Loke er VVS´er: Nu vil han læse psykologi

22-årige Loke fra Hyllede er VVS-energispecialist og er lige blevet optaget på psykologistudiet på Københavns Universitet. I en ny episode af podcasten ’Samtaler om uddannelse’ fortæller han om sin unikke uddannelsesrejse, der fortsætter på psykologistudiet efter sommerferien.
Det er kun et par måneder siden, at 22-årige Loke Wennich blev færdigudlært VVS-energispecialist. Han er dog langtfra færdig med at sidde på skolebænken og skal nu læse psykologi.
Loke, der er opvokset på landet i den lille by Hyllede mellem Rønnede og Faxe, tog VVS-uddannelsen i Roskilde som en EUX, hvilket betyder, at han både fik et svendebrev og en studenterhue, og derfor har han kunnet søge direkte ind på en videregående uddannelse.
Faktisk indså Loke allerede tilbage i oktober – før han var gået i gang med sin svendeprøve – at han gerne ville søge ind på psykologistudiet, men han besluttede sig ikke desto mindre for at gøre den erhvervsfaglige del af sin uddannelse færdig.
”Jeg tvang mig selv til at bide tænderne sammen, så jeg kunne få mit svendebrev, for alt andet ville være ærgerligt, når nu jeg trods alt var kommet så langt,” siger Loke Wennich, der deler sin historie i en ny episode af podcastserien ’Samtaler om uddannelse’. Han fortæller, at hans interesse for psykologi nærmest kom ud af det blå for et års tid siden.
"Jeg blev pludselig virkelig grebet af at læse, og det har jeg været lige siden. Jeg er enormt fascineret af litteratur om psykologi og filosofi, der handler om nogle af livets store spørgsmål, og synes, det er interessant at prøve at finde mening med tilværelsen,” siger Loke, der i dag bor på Frederiksberg.
Jeg blev pludselig virkelig grebet af at læse, og det har jeg været lige siden. Jeg er enormt fascineret af litteratur om psykologi og filosofi, der handler om nogle af livets store spørgsmål, og synes, det er interessant at prøve at finde mening med tilværelsen,
Min forhåbning er, at psykologistudiet kan give mig nogle redskaber, som jeg kan bruge til at hjælpe de mennesker, der er omkring mig, og det samfund, jeg er en del af,
Når Loke gerne vil tage en videregående uddannelse, er det først og fremmest, fordi han gerne vil hjælpe andre – og det behøver ikke nødvendigvis at være i en stilling som psykolog, bare fordi han skal læse psykologi.
”Min forhåbning er, at psykologistudiet kan give mig nogle redskaber, som jeg kan bruge til at hjælpe de mennesker, der er omkring mig, og det samfund, jeg er en del af,” siger Loke.
”At jeg skal læse psykologi betyder ikke, at jeg skal være psykolog resten af mit liv. Når jeg engang bliver færdig, er jeg ikke låst fast i en kasse – tværtimod. Jeg er fri. Psykologiuddannelsen åbner op for en masse forskellige muligheder," fortsætter han.
Skole og elitesport gik hånd i hånd
Loke gik på kostskole i Næstved fra 6. til 9. klasse og fortæller, at han udviklede sig meget – både fagligt og menneskeligt – i løbet af sit ophold på skolen.
Han begyndte at dyrke basketball på højt niveau, og med træning flere gange om ugen og kampe i weekenderne, tog sporten meget af hans tid. For at sikre at elitesport og skole gik op en højere enhed, var det nødvendigt at finde struktur i tilværelsen.
"Indtil jeg startede på kostskole, havde jeg altid været en middelmådig elev. Jeg var ikke specielt dygtig i skolen og heller ikke til sport, selv om jeg havde spillet fodbold i flere år. Men da jeg skiftede skole, blev jeg opfordret til at lave mål for min udvikling, og det hjalp mig rigtig meget. Lærerne var superdygtige og enormt gode til at motivere mig. Fordi jeg brugte så meget tid på at spille basketball, kunne jeg ikke spilde tiden, når der skulle laves lektier,” siger Loke, der fik hævet sit gennemsnit til over 10 i løbet af få år.
"Efter mit kostskoleophold anede jeg ikke, hvad jeg havde lyst til, men samtidig følte jeg, at jeg havde meget travlt. Set i bakspejlet er jeg glad for, at jeg tog en tænkepause og blev lidt mere moden,” siger Loke Wennich.
Desværre udviklede Lokes udlandstur sig ikke helt, som han havde håbet på. Han fik en rygskade, der gjorde, at han ikke kunne spille basketball, og da han heller ikke var særlig begejstret for sin amerikanske skole, besluttede han sig for at afbryde sit ophold og vende hjem efter et halvt år.
”Mine forældre sagde, at det var ok, at jeg kom hjem, så længe jeg fandt på noget andet at lave. Så jeg spurgte min far, om jeg kunne blive arbejdsdreng i hans VVS-firma,” siger Loke, der den følgende sommer gik i sin fars fodspor, da han skulle vælge uddannelse.
"Jeg hældte faktisk mest til at blive elektriker på det tidspunkt, men jeg endte med at vælge VVS-uddannelsen, fordi min far sagde, at han kunne hjælpe mig rigtig meget inden for den branche," siger Loke.
Værdifulde erfaringer
Da Loke startede på sin erhvervsuddannelse, begyndte han at undersøge, hvad der kunne påvirke hans læring. Og han mener, at mange andre unge kunne lære noget af de værdifulde erfaringer, han gjorde sig.
”Det er vigtigt at spise sundt og få motion. Derudover er det centralt, at man har en god døgnrytme, for det har uden tvivl en stor indflydelse på ens indlæring, hvis man ikke får sin søvn. Det er nok desværre noget, som mange unge undervurderer,” siger Loke Wennich.
Det er vigtigt at spise sundt og få motion. Derudover er det centralt, at man har en god døgnrytme, for det har uden tvivl en stor indflydelse på ens indlæring, hvis man ikke får sin søvn. Det er nok desværre noget, som mange unge undervurderer,
”Og så kan man virkelig få meget ud af at undgå forstyrrende elementer, som eksempelvis ens telefon, når man studerer. Når man ikke bliver afbrudt hele tiden, opnår man en dybere koncentration, og så bliver man hurtigere færdig med opgaverne i stedet for at bruge flere dage – og stresse over alle de afleveringer, som man ikke har lavet,” tilføjer han.
I løbet af sin EUX-tid fandt Loke ud af, at han ikke for alvor brændte for VVS-faget, men han nægtede at give op og besluttede sig for at blive på uddannelsen – og det fortryder han på ingen måde i dag, da han føler, at han lærte meget af forløbet.
Men hvis jeg kunne hoppe tilbage i tiden, ville jeg tage den samme vej, for jeg ville ikke give afkald på alt det, jeg har lært. Jeg er virkelig glad for, at jeg har prøvet at arbejde som håndværker, for man forstår ikke, hvor hårdt det kan være, hvis man ikke selv har stået på en byggeplads. Håndværkerne fortjener virkelig respekt,
"I slutningen af min EUX-uddannelse kæmpede jeg lidt med motivationen, fordi jeg fandt ud af, at den håndværksmæssige del af uddannelsen ikke rigtigt var mig,” siger han.
”Men hvis jeg kunne hoppe tilbage i tiden, ville jeg tage den samme vej, for jeg ville ikke give afkald på alt det, jeg har lært. Jeg er virkelig glad for, at jeg har prøvet at arbejde som håndværker, for man forstår ikke, hvor hårdt det kan være, hvis man ikke selv har stået på en byggeplads. Håndværkerne fortjener virkelig respekt," fastslår Loke Wennich.
- Vi bringer også historier fra voksne faglærte for at få indsigt i, hvad de laver i dag
- - og hvordan han gjorde kometkarriere og gik fra lærling til sektionsleder i virksomheden han blev udlært i.Læs om Lars' vej til Elektrikeruddannelsen- og hvordan han kan kombinere den med hans passion og talent for elitekapsejladsLæs om Sebastians vej til bådebyggeruddannelsen- og hvordan den blev starten på forskellige spændende jobs rundt om i landet og en tur op ad rangstigen hos dansk supermarkedLæs om Rikkes vej til detailhandelsuddannelsen- og hvordan han allerede som 23-årig er blevet medejer af virksomheden, han blev udlært i og kommende direktør.Læs om Simons vej til uddannelsen som smed- og hvordan hun opdagede at uddannelsen var opbygget af netop de ting hun holder allermest af - natur, fysik og kreativitet.Læs om Tinnes vej til anlægsgartneruddannelsen- og hvordan han allerede som lærling blev selvstændig, og nu har virksomhed med egen møbelserie og flere ansatteLæs om Thomas' vej til uddannelsen som møbelsnedker- og hvordan hendes perfektionisme og passion for at tegne gør hende til en haj til faget.Læs om Sashas vej til maleruddannelsen- og hvordan uddannelsen har givet ham drømme om både udenlandsophold og at få sin eget stedLæs om Mikkels vej til tjeneruddannelsen- og hvordan han til dagligt arbejder med alt fra radiatorer til missilramper.Læs om Marks vej til uddan-nelsen som industritekniker- og hvordan hun ønsker at benytte sig af fagets internationale muligheder til at dygtiggøre sig.Læs om Lykkes vej til bageruddannelsen- og hvordan den har givet ham oplevelser på den anden side af kloden og gode karrieremuligheder.Læs om Maltes vej til VVS-energiuddannelsen- og hvordan den blev et springbræt til både et job i USA og et liv som helikopter-mekaniker ved Forsvaret.Læs om Jens' vej til uddannelsen som landbrugsmaskin-mekaniker- og hvordan hun kunne vælge mellem flere spændende praktikpladser.Læs om Milles vej til struktøruddannelsen- og hvordan de allerede nu ser uendeligt mange muligheder i uddannelsen og for fremtidenLæs om Mikkel og Frederiks vej til detailhandelsuddannelsen- og hvordan det har åbnet hendes øjne for det høje niveau og de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver.Læs om Sofies vej til kontoruddannelsen- og hvordan den blev til meget mere end blot en genvej til drømmestudiet.Læs om Tims vej til SOSU-uddannelsen- og hvorfor han gladeligt rejser på tværs af landet for at tage sin uddannelse.Læs om Emils vej til uddannelsen som gourmetslagter- og hvorfor hun mener, at vekselvirkningen mellem skole og elevplads er den bedst måde at lære et fag påLæs om Lenes vej til uddannelsen som eventkoordinator- og hvordan han allerede som elev har ansvaret for at holde store produktioner i gang og er et centralt led i hele produktionen.Læs om Mikkels vej til uddannelsen som Procesoperatør- og hvordan faget for ham handler om passion, fællesskab, nørderi og teknikker - og om meget mere end bare mad.Læs om Niels' vej til uddannelsen som Gastronom- og hvordan den flyttede hende fra bunden til toppen af klassen og i dag underviser andreLæs om Kiras vej til SOSU-uddannelsen