Landbrugsuddannelsen har givet Niels oplevelser og job i hele verden

 
 

Ghana, USA og Ukraine. 26-årige Niels Jensen har arbejdet, levet og oplevet alle steder. Landbrugsuddannelsen har nemlig ført ham vidt omkring, og nu er han leder for 150 mennesker i en stor, international virksomhed.

”Man finder sine grænser, når man tager ud og rejser. Og man lærer sig selv rigtig godt at kende. Man kommer til at stå i situationer, hvor man er den eneste, der kan løse det.”
Sådan lyder det fra 26-årige Niels Jensen fra Rønnede, der allerede har boet og arbejdet i både Ghana, USA og Ukraine.
Det hele begyndte ellers ret stille og roligt med, at han skulle finde en ungdomsuddannelse, der kombinerede hans interesser. Han var vild med at være ude, rode i jorden og få ting til at gro. Og samtidig havde han en spirende fornemmelse for, at han på sigt gerne ville jonglere med tal, løse problemer og inspirere og lede mennesker. Han vidste bare ikke helt hvor og hvordan. Første skridt var han dog rimelig sikker på. Han ville tage landbrugsuddannelsen og begyndte derfor på Høng Landbrugsskole lige efter 10. klasse.

 
 

"Det blev en positiv oplevelse på alle måder. Jeg var glad for uddannelsen, og jeg boede på skolehjem, hvor jeg oplevede et helt nyt kammeratskab og sammenhold. Jeg fik kammerater, som jeg stadig har i dag", fortæller han.
Niels Jensen kom i praktik i Kalundborg, hvor han både arbejdede med svinebrug og markbrug. Et halvt år inden han var færdig med sin praktik, begyndte han at undersøge mulighederne for at komme til Australien og arbejde. Men da hans chef viste ham et opslag fra en nordjysk maskinstation, der søgte folk til at arbejde for sig i en nyopstartet virksomhed i Ghana, ændrede han planer.

blockquote Det blev en positiv oplevelse på alle måder. Jeg var glad for uddannelsen, og jeg boede på skolehjem, hvor jeg oplevede et helt nyt kammeratskab og sammenhold. Jeg fik kammerater, som jeg stadig har i dag blockquote2

 
 

"Jeg syntes med det samme, det lød spændende, og så tog jeg simpelthen afsted. Jeg arbejdede med både markbrug og vedligehold af maskinparken. Det endte med at fange mig så meget, at jeg udskød andet hovedforløb på min uddannelse, og så blev jeg i Ghana i halvandet år", fortæller Niels Jensen.

Han lærte utrolig meget på det halvandet år, fordi han prøvede at arbejde i en helt anden kultur og med mennesker fra mange forskellige lande. Samtidig fik han lyst til at rejse endnu mere. Så da han vendte hjem fra Ghana, blev han kun i Danmark en måneds tid, inden han sammen med en kammerat drog til Montana i USA for at arbejde med markbrug på en ranch i et halvt år. "Det var sådan en drøm, jeg altid havde haft. Det der med at prøve at køre rundt i store amerikanske lastbiler og store maskiner og opleve USA helt inde på livet. Det var noget af en kontrast til Ghana og endnu en kæmpe oplevelse", forklarer Niels Jensen.

 
 

blockquote Også i Dalum boede jeg på skolehjem og boede der faktisk i to år, fordi jeg lagde agrarøkonomuddannelsen oveni. Det var en fantastisk oplevelse. Det faglige niveau var højt – alle havde ambitioner. Og jeg fik nogle af mine bedste venner gennem den tid. Dalum ligger jo tæt på Odense, så vi kunne gå i byen, køre go-cart og tage ud og spise blockquote2

Tilbage i Danmark med masser af gåpåmod og mere klarhed over, hvad han ville, gjorde han sin praktiktid færdig på gården i Kalundborg og besluttede sig derefter for at tage sit andet hovedforløb på landbrugsuddannelsen på Dalum Landbrugsskole. Her havde han nemlig mulighed for at gå direkte videre på agrarøkonomuddannelsen, hvor han kunne få mere økonomi, strategi og ledelse bygget ovenpå landbrugsuddannelsen.

"Også i Dalum boede jeg på skolehjem og boede der faktisk i to år, fordi jeg lagde agrarøkonomuddannelsen oveni. Det var en fantastisk oplevelse. Det faglige niveau var højt – alle havde ambitioner. Og jeg fik nogle af mine bedste venner gennem den tid. Dalum ligger jo tæt på Odense, så vi kunne gå i byen, køre go-cart og tage ud og spise", fortæller han.

 
 

Da han i sommeren 2015 blev færdig som agrarøkonom, var han meget afklaret med, at han ikke ville være selvstændig landmand. Han havde lyst til ledelsesudfordringer og at prøve kræfter med en meget stor landbrugsvirksomhed – og dem er der ikke så mange af i Danmark.
"Jeg havde forskellige kontakter og endte med at tage ned og besøge en fra Ukraine, jeg havde arbejdet med i Afrika. Han arbejdede på en stor virksomhed – Danosha – som både har 11.000 hektar korn, raps, majs og soja og en kæmpe svineproduktion. Det så vildt spændende ud, og jeg endte med at blive ansat som driftsleder i markbruget", fortæller han.

Han viste sig at have så meget flair for det, at han hurtigt avancerede. Og i dag er han leder for alle 150 medarbejdere, der arbejder i markbruget, på værkstedet og i administrationen.

 
 

For ham var landbrugsuddannelsen altså springbrættet til en international karriere og et hav af oplevelser.
"Jeg håber, mange flere unge – og ikke mindst deres forældre – gennem en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk vil få øjnene op for, at en erhvervsuddannelse kan føre lige derhen, hvor man gerne vil. Hele verden er ens mulige arbejdsplads. Sådan ser jeg i hvert fald på det. Man skal bare ikke være bange for at springe ud i det", siger han.

blockquote Jeg håber, mange flere unge – og ikke mindst deres forældre – vil få øjnene op for, at en erhvervsuddannelse kan føre lige derhen, hvor man gerne vil. Hele verden er ens mulige arbejdsplads blockquote2