19-årige Hans mener, det er afgørende for hans uddannelse, at han kan bo på skolen

 
 

Hans Kristoffer troede, han ville blive omgivet af store biler og brovtende fyre med tatoveringer, da han begyndte på EUX elektriker-uddannelsen. I stedet har han fået venskaber for livet og er blevet imponeret af det seriøse studiemiljø, hvor det højner niveauet, at de unge både bor, arbejder og studerer på skolen.

Man fornemmer stemningen, når man bevæger sig rundt på Den jydske Haandværkerskole (DjH) i Hadsten. Undervisningsbygninger, skolehjem, værksteder, boldbaner og caféområder er alle bundet sammen af stisystemer, og duften af græs hænger i luften. Mange steder er der bænke og små grønne hyggekroge, hvor grupper af elever sludrer eller er bøjet over bøger. Midt i det hele ligger en swimmingpool og glimter. Jo, DjH har realiseret store ambitioner for deres studiemiljø og har det amerikanske universitet Princeton som forbillede.

 
 

Og netop studiemiljøet har en kæmpe betydning for, om man trives og gennemfører en uddannelse, mener 19-årige Hans Kristoffer fra Alrø ved Odder. Han er selv i gang med andet hovedforløb på EUX elektriker-uddannelsen og bor på skolen ligesom de fleste andre elever, der kommer fra hele landet.
"For mig betyder det meget, at vi har nogle helt enestående omgivelser. Her er lidt som på en efterskole – bare med videre rammer og en forventning om, at vi tager mere ansvar selv", siger han og peger på, at der både er faglige og sociale fordele ved at bo og studere samme sted.

blockquote Det er fedt, at man kan arbejde på sit håndværk og sine opgaver hele døgnet, fordi værkstederne altid er åbne. Det gør også, at vi ofte sætter os sammen og hjælper hinanden. Og har man brug for lidt ro, kan man altid få det på sit værelse blockquote2

 
 

"Jeg har fået mange gode venner her, og vi bruger caféen rigtig meget. Det er også fedt, at man kan arbejde på sit håndværk og sine opgaver hele døgnet, fordi værkstederne altid er åbne. Det gør også, at vi ofte sætter os sammen og hjælper hinanden med opgaverne. Og har man brug for lidt ro, kan man altid få det på sit værelse", forklarer han.

Fedt at nogen laver mad og gør rent for en
Hans Kristoffer er glad for, at han ikke skal bruge mange timer på transport til og fra skole, men i stedet kan trille ud af sengen, liste ned og få morgenmad og nå til time på kort tid.
"Det er jo ret luksus, at vi kan bo her uden de store udgifter, mens der er nogen, der laver mad og gør rent for en. Især fordi vi får lærlingeløn i stedet for SU under uddannelsen", siger han.

 
 

blockquote Jeg er virkelig imponeret over, hvor meget de unge her går op i deres fag. Jeg bor for eksempel på værelse med en tækkemand, der bare vil være Danmarks bedste. Det er da fedt og inspirerende. Og det faglige niveau blandt lærerne er også højt blockquote2

At lærlingelønnen tikker ind, selv om man sidder på skolebænken, betyder dog også, at mester får en SMS fra skolen, hvis man kommer for sent eller ikke passer sine lektier. Men det ser Hans Kristoffer og hans kammerater på skolen bare som ekstra motivation.
"Jeg er virkelig imponeret over, hvor meget de unge her går op i deres fag. Jeg bor for eksempel på værelse med en tækkemand, der bare vil være Danmarks bedste. Det er da fedt og inspirerende. Og det faglige niveau blandt lærerne er også højt", forklarer Hans Kristoffer.

 
 

Fordommene holdt ikke
Han troede ellers, erhvervsuddannelserne var noget med store biler, tatoveringer og brovtende adfærd, inden han begyndte på DjH. Alligevel gik han imod strømmen af kammerater, der valgte det almene gymnasium og startede på elektrikeruddannelsen.
"Jeg har altid interesseret mig for knapper og ledninger. Jeg kommer fra en gård, hvor jeg blandt andet lavede el i mit eget legehus. Så selv om jeg havde nogle fordomme, vidste jeg efter at have været i praktik hos en elektriker, der også tilbød mig læreplads, at det var det, jeg ville. Og mine fordomme holdt slet ikke – jeg har virkelig været glad for denne her uddannelse, mødt en masse gode venner og været enormt glad for vekslen mellem skole og praktik", forklarer han.

 
 

EUX er både springbræt og sikkerhedsnet
Hvad fremtiden byder på, ved han ikke helt endnu. I fritiden arbejder han med at lave hjemmesider for firmaer, så han overvejer at blive online iværksætter og muligvis videreuddanne sig inden for mediegrafik. "Alligevel giver det god mening for mig at blive EUX-elektriker. For mig er det som en gymnasial uddannelse, og så får jeg noget håndværksmæssigt oveni. Det betyder, at jeg kan få job med det samme, men jeg kan også bruge det som springbræt til noget helt andet. Og uanset hvad, har jeg altid det at falde tilbage på", siger Hans Kristoffer og fortsætter:

blockquote mine fordomme holdt slet ikke – jeg har virkelig været glad for denne her uddannelse, mødt en masse gode venner og været enormt glad for vekslen mellem skole og praktik blockquote2

 
 

"Jeg kan derfor ikke lade være med at håbe, at mange flere får øje på, hvad erhvervsuddannelserne og EUX kan. Både unge og deres forældre. Så man ikke bare vælger ud fra sine fordomme. Det kunne være fedt, hvis en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk kunne være med til at lave om på det", slutter han.