EUX-tømrer Sebastian: Jeg har bygget en bar til vores fredagshygge

 
 

At tage tømreruddannelsen som EUX betyder for 17-årige Sebastian Bromose, at han kan arbejde med træ, som han elsker og samtidig gøre sine forældre glade og holde alle fremtidsdøre åbne. Og så betyder det sociale sammenhold og tid til fredagsbar og studieture enormt meget.

Når man er fra Gentofte, som 17-årige Sebastian Bromose er, er det ifølge ham en selvfølge, at man går på det almene gymnasium. ”Det er der en forventning om, fra man går i 5. klasse”, som han siger. Men han var fast besluttet på at gå i en anden retning end kammeraterne. Han ville uddanne sig inden for noget, hvor han kunne arbejde med træ. Og derfor blev han glad, da han fandt ud af, at han kunne tage tømrer-uddannelsen som EUX på NEXT i København, hvor han på fire år kunne få både et svendebrev og et studenterbevis i hånden.

 
 

"Når jeg skal forklare det for mine gamle venner, der alle valgte gymnasiet, siger jeg bare, at jeg laver det samme som dem – jeg har bare mit håndværk oveni", forklarer han.
Også forældrene, der oprindeligt mente, det almene gymnasium ville være det bedste valg, kom på andre tanker, da de læste om EUX.
"De kan se, jeg klarer mig godt, at jeg er glad for det, og at det faglige niveau er rigtig højt, så de er positivt overraskede. Og for mig er det bare den bedste kombi af teori og praksis. Jeg lærer mere af at arbejde med noget konkret og begå fejl end ved bare at få et stykke papir stukket i hånden", forklarer Sebastian Bromose.

blockquote Mine forældre kan se, jeg klarer mig godt, at jeg er glad for det, og at det faglige niveau er rigtig højt. Og for mig er det bare den bedste kombi af teori og praksis. Jeg lærer mere af at arbejde med noget konkret og begå fejl end ved bare at få et stykke papir stukket i hånden blockquote2

 
 

Træ-interessen opstod i skaterparks
Interessen for at bygge og arbejde med træ har han altid haft, men det er især, fordi han er skater og har været med til at bygge flere skaterparker, at han var sikker på, tømreruddannelsen var det rette for ham. Til gengæld er han meget overrasket over, hvor godt det sociale fungerer på EUX på NEXT. For han havde en forestilling om, at der ikke var så meget fokus på det, som der er på det almene gymnasium.
"Vi er meget forskellige typer på uddannelsen, men vi har det vildt fedt og er på bølgelængde med hinanden. Vi har fredagscaféer hver måned og holder fest hver tredje måned. Og så har vi både været på kanotur, hvor snedkerne og tømrerklasserne var afsted sammen, og vi er lige kommet hjem fra en tur i Berlin, hvor også kosmetikere og frisører var med. Så fik man mødt mange nye, og det var megafedt. Der blev virkelig tid til at bonde", forklarer Sebastian Bromose.

 
 

blockquote Det er ikke kun skolens ansvar at stå for det sociale. Det er også vores ansvar. Og jeg synes, alle er med til at vise, at de vil sammenholdet. (...) Faktisk betyder alt det sociale vildt meget for det faglige. Og det der med at man har været på studietur sammen betyder, at det er nemmere at støtte hinanden  blockquote2

Det sociale smitter af på det faglige
På NEXT er eleverne også selv med til at bygge møblement og indrette nye lokaler, så de kan sætte deres eget præg på studiemiljøet. For eksempel har møbelsnedkerne bygget et lækkert bordtennisbord, og Sebastian Bromose har selv bygget en bar, hvor eleverne og flere af lærerne hver fredag lige slutter af med en hyggesnak og en fredagsøl.
"Det er ikke kun skolens ansvar at stå for det sociale. Det er også vores ansvar. Og jeg synes, alle er med til at vise, at de vil sammenholdet og bakker op om de arrangementer, vi har", siger Sebastian Bromose og fortsætter:

 
 

"Faktisk betyder alt det sociale vildt meget for det faglige. Blandt andet fordi vi lærer lærerne at kende. De er rigtig dygtige og bruger virkelig meget tid på skolen, så man altid kan spørge dem til råds. Og det der med at man har været på studietur sammen betyder, at det er nemmere at støtte hinanden. Er man på spanden to dage før en aflevering, er folk i klassen lynhurtige til at hjælpe."

Store fremtidsdrømme
Fremtidsdrømmene er i øvrigt store. Sebastian Bromose mener, mulighederne i hans uddannelse er uanede.
"Jeg vil gerne arbejde i et tømrerfirma i hvert fald i to år, når jeg er færdig, så jeg kan få noget erfaring. Og så tænker jeg, at jeg vil flippe nogle lejligheder ved siden af. Altså opkøbe gamle lejligheder og sætte dem i stand og sælge dem videre. Forhåbentlig kan det give penge, så jeg kan starte mit eget tømrerfirma en dag. Det kan også være, jeg skal tage noget efteruddannelse i business, så jeg også har den del med", siger han.

 
 

Han mener derfor, mange flere bør overveje en erhvervsuddannelse. "Det fedeste ved sådan noget som at blive tømrer er jo, at der er så meget forskelligt, du kan ende med at lave. Det giver megamange muligheder. Jeg håber, en kampagne som Ditbarnsfremtid.dk kan være med til at forklare det for både unge og deres forældre", siger han.

blockquote Det fedeste ved sådan noget som at blive tømrer er jo, at der er så meget forskelligt, du kan ende med at lave. Det giver mega mange muligheder blockquote2