20-årige Oscar er tømrerlærling og husejer: ”Når vennerne ser Netflix, er han i gang med huset”

 
 

I en alder af blot 20 år har tømrerlærlingen Oscar Enggaard købt sit eget hus – og da hænderne er godt skruet på, står han selv for at renovere det.

At der er visse fordele ved at tage en håndværksmæssig uddannelse, kan tømrerlærlingen Oscar Enggaard fra Kolding tale med om.

Oscar er i gang med hovedforløbet på sin EUX-uddannelse, som giver ham mulighed for at kombinere tømreruddannelsen med det som svarer til en HF. Og da Oscar gennem en stor del af forløbet har fået lærlingeløn frem for SU, har han kunnet lægge en del penge til side hver måned og har som blot 20-årig investeret i sit eget hus i Kolding, som han selv kan sætte i stand.

 
 

"Hvis man kan, hvorfor så ikke bare springe ud i det? Jeg har altid godt kunnet lide at være aktiv og har aldrig været god til at sidde stille, så jeg har ikke noget imod at bruge noget tid på huset. Jeg synes, det er er fedt projekt,” siger Oscar Enggaard, der medvirker i en ny episode af podcastserien ’Samtaler om uddannelse’, der især er interessant for uddannelsesvejledere, forældre og elever i 8., 9. og 10. klasse.

Det har nok altid ligget lidt i kortene, at Oscar skulle komme til at arbejde med hænderne og kaste sig ud i sit eget husprojekt, fortæller hans mor, Lone Enggaard, der også medvirker i podcasten.

blockquote Hvis man kan, hvorfor så ikke bare springe ud i det? Jeg har altid godt kunnet lide at være aktiv og har aldrig været god til at sidde stille, så jeg har ikke noget imod at bruge noget tid på huset. Jeg synes, det er er fedt projektblockquote2

 
 

"Vi har altid lavet meget på vores egne huse, og det har Oscar hjulpet til med, så han er nok lidt farvet hjemmefra og har fået masser af støtte. Min mand og jeg har ret god forstand på husmarkedet, så vi hjalp ham med at finde det rigtige hus. Og så er han en arbejdshest, der ikke har behov for så meget hvile. Når vennerne ser Netflix, er han i gang med huset," siger hun med et smil.

Selv om Oscar ikke har noget imod at holde sig i gang, mens vennerne slår fødderne op, er han opmærksom på ikke at gå på kompromis med det sociale. For eksempel valgte han for nylig at tage fri i den uge, hvor hans venner fra gymnasiet blev studenter og skulle køre i vogn, så han kunne feste og hygge sig sammen med dem.

”Det hænder, at jeg siger nej til et socialt arrangement, fordi der skal laves noget på huset, men det er ikke sådan, at jeg arbejder dag og nat. Der skal også være plads til andre ting, og jeg sørger generelt for at prioritere mine venner rigtig højt. Jeg er en meget social person, så det er noget, jeg sørger for at tage mig tid til,” siger Oscar, der blandt andet går til fodbold for at holde kontakten med vennerne ved lige.

 
 

Overvejede STX

Netop det sociale var grunden til, at Oscar i sin tid var meget i tvivl om, hvilken uddannelse han skulle vælge, da han kom hjem fra et efterskoleophold. Mange af vennerne skulle nemlig på gymnasiet, og Oscar var bekymret for, hvad han ville gå glip af, hvis han valgte noget andet.

 
 

blockquote Jeg kunne godt lide forestillingen om at komme i en gymnasieklasse med fester og alt, hvad der hører dertil. Det var faktisk mest derfor, at jeg overvejede STXblockquote2

”Jeg kunne godt lide forestillingen om at komme i en gymnasieklasse med fester og alt, hvad der hører dertil. Det var faktisk mest derfor, at jeg overvejede STX,” siger Oscar.

 
 

Efter Oscar var blevet erklæret uddannelsesparat til at gå i gymnasiet – og havde været til introduktionsdag på gymnasiet, fandt han imidlertid ud af, at han ikke tændte på tanken om at sidde på skolebænken i tre år.

”Vi talte meget om det, og efterhånden nåede han til den erkendelse, at det faglige betød mere end det sociale, når det handlede om hans uddannelsesvalg,” siger Oscars mor, Lone Enggaard.

”Han ville gå glip af nogle gymnasiefester, men kammeraterne kunne han jo godt holde fast i alligevel. Det kunne jo også være, at han ville blive positivt overrasket over det sociale på en anden uddannelse,” fortsætter hun.

Efter at have talt det hele grundigt igennem med sine forældre og en UU-vejleder, besluttede Oscar sig til sidst for at søge ind på en EUX uddannelse, der både giver ham en gymnasial uddannelse og et svendebrev. Og den beslutning er han glad for i dag.

 
 

"Faktisk har jeg været rigtig heldig med min klasse, og vi har et ret godt sammenhold og er gode til at mødes hjemme hos hinanden. Dog er vi kun 11 i klassen og tilbringer en stor del af vores uddannelse i lære, så det er klart, at det er noget andet end at gå i en gymnasieklasse," siger Oscar og tilføjer:

”Men jeg er sikker på, at det har været rigtig godt for mig, at jeg har haft mulighed for at bruge mine hænder og ikke har skullet sidde stille i tre år. Samtidig tror jeg, at min uddannelse har gjort mig hurtigere moden end de fleste af mine venner, der har gået på gymnasiet. Mange af dem, jeg arbejder sammen med, er ældre end mig, og jeg har et ansvar for at opføre mig professionelt, når jeg er i kontakt med kunderne. Det har været med til at udvikle mig rigtig meget.”

blockquote Mange af dem, jeg arbejder sammen med, er ældre end mig, og jeg har et ansvar for at opføre mig professionelt, når jeg er i kontakt med kunderne. Det har været med til at udvikle mig rigtig megetblockquote2

 
 

EUX åbner mange døre

En anden fordel ved Oscars uddannelse er, at den giver ham mulighed for at komme direkte ud på arbejdsmarkedet, samtidig med at den åbner døre til, at han kan læse videre i fremtiden.

 
 

blockquote Det er rigtigt rart, at min uddannelse giver så mange muligheder. Jeg ved med sikkerhed, at jeg ikke skal være tømrer resten af mit liv, fordi jeg har en skade i min arm, der gør, at det ikke kan lade sig gøre. Jeg kunne godt tænke mig at læse videre på et tidspunkt – måske til arkitekt, bygningskonstruktør eller ingeniør, blockquote2

"Det er rigtigt rart, at min uddannelse giver så mange muligheder. Jeg ved med sikkerhed, at jeg ikke skal være tømrer resten af mit liv, fordi jeg har en skade i min arm, der gør, at det ikke kan lade sig gøre. Jeg kunne godt tænke mig at læse videre på et tidspunkt – måske til arkitekt, bygningskonstruktør eller ingeniør,” siger Oscar.

Selv om han aldrig selv har mødt fordomme på grund af sit uddannelsesvalg, mener Oscar, at der er behov for at tale de erhvervsfaglige uddannelser op.

 
 

"Det at blive håndværker er ikke så nemt, som mange går og tror. Hvis man er forælder og har et barn, der har fået gode karakterer i folkeskolen, betyder det ikke, at man skal lukke muligheden for at tage en EUX eller en anden erhvervsuddannelse,” siger Oscar.

"Jeg har mødt mange, der fortryder, at de ikke valgte et håndværk, og som valgte noget andet, fordi deres forældre sagde, at de havde hovedet for godt skruet på til det. Og det synes jeg virkelig er ærgerligt," tilføjer han.

Den pointe bakker hans mor op om:

”Hvis man er forælder til et barn, der er i tvivl om sit uddannelsesvalg, og som har en interesse for et håndværk, er det bare med at støtte op om det. Det kan give så meget selvtillid og livskvalitet at kunne noget med hænderne. Se bare på Oscar, der kan sætte sit eget hus i stand,” lyder det fra Lone Enggaard.

Flere af Oscars venner har allerede lagt billet ind på, at han skal hjælpe dem med deres huse og byggeprojekter – så også på den konto er der altså point at hente for den 20-årige tømrerlærling.

 
 

FAKTA – DITBARNSFREMTID:

  • Ditbarnsfremtid er en forældreindsats, der er finansieret af regionerne. Alle tiltag og produkter er udviklet i samarbejde med aktører fra uddannelsesområdet, vejledere og forskere.
  • Indsatsen er primært målrettet forældre, fordi forældre har en meget vigtig rolle, når de unge skal træffe et uddannelsesvalg - og ofte efterlyser gode råd til uddannelsessnakken.
  • Læs mere på ditbarnsfremtid.dk

FAKTA – SAMTALER OM UDDANNELSE:

  • ’Samtaler om uddannelse’ er en podcastserie, som har fokus på uddannelse og de dilemmaer og overvejelser, der er forbundet med et uddannelsesvalg. https://ditbarnsfremtid.dk/podcast/
  • Podcastserien er produceret af forældreindsatsen Ditbarnsfremtid.dk