Valdemar ville være læge - nu drømmer han om at åbne egen restaurant

 
 

Valdemar Rømer var sikker på, at hans studentereksamen skulle føre ham mod lægestudiet, men et år i lære som kok ændrede hans planer. Nu er drømmen at åbne egen restaurant med molekylærgastronomi.

Det skulle bare have været et sabbatår efter gymnasiet, og så skulle Valdemar Rømer på universitetet og læse medicin. Men i stedet for bare at få et arbejde og tjene nogle penge, ville han gerne beskæftige sig med noget, der optog ham. “Jeg er meget interesseret i mad, så jeg tænkte, at hvis jeg kunne kombinere at tjene penge med at lære at lave mad, så ville det være et perfekt sabbatår,” siger Valdemar Rømer.

 
 

Han startede derfor i ny mesterlærer - en ordning, hvor du springer første skoleperiode over og går direkte i lære - på en restaurant i København. Her lærte han de grundlæggende teknikker og fik en bred indføring i faget. Men som tiden gik, gik det op for Valdemar, at han ikke bare havde fundet et arbejde, der skulle give ham et indholdsrigt sabbatår, men faktisk var gået ind på en vej, der kunne imødekomme hans drømme og ambitionsniveau.

blockquote Jeg er meget interesseret i mad, så jeg tænkte, at hvis jeg kunne kombinere at tjene penge med at lære at lave mad, så ville det være et perfekt sabbatår blockquote2

 
 

For Valdemar tør godt drømme stort. Han kunne godt tænke sig en dag at deltage i Bocuse d’Or - det uofficielle verdensmesterskab for kokke. Og så har han en ambition om at åbne egen restaurant. “Jeg vil gerne have min egen restaurant, hvor jeg kan give gæsterne en særlig oplevelse med mad af lokale råvare tilsat molekylærgastronomi. Jeg synes, det er en sjov vinkel, at bringe kemi ind i køkkenet og bruge noget af det, som jeg kan fra min HTX-uddannelse.”

 
 

blockquote Mit liv er selvfølgelig lidt anderledes end det klassiske studieliv. Det er fast arbejde, hvor jeg er en del af et team, der er afhængig af, at jeg kommer til tiden og er engageret. Men vi har det også rigtig sjovt kollegerne imellem, og her er ligeså meget fest og hygge, når sidste ret er sendt over disken om aftenen blockquote2

Det gjorde han Blandt andet, da han på anden skoleperiode fik til opgave at lave en snack med øl. Her satte Valdemar sin viden fra kemitimerne i spil, da han via en kemisk proces - kaldet sferifikation - omdannede reduceret porter og ølglace til små kaviarlignende kugler, som han serverede med maltølsyltede æbler, hakkede skalotte, æblemynte, røget creme fraiche 48% og løgkarseblomster.

“Jeg havde en drøm om at blive neurokirurg, fordi jeg er meget fascineret af hjernen, og gerne ville have et arbejde, hvor jeg både blev udfordret mentalt, men hvor det også kunne komme pres på så jeg kan mærke adrenalinen, men jeg må sige, at jeg får opfyldt de ønsker i min nuværende uddannelse,” siger han.

 
 

Præcision og højt tempo
Godt nok er det ikke hjerner, den nu 21-årige kokkeelev skærer i, men suset oplever han aften efter aften, når der sidder en restaurant fuld af sultne gæster, der forventer en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige. “Det bedste er at anrette en tallerken, så jeg kan se, at det bare ser lækkert ud, og hvis tjeneren kommer tilbage og siger, at det var det bedste gæsten nogensinde har smagt, så bliver det ikke bedre.”

Så hvor Valdemar det første år af sin uddannelse stadig overvejede at skifte kokkekniven ud med en skalpel, er han nu ikke i tvivl om, at det er kokkevejen, der er den helt rigtige for ham. “Mit liv er selvfølgelig lidt anderledes end det klassiske studieliv. Det er fast arbejde, hvor jeg er en del af et team, der er afhængig af, at jeg kommer til tiden og er engageret. Men vi har det også rigtig sjovt kollegerne imellem, og her er ligeså meget fest og hygge, når sidste ret er sendt over disken om aftenen,” siger han.

 
 

Anerkendelse fra kammeraterne
Når der er fest med de gamle gymnasievenner er det også Valdemar, der står for menuen. Det giver både respekt og anerkendelse og faktisk har en af vennernes far allerede givet tilsagn om, at han gerne vil hjælpe til økonomisk, den dag Valdemar er klar til at åbne sin egen restaurant. Så selvom han også blev mødt med skepsis, da han valgte universitetsvejen fra, fornemmer han, at synet på erhvervsuddannelserne er ved at ændre sig.

blockquote Jeg tror, at der er ved at ske et holdningsskifte i forhold til at gå på en erhvervsuddannelse. Jeg kan i hvert fald mærke, at jeg bliver mødt med meget respekt omkring mit valg, og det giver mig mulighed for at indfri mine faglige ambitioner blockquote2

 
 

“Jeg tror, at der er ved at ske et holdningsskifte i forhold til at gå på en erhvervsuddannelse. Jeg kan i hvert fald mærke, at jeg bliver mødt med meget respekt omkring mit valg, og jeg synes, det valg giver mig mulighed for at indfri mine faglige ambitioner,” siger Valdemar, der selv kommer fra en akademisk baggrund med en mor, der er læge.

 
 

Praktik på fransk Michelin-restaurent
Det er markant anderledes. Niveauet er for det første et andet, end jeg er vant til fortæller Valdemar og fortsætter: I vinterperioden serverer vi for maksimalt 30 gæster pr. service – dvs. maks 60 om dagen. Vi er 4 i køkkenet, så der er god tid til detaljer og perfektion, når maden skal køre – selvom det selvfølgelig også skal gå hurtigt, så vi kan servere varm mad varmt, og kold mad koldt. Råvarerne er a exceptionel kvalitet, så der er ikke altid behov for at manipulere så meget med råvarerne, som man ofte gør i danske køkkener. Det er tydeligt, at de gamle traditioner og teknikker er meget vigtige, og selv de kreative retter på menuen tager typisk udgangspunkt i noget klassisk håndværk. Vi arbejder 5 dage om ugen i øjeblikket ca. 10 timer i døgnet. Alt i alt er hårdt, lærerigt og super sjovt! Og så er vejret jo godt, og der er en masse spænende ting at opleve, når man har fri. En ekstra bonus er, at jeg efterhånden kan føre en simpel samtale på fransk.

Erhvervsuddannelserne har mange muligheder, også for unge, der har taget en studentereksamen. På flere erhvervsskoler landet over tilbyder de skræddersyede EUD-student-forløb, hvor du, hvis du ligesom Valdemar har taget studentereksamen, kan få merit og forkorte vejen til en uddannelse. Nogle uddannelser tilbydes også som onlineuddannelser. Læs om ligende uddannelser.