Tradium-direktør opfordrer skoler til at tage mere grønt ansvar

 
 

Landets skoler har en helt særlig forpligtelse, når det gælder den grønne omstilling, siger Tradium-direktør Lars Michael Madsen i en ny episode af podcastserien ’Samtaler om Uddannelse’.

”Som skole er man forpligtet til at være med til sætte en dagsorden, når det kommer til den grønne omstilling. For hvis der er noget, der kan være med til at flytte verden, er det uddannelse.” Sådan lyder det klare budskab fra Lars Michael Madsen, direktør for den midtjyske uddannelsesinstitution Tradium, i podcastserien ’Samtaler om Uddannelse’.

 
 

 

blockquote Som skole er man forpligtet til at være med til sætte en dagsorden, når det kommer til den grønne omstilling. For hvis der er noget, der kan være med til at flytte verden, er det uddannelse blockquote2

Med sin udnævnelse til UNESCO Verdensmålsskole tog Tradium selv sidste år et stort skridt i arbejdet med FN’s verdensmål – og Lars Michael Madsen håber nu på at kunne bidrage til en sneboldeffekt, der kan få endnu flere uddannelsessteder til at hoppe med på vognen. ”Nogle vil måske sige, at de ikke har råd eller tid, men det handler om at prioritere. Man kan godt blive lidt ydmyg og tænke, at det her et for stort og uoverskueligt område at tage fat på. Det var i hvert fald den følelse, jeg selv stod med, da vi var på tærsklen til at tage beslutningen om at gå ind i det her. Men hvis jeg skal give et godt råd, er det, at man skal lægge sin ydmyghed til side,” siger han og tilføjer:

 
 

”Det starter hos den enkelte, og man kan gøre en forskel, hvis man gør en indsats – hvad enten det så er som person, uddannelsesinstitution, kommune, region eller land. Vi vil gerne være med til at skubbe nogle snebolde i gang. Nogle af dem bliver måske små eller smelter, men så er der forhåbentlig andre, der bliver store og ender som flotte snemænd.” Tradium tager eksempelvis allerede konkret udgangspunkt i verdensmålene, når der lige nu pågår udvikling af forløb omkring bæredygtigt byggeri på erhvervsuddannelserne, for eksempel bæredygtighed og ressourceoptimering på tømrer- og elektrikeruddannelserne. 

 
 

Faglærte kan gøre en stor forskel
Den grønne tænketank CONCITO udgav sidste år en rapport, der viser, at faglærte fylder 45 procent af arbejdsstyrken i den grønne sektor. Der er dermed ingen tvivl om, at byggebranchen også spiller en nøglerolle i forhold til den grønne omstilling – og det er vigtigt at udbrede kendskabet til håndværksfagenens store grønne potentiale, mener Mads Okking fra Dansk Håndværk, der er blandt de øvrige medvirkende i podcastserien ’Samtaler om uddannelse’. "De unge er meget optagede af den grønne omstilling, og vi skal være med til at vise den nye generation, at de virkelig kan sætte et bæredygtigt aftryk og gøre en forskel på klimaområdet inden for byggebranchen. Mange af de materialer og byggemetoder, man har brugt i traditionelt bygningshåndværk, er bæredygtige og taler lige ind i klimadebatten, og det vil jeg gerne slå på tromme for,” siger Mads Okking. 

 
 

Også Lars Michael Madsen mener, at de faglærte – og dermed erhvervsuddannelserne – har særligt gode forudsætninger for at gøre en forskel på klimafronten. ”Der er brug for nye opfindelser, hvis vi skal løse nogle af de udfordringer, der er på den store klimadagsorden. Her spiller erhvervsuddannelserne en nøglerolle, fordi det tætte samspil mellem praksis og teori gør innovationsevne og opfindsomhed til en del af vores DNA,” siger han og fortsætter: ”En bæredygtig tankegang passer som fod i hose med det at gå på en erhvervsskole, fordi koblingen mellem teori og praksis giver gode muligheder for at omsætte de store tanker om bæredygtighed, klima og verdensmål til noget helt lavpraktisk. Nærmest uanset hvilken erhvervsuddannelse man vælger, kommer man til at indgå i en større mening.”

blockquote Der er brug for nye opfindelser, hvis vi skal løse nogle af de udfordringer, der er på den store klimadagsorden. Her spiller erhvervsuddannelserne en nøglerolle, fordi det tætte samspil mellem praksis og teori gør innovationsevne og opfindsomhed til en del af vores DNA blockquote2

 
 

Tømrerlærlingen Gustav Frank, som også medvirker i episode 4, er ikke stolt af det klimaaftryk, byggebranchen efterlader, og har derfor valgt at gå i lære hos en arbejdsgiver, der i det daglige fokuserer på bæredygtighed i forhold til eksempelvis sortering, brug af materialer og holdbarhed. "Der ses en tendens til, at der er et større marked for bæredygtigt byggeri, og at det er noget, der bliver efterspurgt mere og mere. Derfor vil jeg tro, at de mestre og svende, der prioriterer bæredygtighed højt, vil blive efterspurgt i stigende grad. Det vil være naturligt, hvis det bliver der, hvor pengene og arbejdet vil være i fremtiden,” lyder det fra Gustav Frank.