Nada hjælper elever med at finde praktikpladser

Nada hjælper folkeskoleelever, der gerne vil i erhvervspraktik. ”Det er ikke alle, der har en mor eller far, som kan skaffe en praktikplads,” siger hun.
Det kan være en rigtig god idé for folkeskoleelever at komme i erhvervspraktik, så de kan afprøve deres interesser og opleve hverdagen i en virksomhed, før de lægger dig fast på en uddannelse.
Det er dog ikke alle, der har lige nemt ved at finde en praktikplads, og der er derfor iværksat forskellige initiativer, som skal være med til at støtte dem, der har brug for en hånd til at formidle deres ansøgninger videre til virksomhederne.
I Københavns Kommune står 20-årige Nada Qaderzadeh som projektkoordinator for at hjælpe unge i 8., 9. eller 10. klasse, som har svært ved at finde en praktikplads på egen hånd.
"Vi giver en håndsrækning til dem, der gerne vil i praktik, men som måske ikke har det store netværk. Det er ikke alle, der har en mor eller far, som kan hjælpe med at skaffe en praktikplads," siger Nada, der medvirker i en ny episode af podcastserien ’Samtaler om uddannelse’, som henvender sig til uddannelsesvejledere og elever i 8., 9. og 10. klasse.
Vi giver en håndsrækning til dem, der gerne vil i praktik, men som måske ikke har det store netværk. Det er ikke alle, der har en mor eller far, som kan hjælpe med at skaffe en praktikplads,
”De unge sender deres ansøgninger til mig, og vi har så et samarbejde med omkring 130 virksomheder, som jeg kan kontakte for at høre, om de har mulighed for at tage imod en praktikant,” tilføjer Nada, som bor på Amager.
Foruden at videreformidle de unges praktikansøgninger er hun ansvarlig for sociale medier og koordinerer events og møder. Så Nada har mange bolde i luften og er beæret og stolt over det store ansvar, hun er blevet givet.
Jeg synes, det er ret sejt, og jeg er glad for, at de har så stor tiltro til mig. Det er lidt usædvanligt for en på 20 år at have så meget ansvar,
"Jeg synes, det er ret sejt, og jeg er glad for, at de har så stor tiltro til mig. Det er lidt usædvanligt for en på 20 år at have så meget ansvar," siger hun.
Frivillig rollemodel
Efter at have færdiggjort en HHX-uddannelse sidste sommer trængte Nada til en pause fra bøgerne og besluttede sig for at holde et sabbatår, som hun ved siden af arbejdet som projektkoordinator har brugt på at være frivillig rollemodel.
Det vil sige, at hun tager ud til forskellige arrangementer – eksempelvis på folkeskoler – og deler sin uddannelseshistorie i håbet om, at den kan inspirere andre.
"Det er vigtigt for mig at fortælle, at der kan være en masse bump på vejen, når man skal tage en uddannelse. Det er okay, at man er i tvivl om, hvad man vil, og at man ikke føler sig topmotiveret hver eneste dag, for det at tage en uddannelse er ikke altid en dans på roser," siger Nada.
Når Nada taler om bump på vejen, baserer hun det på sine egne erfaringer. Da hun ikke trivedes i den gymnasieklasse, hun startede i, besluttede hun sig til at skifte over til en anden linje på samme skole – og det skulle vise sig at være en god beslutning på alle måder.
Det er vigtigt for mig at fortælle, at der kan være en masse bump på vejen, når man skal tage en uddannelse. Det er okay, at man er i tvivl om, hvad man vil, og at man ikke føler sig topmotiveret hver eneste dag, for det at tage en uddannelse er ikke altid en dans på roser,
Når Nada taler om bump på vejen, baserer hun det på sine egne erfaringer. Da hun ikke trivedes i den gymnasieklasse, hun startede i, besluttede hun sig til at skifte over til en anden linje på samme skole – og det skulle vise sig at være en god beslutning på alle måder.
”Jeg følte, at jeg havde brug for en ny start sammen med nogle nye mennesker. Samtidig passede min nye linje mig rigtig godt rent fagligt, og jeg fik lavet en masse spændende projekter,” siger Nada, der rykkede fra gymnasiets international business-retning til en linje med udgangspunkt i projektledelse.
Tilværelsen på projektlederlinjen, der har en tæt kobling til det private erhvervsliv, var lidt af en øjenåbner for Nada, som efterhånden blev opmærksom på, hvor meget forskelligt hun kunne komme til at beskæftige sig med i fremtiden.
Min linje var rigtig relevant for det virkelige liv. Jeg kunne godt lide, at vi fik lov til at tage ansvar og prøve nogle ting af i virkeligheden. Det gav et selvtillidsboost at tale med nogle voksne mennesker og opleve, at man blev taget seriøst,
Blandt andet deltog hun i et såkaldt Masterclass-forløb, der gav hende et indblik i, hvordan erhvervslivet håndterer problemstillinger i praksis.
”Min linje var rigtig relevant for det virkelige liv. Jeg kunne godt lide, at vi fik lov til at tage ansvar og prøve nogle ting af i virkeligheden. Det gav et selvtillidsboost at tale med nogle voksne mennesker og opleve, at man blev taget seriøst,” siger Nada og fortsætter:
"Vi prøvede kræfter med mange forskellige opgaver. Nogle af mine klassekammerater lavede analysearbejde og markedsføringsplaner for rigtige virksomheder. Og jeg var for eksempel med til et projekt, der gik ud på, at vi skulle skitsere en hel idrætsdag på skolen og præsentere vores idé for hele årgangen på projektledelse og vores inspektør. Derefter blev der valgt en vinder, der så fik lov til at arrangere selve idrætsdagen.”
Gik ned med stress
Når Nada er ude som rollemodel, gør hun også meget ud af at fortælle de unge, at de skal huske at slappe af. I løbet af sin egen gymnasietid mærkede hun nemlig på egen krop, at der er grænser for, hvor meget du kan presse dig selv, før din krop siger stop.
Nada skulle spare op til sin studietur, så hun arbejdede torsdag og fredag efter at have været i skole fra 8 til 16. Og da hun også arbejdede i weekenderne og derfor nærmest aldrig kunne holde fri, blev det hele for meget for hende til sidst.
”Jeg pressede mig selv, og det gjorde, at jeg blev rigtig stresset og fik det skidt. Derfor endte jeg mig med at sige mit studiejob op,” siger Nada og tilføjer:
”Derfor fortæller jeg altid de unge, at de skal huske at slappe af, og at de altid kan snakke med deres lærere, hvis de er pressede. Man skal huske at tage sig af sig selv, og man kan godt være ærlig over for sin lærer og bede om udsættelse på en opgave, hvis man mærker, at presset er ved at blive for stort.”
Man skal huske at tage sig af sig selv, og man kan godt være ærlig over for sin lærer og bede om udsættelse på en opgave, hvis man mærker, at presset er ved at blive for stort.
Når Nada bliver spurgt om, hvem der har præget hendes syn på uddannelse, fremhæver hun sine forældre, der kom til Danmark fra Mellemøsten i slutningen af 90’erne.
"Mine forældre har begge taget en uddannelse og bygget et liv i Danmark ud af ingenting. De har altid sagt, at det er vigtigt, at jeg får en uddannelse, så jeg kan finde et godt job og få det så godt som muligt her i Danmark," siger Nada, der planlægger at læse videre på et tidspunkt i fremtiden:
"I øjeblikket synes jeg, det er fedt at se noget andet end en tavle og en computerskærm. Jeg vil gerne læse videre – lige nu ved jeg bare ikke, hvad jeg vil læse. Og det har jeg det egentlig fint med. Jeg stresser ikke over det og er sikker på, at det nok skal komme på et eller andet tidspunkt. Det er garanteret sundt nok at bruge noget tid på at mærke lidt efter, hvad jeg gerne vil," fastslår hun.
- Vi bringer også historier fra voksne faglærte for at få indsigt i, hvad de laver i dag
- - og hvordan han gjorde kometkarriere og gik fra lærling til sektionsleder i virksomheden han blev udlært i.Læs om Lars' vej til Elektrikeruddannelsen- og hvordan han kan kombinere den med hans passion og talent for elitekapsejladsLæs om Sebastians vej til bådebyggeruddannelsen- og hvordan den blev starten på forskellige spændende jobs rundt om i landet og en tur op ad rangstigen hos dansk supermarkedLæs om Rikkes vej til detailhandelsuddannelsen- og hvordan han allerede som 23-årig er blevet medejer af virksomheden, han blev udlært i og kommende direktør.Læs om Simons vej til uddannelsen som smed- og hvordan hun opdagede at uddannelsen var opbygget af netop de ting hun holder allermest af - natur, fysik og kreativitet.Læs om Tinnes vej til anlægsgartneruddannelsen- og hvordan han allerede som lærling blev selvstændig, og nu har virksomhed med egen møbelserie og flere ansatteLæs om Thomas' vej til uddannelsen som møbelsnedker- og hvordan hendes perfektionisme og passion for at tegne gør hende til en haj til faget.Læs om Sashas vej til maleruddannelsen- og hvordan uddannelsen har givet ham drømme om både udenlandsophold og at få sin eget stedLæs om Mikkels vej til tjeneruddannelsen- og hvordan han til dagligt arbejder med alt fra radiatorer til missilramper.Læs om Marks vej til uddan-nelsen som industritekniker- og hvordan hun ønsker at benytte sig af fagets internationale muligheder til at dygtiggøre sig.Læs om Lykkes vej til bageruddannelsen- og hvordan den har givet ham oplevelser på den anden side af kloden og gode karrieremuligheder.Læs om Maltes vej til VVS-energiuddannelsen- og hvordan den blev et springbræt til både et job i USA og et liv som helikopter-mekaniker ved Forsvaret.Læs om Jens' vej til uddannelsen som landbrugsmaskin-mekaniker- og hvordan hun kunne vælge mellem flere spændende praktikpladser.Læs om Milles vej til struktøruddannelsen- og hvordan de allerede nu ser uendeligt mange muligheder i uddannelsen og for fremtidenLæs om Mikkel og Frederiks vej til detailhandelsuddannelsen- og hvordan det har åbnet hendes øjne for det høje niveau og de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver.Læs om Sofies vej til kontoruddannelsen- og hvordan den blev til meget mere end blot en genvej til drømmestudiet.Læs om Tims vej til SOSU-uddannelsen- og hvorfor han gladeligt rejser på tværs af landet for at tage sin uddannelse.Læs om Emils vej til uddannelsen som gourmetslagter- og hvorfor hun mener, at vekselvirkningen mellem skole og elevplads er den bedst måde at lære et fag påLæs om Lenes vej til uddannelsen som eventkoordinator- og hvordan han allerede som elev har ansvaret for at holde store produktioner i gang og er et centralt led i hele produktionen.Læs om Mikkels vej til uddannelsen som Procesoperatør- og hvordan faget for ham handler om passion, fællesskab, nørderi og teknikker - og om meget mere end bare mad.Læs om Niels' vej til uddannelsen som Gastronom- og hvordan den flyttede hende fra bunden til toppen af klassen og i dag underviser andreLæs om Kiras vej til SOSU-uddannelsen