”Vi vil gerne gøre Horsens til et bedre sted at være ung”

 
 
 
 

I en ny episode af podcastserien ’Samtaler om uddannelse’ fortæller 17-årige Josephine og 18-årige Julie om, hvordan de får en travl hverdag med skole, frivilligt arbejde og sociale aktiviteter til at gå op i en højere enhed.

 
 

”Vi vil gerne gøre Horsens til et bedre sted at være ung!”

blockquote Vi vil gerne gøre Horsens til et bedre sted at være ung!blockquote2

 
 

"Det er en supergod måde at få indflydelse, hvis man som jeg har en holdning til mange ting," siger Josephine Ege Andersen, der sammen med Julie medvirker i en ny episode af podcastserien ’Samtaler om uddannelse’, som især henvender sig til uddannelsesvejledere, forældre og elever i 8., 9. og 10. klasse.

Sådan svarer 17-årige Josephine Ege Andersen og 18-årige Julie Blom Christensen på spørgsmålet om, hvorfor de frivilligt har valgt at være en del af Ungerådet Horsens – et initiativ, som giver unge mulighed for at bringe idéer i spil og få indflydelse på de politiske beslutninger, der vedrører dem.

”Vi har blandt andet talt med politikerne om at lave mere belysning nogle steder i byen, hvor der er meget mørkt, og om at ændre busplanen, så den tilgodeser os unge mere. Derudover er vi med til at planlægge forskellige events. For eksempel havde vi arrangeret en comedyaften, som desværre blev aflyst på grund af corona, så den må vi holde til næste år i stedet,” tilføjer hun.

Gennem arbejdet i Ungerådet har Josephine og Julie gjort sig en masse værdifulde erfaringer, som de kan få gavn af i flere forskellige henseender – for eksempel i skolen.

 
 

blockquote Man får vildt mange gode venskaber og bekendtskaber, og derudover lærer man selvfølgelig en masse,blockquote2

”Man får vildt mange gode venskaber og bekendtskaber, og derudover lærer man selvfølgelig en masse,” siger Julie Blom Christensen, der det seneste år har fungeret som formand, og fortsætter:

”For eksempel kan det virke enormt overvældende at skulle stille sig op og tale foran politikerne, så det har givet et kæmpe selvtillidsboost at finde ud af, at de tager en seriøst og gerne vil lytte til, hvad man har at sige. Når man har prøvet det, virker det pludselig noget nemmere at lave en fremlæggelse i skolen eller gå til eksamen.”

 
 

Elsker værkstedet og laboratoriet

I podcasten fortæller Josephine og Julie også om deres erfaringer i forbindelse med det at skulle vælge uddannelse og om hverdagen på henholdsvis HTX og STX.

Josephine overvejede faktisk begge uddannelser, men endte med at lægge sig fast på HTX, efter at hun under et brobygningsforløb blev prikket på skulderen af en vejleder fra HTX og spurgt, om hun havde lyst til at følge en 1.g-klasse i løbet af en skoledag.

”Den oplevelse gav mig et megagodt indtryk af skolen og udryddede den tvivl, jeg gik med. Det hjalp mig meget, at jeg fik oplevet miljøet og talt med nogle af de ældre elever. Og efter at jeg er startet, føler jeg mig overbevist om, at det var den rigtige beslutning,” siger Josephine, der netop har afsluttet 1.g på Learnmark Horsens.

 
 

”Min far er ret nørdet – på den gode måde – og har helt klart været en inspirationskilde for mig. Jeg har altid været glad for naturfag og elsket at være i værkstedet eller laboratoriet. I de mindre klasser havde jeg for eksempel som den eneste pige et valgfag, der hed teknologi og innovation, hvor vi programmerede og byggede forskellige ting. Og de senere år har jeg brugt en uge af min sommerferie på at tage til Sciencecamp med andre unge, der også godt kan lide naturvidenskab,” forklarer hun om sin store interesse i naturfag, som hun får dyrket på HTX.

Ud over at være aktiv i Ungerådet Horsens er Josephine med i elevrådet og 1.g-repræsentant i forretningsudvalget på sin skole. Hun har altså nok at se til i hverdagen og er derfor nødt til at strukturere sin tid for at få det hele til at gå op i en højere enhed.

 
 

"Nogle gange må man aflevere noget, selv om det ikke er 100 procent perfekt. Jeg er nødt til at strukturere min hverdag rigtig meget, så jeg sikrer, at jeg får lavet mine ting i ordentlig tid, samtidig med at jeg også skal have tid til fritidsinteresser og venner. Der skal være en balance," siger hun og fortsætter:

"Der er langt flere lektier, end der er i folkeskolen, så der er virkelig brug for at holde styr på det hele. Udover at bruge min kalender laver jeg en masse lister, hvor jeg har opgaverne stående, så jeg kan krydse dem af løbende. Det hjælper mig meget.”

blockquote Nogle gange må man aflevere noget, selv om det ikke er 100 procent perfekt. Jeg er nødt til at strukturere min hverdag rigtig meget, så jeg sikrer, at jeg får lavet mine ting i ordentlig tid, samtidig med at jeg også skal have tid til fritidsinteresser og venner. Der skal være en balance,blockquote2

 
 

Gik i mor og søsters fodspor

Julie, der lige er blevet student, har altid følt sig ret sikker på, at hun ville gå på STX, men overvejede også HHX, da hun skulle vælge uddannelse for nogle år siden.

"Min mor gik også på det almene gymnasium og var en rigtig 13-tals-pige. Min storesøster blev færdig på STX tilbage i 2012, og dengang var jeg i en alder, hvor jeg så meget op til hende. Så på den måde har det ligget meget lige for, at jeg skulle gå STX-vejen. Men i sidste ende har det været mit eget valg,” siger Julie.

”Jeg har aldrig har været særligt god med hænderne, så det gav ikke mening for mig at vælge en EUD eller en EUX. Og da jeg var i brobygning, fandt jeg ud af, at det ikke var alle fagene på HHX, der var lige mig. Jeg har altid været tiltrukket af det akademiske miljø, og fagene på STX passede mig rigtig godt. Samtidig fik jeg et godt indtryk af atmosfæren på den skole, jeg endte med at gå på,” tilføjer Julie om sin beslutning og kommer med et godt råd til dem, der står foran et uddannelsesvalg:

 
 

blockquote Der er ikke nogen uddannelser, der er bedre end andre. Det handler om, hvad du interesserer dig for, og hvad du er dygtig til. Hvis du er i tvivl, så gå med din mavefornemmelse. Og hvis det så ikke viser sig at være sagen, kan du altid vælge om,blockquote2

"Der er ikke nogen uddannelser, der er bedre end andre. Det handler om, hvad du interesserer dig for, og hvad du er dygtig til. Hvis du er i tvivl, så gå med din mavefornemmelse. Og hvis det så ikke viser sig at være sagen, kan du altid vælge om,” fastslår hun.

Ligesom Josephine har Julie fundet et system, der hjælper hende med at holde struktur i en travl hverdag.

 
 

"Min kalender er et must. Alt, hvad jeg skal, er skrevet ind i den, så jeg kan holde overblikket. Da jeg startede i 1.g, havde jeg svært ved at prioritere og endte med at sige ja til alt for mange ting. Jeg har lært, at det er en god idé at dele det op, så jeg kan fokusere på en ting ad gangen og ikke skal alt for meget samtidig,” siger hun.

Mens Josephine har planer om at holde et par sabbatår, når hun engang er færdig med sin uddannelse, har Julie besluttet at starte på jurastudiet efter sommerferien – og hun glæder sig.

"Flere af mine venner skal holde sabbatår, men jeg har ikke selv brug for en pause. Jeg er ikke så god til at holde fri og slappe af for længe ad gangen og trives, når jeg har en masse at give mig til. Faktisk brænder jeg for at komme videre og glæder mig til at starte på jurastudiet. I fremtiden vil jeg gerne arbejde som anklager, hjælpe en masse mennesker og sørge for, at alle får de rettigheder, de har krav på," lyder det passioneret fra den kommende jurastuderende.