Lea flyttede fra Thyholm til Thisted for at få nye oplevelser – og uddannelse

 
 

Afstand havde ingen betydning, da 19-årige Lea Hedegaard Berg skulle vælge ungdomsuddannelse. Hun havde lyst til at prøve nye omgivelser – og havde hørt, at man kunne bo på skolehjem, når man tog en erhvervsuddannelse. Så for hende var det ikke svært at beslutte sig for SOSU-uddannelsen og at flytte fra Thyholm til Thisted.

Holstebro eller Struer er de mest oplagte steder at tage sin ungdomsuddannelse, når man som 19-årige Lea Hedegaard Berg er vokset op i Thyholm.
Men hun havde lyst til at prøve noget nyt og ville gerne se ud over geografien og gymnasiet, som de fleste af hendes venner valgte.

 
 

"Jeg havde bare lyst til at starte på en frisk og få nye bekendtskaber og lære mig selv bedre at kende. Og så var jeg skoletræt og vidste, jeg gerne ville finde noget, hvor jeg kunne arbejde med hænderne – gerne med mennesker – og alligevel skulle bruge hovedet. Derfor blev jeg enig med mine forældre om, at SOSU-vejen kunne være en god mulighed", fortæller Lea Hedegaard Berg.

Da hun fandt ud af, at der lå en social- og sundhedsskole i Thisted, var det bare om at pakke kufferten. Her kunne hun nemlig bo på skolehjem på EUC Nordvest, samtidig med at hun uddannede sig på social- og sundhedsskolen. "Det var da lidt utrygt, lige da jeg ankom. Men jeg havde søgt om at bo på værelse med en, og det gjorde det hele nemmere. For så lærte jeg jo først hende at kende, og så kunne vi ligesom sammen bevæge os ud og lære flere andre at kende sammen. Alle var virkelig imødekommende, og jeg har fået mange gode venner og bekendtskaber, så vi ikke kun er sammen i hverdagene, men også i weekenderne", forklarer Lea Hedegaard Berg.

 
 

Alt fra bowling til fisketure fylder dagene
Hun er vild med, at maden barre bliver serveret for en, når man bor på skolen. Det er lækkert, forklarer hun. Og så er hun hurtigt blevet en del af de mange aktiviteter, der er på skolehjemmet.
"Jeg træner fitness i Thyhallen, og så er der svømning om tirsdagen og bowling om onsdagen, hvor der kommer rigtig mange med. Det er virkelig hyggeligt. Vi har det også meget med at spille rundbold om sommeren. Så siger vi det bare lige til eftermiddagskaffen og spørger, hvem der har lyst til at være med. Om aftenen er vagterne også gode til at få os med ud på gåture, og derudover er der alle mulige udflugter som fisketure eller ishockeykampe, man kan melde sig til", fortæller Lea Hedegaard Berg.

blockquote Jeg havde bare lyst til at starte på en frisk og få nye bekendtskaber og lære mig selv bedre at kende. Og så var jeg skoletræt og vidste, jeg gerne ville finde noget, hvor jeg kunne arbejde med hænderne – gerne med mennesker – og alligevel skulle bruge hovedet. Derfor blev jeg enig med mine forældre om, at SOSU-vejen kunne være en god mulighed blockquote2

 
 

Hun synes aldrig, det er et problem, at de bor forskellige aldersgrupper fra forskellige fag på skolen, og at nogle bor der i korte perioder og andre i lange.
"Det gør, at man hele tiden lærer nye at kende, og samtidig holder man jo kontakten med dem, man er blevet venner med, selv om de flytter væk. Og så er det i øvrigt sjovt, at vi også mødes på tværs med andre skolehjem – for eksempel dem fra Aalborg. Dem holder vi for eksempel fodbold- og håndboldturneringer med", siger hun.

 
 

blockquote  Vi arbejder ofte med emner over flere dage, så vi kommer i dybden med tingene, i stedet for at timerne bare er delt op i matematik og dansk og så videre. Det gør det hele meget mere spændende. Og så er der meget praktisk puttet ind i undervisningen, så man øver sig i de forskellige opgaver i faget og det at arbejde med mennesker blockquote2

Har fået skoleglæden tilbage
At Lea Hedegaard Berg trives så godt på skolehjemmet, er også med til at flytte hende rent fagligt. Hun kan spørge kammeraterne til råds om lektier og opgaver, og derudover kan man altid få hjælp fra aftenvagten.
Undervisningsformen på SOSU-uddannelsen har i øvrigt været med til at give hende skoleglæden tilbage igen.
"Vi arbejder ofte med emner over flere dage, så vi kommer i dybden med tingene, i stedet for at timerne bare er delt op i matematik og dansk og så videre. Det gør det hele meget mere spændende. Og så er der meget praktisk puttet ind i undervisningen, så man øver sig i de forskellige opgaver i faget og det at arbejde med mennesker. Det er lige mig", forklarer Lea Hedegaard Berg.

 
 

Drømmer om at blive psykiater
Alt Lea Hedegaard Berg lærer på SOSU-uddannelsen, putter hun i bagagen for at få opfyldt sin drøm om at arbejde inden for psykiatrien. Måske først nogle år som SOSU-assistent, og ellers vil hun læse videre til psykiater.
"Jeg er på uddannelsen kun blevet bekræftet i, at det er det, jeg vil. Og jeg synes, det er så fedt, min uddannelse kan føre til så mange ting. Alle vores lærere er uddannet SOSU-assistenter, og alle har de valgt forskellige veje bagefter, så der er mange, man kan blive inspireret af", forklarer hun. Hendes oplevelser her gør også, at hun håber, mange flere får øjnene op for, hvad erhvervsuddannelserne kan.

 
 

"Mange – både unge og deres forældre – tror, at det lukker døre at tage en erhvervsuddannelse. Men det gør jo fuldstændig det modsatte. Det håber jeg, en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk kan være med til at sætte fokus på. Og så prøver jeg altid at forklare folk, at man kan få et lige så højt fagligt niveau på en erhvervsuddannelse – man lærer bare på en anderledes og mere spændende måde", forklarer hun.

blockquote Jeg synes, det er så fedt, min uddannelse kan føre til så mange ting. Alle vores lærere er uddannet SOSU-assistenter, og alle har de valgt forskellige veje bagefter, så der er mange, man kan blive inspireret af blockquote2