

Er du i tvivl, er du ikke alene

Hvornår er det ok at springe fra en uddannelse? Og skal man absolut lægge planer og have styr på det hele i stedet for at afprøve muligheder, der opstår?

I denne episode skal du møde fire unge, der deler deres personlige historier for at inspirere andre unge - og især dem som skal til at vælge ungdomsuddannelse.
Nicklas, Anna, Kevin og Kathrine er i studiet med uddannelsesvejleder Karina Meinecke til en snak om deres tanker om uddannelse - og hvordan de fandt ud af, at det lige var det, de skulle. Kathrine ville egentlig være politibetjent, men var ikke høj nok. Nicklas ville være bankmand, og nu er han ved at uddanne sig til industritekniker. Kevin drømmer om at blive høstansvarlig på en gård, når han er udlært kok fra en Michelin-restaurant. Anna, som egentlig ville have været filmfotograf, læser til bygningskonstruktør og er meget optaget af bæredygtigt byggeri.

Lyt til podcast 2

Podcast 3

Forældre som bolværk - og modige rollemodeller

Hvis du er forælder, vejleder eller underviser er det nu, du skal lytte med!

I denne episode har vi nemlig inviteret lektor Rita Buhl fra Via University College og Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne i studiet. Rita har bl.a. skrevet Forældreguiden og er en af forskerne bag Udsyn i udskolingen, og Lis rådgiver vejledere ude på efterskolerne og har derfor god føling med, hvad der optager de unge og forældrene.
De taler om forskellen på vejleder- og forældreroller og kommer med forslag til, hvordan forældre kan hjælpe de unge med at finde ro, lære at bruge tvivlen konstruktivt og blive nysgerrig på sig selv og egne muligheder.

Lyt til podcast 3

Podcast 4

Grønt byggeri og bæredygtige uddannelser

Hvordan bliver byggeriet grønt og bæredygtigt? Og er ungdomsuddannelserne gearet til at klæde de unge på til den grønne omstilling?

I denne episode har vi inviteret Mads Okking fra Dansk Håndværk, tømrerlærling Gustav Frank og bygningskonstruktør-studerende Anna Axelsen i studiet, fordi de har en holdning til - og stor viden om bæredygtigt byggeri. Gustav og Anna ved mere om byggeri end de fleste på deres alder, men de er ikke stolte af det klimaaftryk, byggebranchen efterlader. Samtidig er de alle meget enige om, at det også er dem, som skal gøre noget ved det.
Som en lille bonus kommer Gustav og Mads med flere gode tips til, hvad de unge skal gøre, når de er på jagt efter en læreplads.

Vi har også ringet til Lars Michael Madsen fra Tradium, fordi han er direktør på en Verdensmålsskole. Han mener, at skolerne har et kæmpe ansvar for at klæde de unge på, så de kan blive en del af den grønne omstilling.

Lyt til podcast 4

Podcast 5

Forældre skal være der med deres nærvær og kærlighed

Pulsen og skuldrene skal ned, og så skal vi i gang med de mere dybsindige og filosofiske samtaler med vores børn, hvor der er fokus på det gode liv - og hvad der er vigtigt i livet.

Lis Brok-Jørgensen fra Efterskolerne og lektor Rita Buhl fra Via University College er i studiet, fordi de ved, hvad der skal til, hvis snakken om uddannelse og fremtidsplaner skal være en god oplevelse for de unge.

Der skal ikke så meget retning og mål på, når vi snakker uddannelse med vores børn. Vi skal også bare være! Og så skal vi huske, at et uddannelsesvalg også kan træffes i tvivl. Vi har bidt os fast i, at dét at være afklaret er en succes. Men vi skal ikke være så bange for at være i tvivl, for tvivlen kan bruges som drivkraft. Og det skal vi fortælle vores børn, så de kan få lidt ro på.
Et andet vigtigt budskab fra de to eksperter handler om, at forældre skal være der med deres nærvær og kærlighed – og at de skal lytte til de unge.

Få flere gode råd i denne episode af Samtaler om Uddannelse.

Lyt til podcast 5

Podcast 6

Social iværksætter: Sådan hjælper jeg unge, der har det svært

I denne episode skal du møde Jamil Mehdi, der er rigtig god til at få unge til at reflektere og hjælpe dem, der har det svært. Jamil møder tusindvis af unge, når han holder foredrag og dialogmøder på efterskoler og folkeskoler. Her deler han bl.a. sine tanker om, hvorfor han er blevet social iværksætter - og hvem der har hjulpet ham væk fra et kriminelt miljø.
Nogle af de unge Jamil møder som ungecoach kommer fra hjem, hvor alting sejler, men han møder også unge som har det svært af en masse andre gode grunde. Og her handler det om at møde de unge uden fordomme og uden anklager. Om at finde ind til deres passion og sætte fokus på det, de er gode til i stedet for at kritisere dem.

Lyt med og hør Jamils personlige fortælling – og få indspark til hvordan vi, du og jeg kan snakke med vores børn, når de har det svært eller måske har mistet troen på, at de dur.

Lyt til podcast 6

Rie Thomsen

Rie Thomsen er professor i karrierevejledning fra DPU, Aarhus Universitet – og er samtidig den eneste vejledningsprofessor i Danmark. Ifølge Rie, der medvirker i podcast 1, er det helt centralt, at der er gode vejledningsaktiviteter for ALLE unge i skolen, og at de unge kommer ud og sonderer terrænet både inden for uddannelse og arbejdsliv i god tid.

”De unge skal ud at opdage verden. Et uddannelsesvalg kan være meget modsætningsfyldt, og det er ikke noget, som klares på en måned eller to dage. Det er en længere proces, hvor både lærere, vejledere og forældre skal bruge tid på at undersøge både uddannelser og forskellige arbejdsliv sammen med de unge, give dem mulighed for at reflektere sammen og lære sig selv, hinanden og verden bedre at kende,” siger Rie Thomsen.

Hun kommer også med flere gode råd til, hvordan man kan snakke om uddannelse med sit barn. "Det bedste er at blive på sin egen banehalvdel, både i forhold til ambitioner på barnets vegne og i forhold til evt. bekymringer. Dette kan blandt andet gøres ved at forholde sig åbent, nysgerrigt, aktivt, lyttende og spørge ind til det, de siger, og til det de har oplevet” lyder det fra Rie Thomsen. ”Forældre må gerne hjælpe med at lave aftaler om praktik på samme måde, som man hjælper med dansk stil og matematik. Forskellen er blot, at her sidder den unge suverænt med de svar, der efterspørges. Men det er altid en hjælp med opmuntring og støtte så vejen ind i ungdomsuddannelse opleves tryg og overkommelig.”

Mads Okking

Som udviklingskonsulent hos Dansk Håndværk har Mads Okking fingeren på pulsen, når det kommer til bygge- og anlægsbranchen, som han mener rummer et stort grønt potentiale. Han har selv tidligere arbejdet som både stenhugger og murer og er som formand for Foreningen for Bevaringshåndværkere optaget af, hvordan håndværksfagenes traditionelle metoder og materialer kan bruges som afsæt til at gøre byggeriet mere grønt i fremtiden. ”Mange af de materialer, man har brugt til traditionelt bygningshåndværk, er bæredygtige og taler lige ind i klimadebatten, og det vil jeg gerne slå på tromme for,” siger Mads Okking.

For Mads Okking er det vigtigt at sprede budskabet om, at de unge har særligt gode forudsætninger for at bidrage konkret til den grønne omstilling med en håndværksmæssig uddannelse. ”Mange unge er virkelig optagede af den grønne omstilling, og de har rigtig gode muligheder for at gøre en forskel for klimaet, hvis de vælger en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet,” fastslår han.

Mads medvirker i podcast 4, hvor han er i studiet med Anna Axelsen, der læser til bygningskonstruktør og Gustav Frank, som er tømrerlærling og naturvejleder.

Rita Buhl

Er man forælder til et barn, der skal vælge uddannelse, bør man fungere som et bolværk, der står solidt fast, tager fra og maner til ro, mener Rita Buhl, lektor og master i vejledning på VIA University College.

"Som forælder skal jeg være en modig rollemodel. Det vil sige, at hvis mit barn bliver lidt bævrende og 'Grisling-agtigt', må jeg træde til som Peter Plys og sige, at det nok skal gå," lyder det fra Rita Buhl, der blandt andet har skrevet ’Forældreguiden’ og er medforfatter på forskningsprojektet ’Udsyn i udskolingen’.

Hun fremhæver, at man som forælder bør omfavne sit barns nysgerrighed og være klar til at bevæge sig ud på ukendt grund.

”Forældrene må selvfølgelig gerne trække på deres egne erfaringer. Men samtidig er det vigtigt, at de er villige til at være nysgerrige sammen med deres børn frem for bare at køre på en normrepeterende landevej uden blik for det, de ikke umiddelbart selv kender så meget til,” siger Rita Buhl, der medvirker i podcastens episode 3 og 5.

Karina Meinecke

Som formand for Danmarks Vejlederforening og uddannelsesvejleder i København møder Karina Meinecke mange unge mennesker. De unge vil rigtig gerne have gode råd, men unge mennesker vil jo også gerne selv være med til at bestemme, og det er vigtigt at være bevidst om i måden man spørger på, forklarer Karina Meinecke og minder om, at valg af ungdomsuddannelse er en stor ting i de unges liv, fordi det nok er første gang, de selv skal vælge noget, der har så stor betydning for dem.
Men det er også vigtigt at få åbnet snakken om uddannelse noget mere, for det bliver meget hurtigt til ja, nej, ’det gider jeg ikke’ eller ’det er ikke noget for mig.’ Hvis de unge skal lære noget af de ting, de oplever og skal reflektere noget mere, så tror jeg, det er vigtigt at forældre er bevidste om, at det ikke kun handler om ’vil-vil ikke’ med de enkelte uddannelser. Men at det kan være, der er elementer af noget, der kan være interessant, forklarer Karina Meinecke.

Forældre har stor betydning for de unges valg af uddannelse, fordi det er dem, der er tættest på deres børn. Derfor er det også vigtigt, at forældrene føler, de kan tage dialogen om uddannelse ifølge Karina Meinecke. Og derfor vil hun gerne dele sin viden og erfaringer med forældre, så de kan vejlede og støtte deres børn bedst muligt.

Karina medvirker i podcast 1 og 2, som du kan lytte til her på siden og i de fleste podcastapps.

Jamil Mehdi

Som foredragsholder og coach for unge, der har det svært med skolen, selvværdet, familien eller valg af uddannelse, oplever Jamil Mehdi, at rigtig mange har svært ved at udtrykke drømme om, hvad de skal efter folkeskolen. Han mener, at der er alt for lidt fokus på, at erhvervsuddannelserne kan være en god vej til succesoplevelser for mange unge. Og at forældres forventninger og de unges usikkerhed ved ikke at gøre det samme som sidekammeraterne, kan få mange til automatisk at vælge gymnasiet. Også selvom det måske slet ikke er det rigtige for dem.
Derfor opfordrer han forældre til at være nysgerrige på deres børns interesser og drømme - og hvad de er dygtige til uden selv at presse på med en agenda om at gå en bestemt vej.

I stedet for at stille spørgsmålet: Hvad vil du gerne være, når du bliver stor? Så spørg hellere: Hvordan vil du gerne være med til at gøre Danmark eller verden til et bedre sted? Så kommer der tit nogle dybe svar. Og tag barnet i hånden og gå ud og besøg de virksomheder og skoler, der tilbyder noget inden for den verden, anbefaler Jamil Mehdi.

Jamil medvirker i podcast 6, som du kan lytte til her på siden og i de fleste podcastapps.

Lis Brok-Jørgensen

Lis Brok-Jørgensen er vejledningskonsulent og pædagogisk konsulent for Efterskolerne. Hun rådgiver blandt andet efterskolevejledere og har således en god fornemmelse af, hvilke udfordringer og spørgsmål vejlederne møder i deres daglige arbejde, og dermed hvad der optager de unge og deres forældre.

”Den største bekymring fra elevernes side går på, om de får valgt rigtigt i første omgang. Og der handler det fra vores side om at fortælle dem, at det er okay ikke at gå den lige vej gennem uddannelsessystemet. Selvfølgelig er der tale om et vigtigt valg for dem, men det er ikke mere vigtigt, end at man kan vælge om, hvis man har lyst til det,” siger Lis Brok-Jørgensen.

Ifølge Lis Brok-Jørgensen skal man passe på med at undervurdere, hvor vigtig en rolle vejlederne spiller – ikke mindst når det gælder unge, der befinder sig på en efterskole, og som derfor ikke har mor og far i nærheden i det daglige.

”Når man er på efterskole, bliver lærerne og vejlederne de voksne i ens liv i en periode. Og det kan være enormt givtigt at opleve støtte fra voksne, som ikke er ens forældre. Vejlederne kan ofte snakke med de unge på en helt anden måde end forældrene, blandt andet fordi de ikke har de samme følelser involveret i processen,” siger Lis Brok-Jørgensen, der medvirker i podcastseriens afsnit 3 og 5.

 

Få endnu flere tips til hvordan du kan tale om uddannelse med dit barn