”Vi vil gerne gøre Horsens til et bedre sted at være ung”


I en ny episode af podcastserien ’Samtaler om uddannelse’ fortæller 17-årige Josephine og 18-årige Julie om, hvordan de får en travl hverdag med skole, frivilligt arbejde og sociale aktiviteter til at gå op i en højere enhed.
”Vi vil gerne gøre Horsens til et bedre sted at være ung!”
Vi vil gerne gøre Horsens til et bedre sted at være ung!
"Det er en supergod måde at få indflydelse, hvis man som jeg har en holdning til mange ting," siger Josephine Ege Andersen, der sammen med Julie medvirker i en ny episode af podcastserien ’Samtaler om uddannelse’, som især henvender sig til uddannelsesvejledere, forældre og elever i 8., 9. og 10. klasse.
Sådan svarer 17-årige Josephine Ege Andersen og 18-årige Julie Blom Christensen på spørgsmålet om, hvorfor de frivilligt har valgt at være en del af Ungerådet Horsens – et initiativ, som giver unge mulighed for at bringe idéer i spil og få indflydelse på de politiske beslutninger, der vedrører dem.
”Vi har blandt andet talt med politikerne om at lave mere belysning nogle steder i byen, hvor der er meget mørkt, og om at ændre busplanen, så den tilgodeser os unge mere. Derudover er vi med til at planlægge forskellige events. For eksempel havde vi arrangeret en comedyaften, som desværre blev aflyst på grund af corona, så den må vi holde til næste år i stedet,” tilføjer hun.
Gennem arbejdet i Ungerådet har Josephine og Julie gjort sig en masse værdifulde erfaringer, som de kan få gavn af i flere forskellige henseender – for eksempel i skolen.
Man får vildt mange gode venskaber og bekendtskaber, og derudover lærer man selvfølgelig en masse,
”Man får vildt mange gode venskaber og bekendtskaber, og derudover lærer man selvfølgelig en masse,” siger Julie Blom Christensen, der det seneste år har fungeret som formand, og fortsætter:
”For eksempel kan det virke enormt overvældende at skulle stille sig op og tale foran politikerne, så det har givet et kæmpe selvtillidsboost at finde ud af, at de tager en seriøst og gerne vil lytte til, hvad man har at sige. Når man har prøvet det, virker det pludselig noget nemmere at lave en fremlæggelse i skolen eller gå til eksamen.”
Elsker værkstedet og laboratoriet
I podcasten fortæller Josephine og Julie også om deres erfaringer i forbindelse med det at skulle vælge uddannelse og om hverdagen på henholdsvis HTX og STX.
Josephine overvejede faktisk begge uddannelser, men endte med at lægge sig fast på HTX, efter at hun under et brobygningsforløb blev prikket på skulderen af en vejleder fra HTX og spurgt, om hun havde lyst til at følge en 1.g-klasse i løbet af en skoledag.
”Den oplevelse gav mig et megagodt indtryk af skolen og udryddede den tvivl, jeg gik med. Det hjalp mig meget, at jeg fik oplevet miljøet og talt med nogle af de ældre elever. Og efter at jeg er startet, føler jeg mig overbevist om, at det var den rigtige beslutning,” siger Josephine, der netop har afsluttet 1.g på Learnmark Horsens.
”Min far er ret nørdet – på den gode måde – og har helt klart været en inspirationskilde for mig. Jeg har altid været glad for naturfag og elsket at være i værkstedet eller laboratoriet. I de mindre klasser havde jeg for eksempel som den eneste pige et valgfag, der hed teknologi og innovation, hvor vi programmerede og byggede forskellige ting. Og de senere år har jeg brugt en uge af min sommerferie på at tage til Sciencecamp med andre unge, der også godt kan lide naturvidenskab,” forklarer hun om sin store interesse i naturfag, som hun får dyrket på HTX.
Ud over at være aktiv i Ungerådet Horsens er Josephine med i elevrådet og 1.g-repræsentant i forretningsudvalget på sin skole. Hun har altså nok at se til i hverdagen og er derfor nødt til at strukturere sin tid for at få det hele til at gå op i en højere enhed.
"Nogle gange må man aflevere noget, selv om det ikke er 100 procent perfekt. Jeg er nødt til at strukturere min hverdag rigtig meget, så jeg sikrer, at jeg får lavet mine ting i ordentlig tid, samtidig med at jeg også skal have tid til fritidsinteresser og venner. Der skal være en balance," siger hun og fortsætter:
"Der er langt flere lektier, end der er i folkeskolen, så der er virkelig brug for at holde styr på det hele. Udover at bruge min kalender laver jeg en masse lister, hvor jeg har opgaverne stående, så jeg kan krydse dem af løbende. Det hjælper mig meget.”
Nogle gange må man aflevere noget, selv om det ikke er 100 procent perfekt. Jeg er nødt til at strukturere min hverdag rigtig meget, så jeg sikrer, at jeg får lavet mine ting i ordentlig tid, samtidig med at jeg også skal have tid til fritidsinteresser og venner. Der skal være en balance,
Gik i mor og søsters fodspor
Julie, der lige er blevet student, har altid følt sig ret sikker på, at hun ville gå på STX, men overvejede også HHX, da hun skulle vælge uddannelse for nogle år siden.
"Min mor gik også på det almene gymnasium og var en rigtig 13-tals-pige. Min storesøster blev færdig på STX tilbage i 2012, og dengang var jeg i en alder, hvor jeg så meget op til hende. Så på den måde har det ligget meget lige for, at jeg skulle gå STX-vejen. Men i sidste ende har det været mit eget valg,” siger Julie.
”Jeg har aldrig har været særligt god med hænderne, så det gav ikke mening for mig at vælge en EUD eller en EUX. Og da jeg var i brobygning, fandt jeg ud af, at det ikke var alle fagene på HHX, der var lige mig. Jeg har altid været tiltrukket af det akademiske miljø, og fagene på STX passede mig rigtig godt. Samtidig fik jeg et godt indtryk af atmosfæren på den skole, jeg endte med at gå på,” tilføjer Julie om sin beslutning og kommer med et godt råd til dem, der står foran et uddannelsesvalg:
Der er ikke nogen uddannelser, der er bedre end andre. Det handler om, hvad du interesserer dig for, og hvad du er dygtig til. Hvis du er i tvivl, så gå med din mavefornemmelse. Og hvis det så ikke viser sig at være sagen, kan du altid vælge om,
"Der er ikke nogen uddannelser, der er bedre end andre. Det handler om, hvad du interesserer dig for, og hvad du er dygtig til. Hvis du er i tvivl, så gå med din mavefornemmelse. Og hvis det så ikke viser sig at være sagen, kan du altid vælge om,” fastslår hun.
Ligesom Josephine har Julie fundet et system, der hjælper hende med at holde struktur i en travl hverdag.
"Min kalender er et must. Alt, hvad jeg skal, er skrevet ind i den, så jeg kan holde overblikket. Da jeg startede i 1.g, havde jeg svært ved at prioritere og endte med at sige ja til alt for mange ting. Jeg har lært, at det er en god idé at dele det op, så jeg kan fokusere på en ting ad gangen og ikke skal alt for meget samtidig,” siger hun.
Mens Josephine har planer om at holde et par sabbatår, når hun engang er færdig med sin uddannelse, har Julie besluttet at starte på jurastudiet efter sommerferien – og hun glæder sig.
"Flere af mine venner skal holde sabbatår, men jeg har ikke selv brug for en pause. Jeg er ikke så god til at holde fri og slappe af for længe ad gangen og trives, når jeg har en masse at give mig til. Faktisk brænder jeg for at komme videre og glæder mig til at starte på jurastudiet. I fremtiden vil jeg gerne arbejde som anklager, hjælpe en masse mennesker og sørge for, at alle får de rettigheder, de har krav på," lyder det passioneret fra den kommende jurastuderende.
- Vi bringer også historier fra voksne faglærte for at få indsigt i, hvad de laver i dag
- - og hvordan han gjorde kometkarriere og gik fra lærling til sektionsleder i virksomheden han blev udlært i.Læs om Lars' vej til Elektrikeruddannelsen- og hvordan han kan kombinere den med hans passion og talent for elitekapsejladsLæs om Sebastians vej til bådebyggeruddannelsen- og hvordan den blev starten på forskellige spændende jobs rundt om i landet og en tur op ad rangstigen hos dansk supermarkedLæs om Rikkes vej til detailhandelsuddannelsen- og hvordan han allerede som 23-årig er blevet medejer af virksomheden, han blev udlært i og kommende direktør.Læs om Simons vej til uddannelsen som smed- og hvordan hun opdagede at uddannelsen var opbygget af netop de ting hun holder allermest af - natur, fysik og kreativitet.Læs om Tinnes vej til anlægsgartneruddannelsen- og hvordan han allerede som lærling blev selvstændig, og nu har virksomhed med egen møbelserie og flere ansatteLæs om Thomas' vej til uddannelsen som møbelsnedker- og hvordan hendes perfektionisme og passion for at tegne gør hende til en haj til faget.Læs om Sashas vej til maleruddannelsen- og hvordan uddannelsen har givet ham drømme om både udenlandsophold og at få sin eget stedLæs om Mikkels vej til tjeneruddannelsen- og hvordan han til dagligt arbejder med alt fra radiatorer til missilramper.Læs om Marks vej til uddan-nelsen som industritekniker- og hvordan hun ønsker at benytte sig af fagets internationale muligheder til at dygtiggøre sig.Læs om Lykkes vej til bageruddannelsen- og hvordan den har givet ham oplevelser på den anden side af kloden og gode karrieremuligheder.Læs om Maltes vej til VVS-energiuddannelsen- og hvordan den blev et springbræt til både et job i USA og et liv som helikopter-mekaniker ved Forsvaret.Læs om Jens' vej til uddannelsen som landbrugsmaskin-mekaniker- og hvordan hun kunne vælge mellem flere spændende praktikpladser.Læs om Milles vej til struktøruddannelsen- og hvordan de allerede nu ser uendeligt mange muligheder i uddannelsen og for fremtidenLæs om Mikkel og Frederiks vej til detailhandelsuddannelsen- og hvordan det har åbnet hendes øjne for det høje niveau og de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver.Læs om Sofies vej til kontoruddannelsen- og hvordan den blev til meget mere end blot en genvej til drømmestudiet.Læs om Tims vej til SOSU-uddannelsen- og hvorfor han gladeligt rejser på tværs af landet for at tage sin uddannelse.Læs om Emils vej til uddannelsen som gourmetslagter- og hvorfor hun mener, at vekselvirkningen mellem skole og elevplads er den bedst måde at lære et fag påLæs om Lenes vej til uddannelsen som eventkoordinator- og hvordan han allerede som elev har ansvaret for at holde store produktioner i gang og er et centralt led i hele produktionen.Læs om Mikkels vej til uddannelsen som Procesoperatør- og hvordan faget for ham handler om passion, fællesskab, nørderi og teknikker - og om meget mere end bare mad.Læs om Niels' vej til uddannelsen som Gastronom- og hvordan den flyttede hende fra bunden til toppen af klassen og i dag underviser andreLæs om Kiras vej til SOSU-uddannelsen