Emma følger sit hjerte med guldsmedeuddannelsen

 
 

27-årige Emma Eriksen har endelig turdet kaste sig ud i at uddanne sig inden for sin fritidsinteresse – at lave smykker. At hun skulle flytte fra Aarhus til Fredericia for at gøre det, betyder ingenting, fordi hun kan bo på skolehjem, der giver hende mulighed for at fordybe sig i det faglige – og hygge sig med andre unge.

Det er ikke sjældent, man hen under aften finder 27-årige Emma Eriksen siddende bøjet hen over et stykke metal, mens hun saver, filer og pudser. Hun går på grundforløbet på guldsmedeuddannelsen på EUC Lillebælt i Fredericia, men hun behøver ikke nødvendigvis at pakke tingene væk, når dagens undervisning er færdig. 

 
 

Emma bor nemlig på skolehjem få meter derfra og kan derfor arbejde i det åbne værksted, når hun har brug for det. Som også mange af hendes klassekammerater gør.
"Alle, der går her, går ret meget op i deres fag, så det er fedt, at man kan arbejde på sine ting, når man har lyst. I det hele taget glæder jeg mig til at arbejde med noget, hvor jeg holder af hele processen og kan fordybe mig. Da jeg i første omgang skulle vælge uddannelse, fulgte jeg nok lidt strømmen. Så det blev til gymnasiet og bagefter en bachelor i grafisk design", forklarer Emma Eriksen. Efter at have arbejdet med grafisk design i et par år, blev hun dog meget bevidst om, at hun savnede at bruge sine hænder på en anden måde.

blockquote Alle, der går her, går ret meget op i deres fag, så det er fedt, at man kan arbejde på sine ting, når man har lyst. I det hele taget glæder jeg mig til at arbejde med noget, hvor jeg holder af hele processen og kan fordybe mig. Da jeg i første omgang skulle vælge uddannelse, fulgte jeg nok lidt strømmen blockquote2

 
 

"Jeg har altid været kreativ, og det brugte jeg selvfølgelig i det grafiske arbejde, så jeg føler ikke, jeg valgte forkert, da jeg tog uddannelsen i grafisk design. Men jeg havde mere lyst til at sidde med et decideret håndværk. Og da jeg blev bevidst om, at det smykkekursus, jeg gik til hver mandag, var det, jeg glædede mig mest til hver uge, kom jeg pludselig til at tænke over, at jeg kunne prøve at uddanne mig til guldsmed. Det var nok mere et valg med hjertet", forklarer Emma Eriksen.

Skolehjem giver mulighed for fordybelse og socialt fællesskab
Selv om hun har en lejlighed i Aarhus, stoppede det hende ikke, at hun skulle flytte til Fredericia for at tage uddannelsen og indkvartere sig på skolehjemmet på EUC Lillebælt.

 
 

blockquote Jeg synes, det er utroligt, at vi for cirka 500 kroner om ugen kan få et værelse med eget badeværelse og tre måltider om dagen. Skulle jeg tage turen fra Aarhus hver dag, ville det fylde meget af dagen. Nu kan jeg i stedet fordybe mig i min uddannelse, og samtidig er det rigtig godt socialt. blockquote2

"Jeg synes, det er utroligt, at vi for cirka 500 kroner om ugen kan få et værelse med eget badeværelse og tre måltider om dagen. Skulle jeg tage turen fra Aarhus hver dag, ville det fylde meget af dagen. Nu kan jeg i stedet fordybe mig i min uddannelse, og samtidig er det rigtig godt socialt. Der bliver arrangeret sport, og vi har fællesrum med poolbord og biograf, så vi har det bare rigtig hyggeligt. Også selvom vi er fra forskellige aldersgrupper og fra forskellige uddannelser, siger Emma Eriksen.

Drømmer om egen forretning
Lige præcis på guldsmedeuddannelsen hænger praktikpladserne ikke på træerne, som de faktisk gør inden for mange andre erhvervsuddannelser lige pt. Men Emma Eriksen er optimistisk.

 
 

"Det faglige niveau er højt her, og jeg er meget overrasket over, hvor meget der bliver gået op i det gode håndværk. Så med det i bagagen vil jeg selvfølgelig gøre, hvad jeg kan for at få en elevplads. Drømmen er at sidde og lave det, man synes er sjovt, hver dag. Det kan være i egen forretning eller sammen med nogle andre. Jeg har jo også mulighed for at lave grafisk design på deltid, samtidig med at jeg starter noget op som guldsmed, så jeg ser mange muligheder", siger hun.

 
 

Aldrig for sent at finde rette hylde
Uanset hvad, er hun glad for, at hun har fulgt sit hjerte og lyttet til de interesser, der driver hende. Hun har aldrig følt sig presset af sine forældre, der er uddannet henholdsvis psykolog og læge, til at tage en bestemt uddannelse. Alligevel synes hun, uddannelsesvalget var svært, og det var derfor, hun ikke fik stoppet op og mærket efter, hvad hun egentlig helst ville.

"Som helt ung er det svært at have selvtilliden til at sige: Hey, det er det her, jeg er god til – måske kan jeg faktisk også komme til at arbejde med det. Så virker det nemmere bare at vælge gymnasiet og gå videre på universitetet."

blockquote Som helt ung er det svært at have selvtilliden til at sige: Hey, det er det her, jeg er god til – måske kan jeg faktisk også komme til at arbejde med det. Så virker det nemmere bare at vælge gymnasiet og gå videre på universitetet. Men jeg håber, at flere unge og deres forældre får taget snakken om interesser og drømme blockquote2

 
 

"Men jeg håber, en kampagne som Ditbarnsfremtid kan medvirke til, at flere unge og deres forældre får taget snakken om interesser og drømme. Og er man i tvivl om, hvad man vil, eller har man prøvet noget, der har vist sig at være forkert for en, skal man ikke være så bange for at undersøge andre muligheder. Det er bedre at lande på den rigtige hylde ved at tage et skift end ikke at turde spørge sig selv, om man trives med det, man laver, siger Emma Eriksen.