Peter bruger både hoved og hænder og er ikke længere skoletræt

 
 

Kombinationen mellem praktik og skoleforløb, studiemiljøet og det fede sammenhold med klassekammeraterne betyder, at 20-årige Peter Hartung aldrig har været i tvivl om, at EUX tømrer-uddannelsen har været det rette valg for ham.

Hyggelige fredagscaféer. Sjove skolefester. Spændende og fællesskabsstyrkende introture og studieture. Ingen af delene bør måske være grund nok til, at man sætter kryds ved en bestemt ungdomsuddannelse. Men faktisk er det noget af det, der kan være med til at sikre, at man trives på en uddannelse og gennemfører den. Det er i hvert fald 20-årige Peter Hartungs erfaring, der til sommer bliver færdig som EUX tømrer.

 
 

"Vores fredagscaféer er med til at skabe fællesskab. Og at vi har været på introtur til Berlin og på studieture til Budapest og London gør bare, at jeg synes, det er skidehyggeligt at gå på NEXT. Det har givet et enormt godt socialt sammenhold, og det gør også, at man lærer sine lærere bedre at kende og føler sig tryg ved at gå til dem", forklarer han.

Bliver aldrig træt af noget, fordi uddannelsen er så afvekslende
Peter Hartung var ellers lidt i tvivl om, hvad han skulle vælge efter folkeskoletiden i Gentofte. 

blockquote Man bliver aldrig træt af noget, fordi det veksler mellem praktik og skoleforløb. Og man følger den samme klasse hele tiden, så man kan have kammerater og sammenhold på samme måde, som man har på enhver anden gymnasial uddannelse blockquote2

 
 

Han var skoletræt og ville gerne bruge sine hænder noget mere. Samtidig ville han gerne holde alle muligheder åbne. Og så var det, han fik øje på muligheden for at tage tømreruddannelsen som EUX, så han på fire år kunne nå at få både et svendebrev og en studenterhue i hånden.
"Det har været superfint. Man bliver aldrig træt af noget, fordi det veksler mellem praktik på en virksomhed og skoleforløb her på skolen. Og man følger den samme klasse hele tiden, så man kan have kammerater og sammenhold på samme måde, som man har på enhver anden gymnasial uddannelse. For selv, når vi er ude og arbejde på vores lærepladser, holder vi kontakt og har holdt for eksempel grillaftener og julearrangementer", siger Peter Hartung.

 
 

blockquote Fordi vi har lært hinanden så godt at kende, er vi også rigtig gode til at hjælpe hinanden og opmuntre hinanden i klassen. Vi laver for eksempel ofte lektier i grupper eller hjælper hinanden med nogle af de praktiske opgaver. Og lærerne herude er unge, friske og sjove. De er gode til at kombinere og forklare, så man forstår, hvad al teori skal bruges til i praksis blockquote2

Det sociale løfter det faglige niveau
At der på NEXT bliver lagt meget vægt på alt det sociale og ”de bløde værdier” i studiemiljøet, er dog ikke kun lig med sjov og ballade. Peter Hartung mener faktisk, at det er med til at løfte hans faglige niveau.

"Fordi vi har lært hinanden så godt at kende, er vi også rigtig gode til at hjælpe hinanden og opmuntre hinanden i klassen. Vi laver for eksempel ofte lektier i grupper eller hjælper hinanden med nogle af de praktiske opgaver. Og lærerne herude er unge, friske og sjove – der er ikke noget tørt gymnasielæreragtigt over dem. De er gode til at kombinere og forklare, så man forstår, hvad al teori skal bruges til i praksis", siger han.

 
 

EUX kan bruges til så meget
Selv om EUX tømrer-uddannelsen har været lige i øjet for Peter Hartung, regner han ikke med, at han skal være tømrer resten af livet. Lige nu overvejer han lidt at læse til ejendomsmægler i stedet. Men uanset hvad det ender med, mener han, at hans ungdomsuddannelse har været med til at klæde ham på.

"Jeg har fået både praktiske og boglige færdigheder, som jeg kan bruge til at komme i job eller læse videre med. Og hvis det for eksempel ender med, at jeg vil være ejendomsmægler, er det jo et kæmpeplus, at jeg kan se mulighederne i en bolig og rådgive købere om istandsættelse", siger Peter Hartung og fortsætter:
"Faktisk tror jeg, det er en fordel ved erhvervsuddannelserne, som mange – især ikke forældre – har fået øjnene op for. At man kan bruge dem til vildt meget forskelligt. Det er ikke en endestation. Tværtimod. Det håber jeg, en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk kan være med til at vise."